Hirdetés
Hirdetés

Arccal Lyon felé: a magyar Bocuse d'Or-csapat jobb edzőt nem is kaphatott volna

2021. február 9.
Új coach a magyar Bocuse d'Or-csapat élén, a február elsejére várt alapanyag-tematika pedig egyelőre várat magára, a francia szervezők a versenyzők türelmét kérik.
Hirdetés

A Veres István és Molnár Bence képviselte magyar csapat felkészítését eddig Volenter István séf végezte, a világdöntőre azonban átadta a stafétabotot. Szakmailag alkalmasabb új edzőt nem is kaphattak volna a fiatalok: a csapat új coach-a Széll Tamás. A Stand és Stand 25 séf-tulajdonosával érte el 2013-ban először Magyarország, hogy kijuthattunk a döntőre, ekkor a 10. helyen végeztek a hazaiak. 2016-ban aztán Széll Tamás és csapata történelmet írt: megnyerték a Bocuse d'Or Európa-döntőt, a 2017-es világversenyen pedig a negyedik helyet érte el, és két különdíjat is kiérdemelt, a legjobb hústál és a legjobb plakátért járó közönségdíjat is ő hozta haza.

A magyar csapat fürjtányérja 2020 őszén Tallinnban / Fotó: Bocuse d'Or

Bocuse d'Or Grand Final 2021

A Bocuse d'Or Grand Final versenyt hagyományosan januárban rendezik meg, idén a világjárvány miatt csúsztatták június első két napjára. A végső döntő állandó helyszínén, Lyonban a továbbjutó magyar csapat is megmérkőzhet a legjobbakkal – a legkomolyabb ellenfeleknek a rendre az élbolyban végző skandináv országok, Franciaország és az Egyesült Államok számítanak.

A bizonytalanságokkal teli tavalyi év után csak bízni lehet benne, hogy 2021 nem tartogat kellemetlen meglepetéseket, és a francia szervezők rendben lebonyolíthatják a világversenyt. A tallinni Európa-döntőt üres lelátókkal, kizárólag szakmai résztvevőkkel, rendezték meg – kérdés, hogy a nyár eleji megmérettetésre beengedik-e már a szurkolókat.

Fotó: Fekete Antonio, Designfood / Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Ismét egy Michelin-csillagos étterem séfje a csapat élén

Veres István séfet 2017 óta találtuk a Babel konyhájának élén (kezdetben Langer Gáborral ketten osztoztak a séfpozíción). István sosem csinált titkot belőle, hogy ambicionálta a Michelin-csillagot, amely 2019-ben meg is érkezett a budapesti étterem számára. 2020 egyik legmeglepőbb híre volt, hogy a séf és az étterem útjai elválnak, Veres István beadta a felmondását, amit kizárólag annyival kommentált, hogy jelenleg a Bocuse d'Or-felkészülésre koncentrál, és nem osztja meg a nyilvánossággal a további terveit.

A séf és commis-ja (versenysegédje), Molnár Bence folytatják tehát az edzést a júniusi szakácsversenyre, a csapat coach-a tehát a több Bocuse d'Or-t megjárt Széll Tamás, az elnök pedig Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

A legfőbb izgalmat most a fő alapanyagok kihirdetése jelenti, amely lehet hús, hal, de volt már példa vegán tematikára is. Február elsején kellett volna érkeznie az információknak, ez egyelőre várat magára, így Veres Istvánék egyelőre saját kútfőből dolgoznak. Az Európa-fordulón észt fürj és afrikai harcsa volt a két fő alapanyag, a tenyésztett édesvízi hal választása pedig üzenettel is bírt a szervezők részéről. Ezzel a halfajtával nem könnyű dolgozni, nem túl feszes a textúrája, viszont megfizethető. A világjárvány sújtotta vendéglátás szektor elit versenyén kellett megmutatniuk a szakácstehetségeknek, hogy egy olcsóbb, nem nemes alapanyagból is lehet csodát varázsolni. És varázsoltak is.

A magyar csapat ősszel Tallinnban / Fotó: Bocuse d'Or

Olvassa el Veres Istvánnal készült interjúnkat is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram