Hirdetés
Hirdetés

Bocuse d'Or-ihlette vacsora csütörtökön a Sociétében!

2020. február 28.
Ötletes koncepcióval állt elő a Sas utcai Société Bistro & Bar. A februári magyar Bocuse d'Or döntőn dobogós helyezést elért sous chef-jük és a versenyen vele együtt szereplő commis-ja ad élményvacsorát az étteremben. Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik a Bocuse d'Or két fordulóján prezentált versenyételei ihlették az ötfogásos fine dining ételsort.
Hirdetés

Minden étterem számára óriási büszkeség, ha a szakácsa rangos szakmai versenyen ér el helyezést. A felnőtteknek rendezett szakácsversenyek csúcsát jelenti a Bocuse d'Or, amelynek az idei magyarországi döntőjén a dobogó harmadik fokára állhatott Haraszti Zsolt, a Société étterem sous-chefje. Zsolt 1997-ben a legendás Béke Szállóban kezdte a pályafutását, ami híresen jó szakmai alapnak számít egy későbbi karrierhez. Később olyan neves belvárosi vendéglátóhelyen dolgozott, mint az akkoriban az ország legjobbjaihoz tartozó Sas utcai Aszú Étterem, majd Gödöllő legjobbjában, a Solier Étteremben folytatta, valamint a magyar fine dining szcénában szintén ikonikus Alabárdos étteremben a Budai Várban.

A Société miatt tért vissza később a Belvárosba, a Sas utcába, ahol a különleges helyszínen működő gourmet étterem csapatát sous-chefként erősíti Krasznai Norbert konyhafőnök mellett. A több mint 150 éve épült, impozáns műemléképületben modern, elegáns környezetben működik a Société 2018 vége óta.

A Bocuse d'Oron tálalt haltányér

A 2020-as Bocuse-sikert megelőzően, 2019 októberében a hazai selejtezőn a Haraszti Zsolt vezette csapat szintén a harmadik helyen végzett, tehát sikerült megdupláznia a dobogós helyezést. Legfőbb segítsége a verseny során Kocsis Patrik commis volt, aki a soproni Erhardt Étteremben dolgozik szakácsként a dolgos mindennapokon. A commis szerepéről tudni érdemes, hogy kizárólag a 22. életévük alatt tölthetik be az ifjú tehetségek ezt a feladatkört, így például két év múlva a most húszéves Kocsis Patrik a következő Bocuse-megmérettetésen már nem tud majd commis-ként indulni. Haraszti Zsolt egyébként akkor figyelt fel későbbi commis-jára egy ifjúsági szakácsversenyen, amikor Patrik még csak 17 éves volt.

Kocsis Patrik, az Erhardt Étterem szakácsa (balra) és Haraszti Zsolt, a Société Budapest sous-chefje (jobbra) a Bocuse d'Oron

A Bocuse d'Or versenyfogásait megidéző tematikus vacsoráról tehát ő sem hiányozhat, hiszen közösen érték el a szép eredményt, és ne feledjük azt sem, hogy a Bocuse d'Or csapatjáték. A február 5-én lezajlott magyar döntőn a harmadik helyezés mellett két fontos különdíjat is elhozhattak: a Legjobb hústálnak és a Legjobb csapatnak járó kitüntetést. A csapat persze változik ezen az estén, hiszen a Société arcaival egészül ki: a desszertért Barna Zsanett cukrászséf felel, a menüsort pedig a Kiss Zsuzsanna sommelier és Tarjányi Zsolt vezető bártender által kiválasztott italok kísérik.

A Bocuse d'Oron prezentált hústál

A Bocuse d'Or versenyeket mindig is körüllengte egyfajta emelkedettség és elérhetetlenség. Hát persze, hiszen a hihetetlen energiával, odafigyeléssel és precizitással megalkotott tányérokat csak a zsűritagok kóstolhatják, a tálalások pedig valóban ünnepélyesek és megismételhetetlenek. Emiatt is kiváltságosnak érezhetik magukat a Société vacsoráján résztvevők, hiszen a legnevesebb szakácsversenyen szereplő versenyfogások "éttermesített" átiratait kóstolhatják jövő csütörtökön. Nagy szerepet kapnak bennük a húsfélék: a tavalyi és idei Bocuse d'Or-versenyek alapanyagaival találkozhatunk, harcsával és pisztránggal, fürjjel, kacsamájjal és nyúllal, hétköznapinak tehát már csak az alapanyagok miatt sem mondható ez a különleges menüsor.

„Számomra mindig is az ízek álltak az első helyen, és büszke vagyok rá, hogy az ételeim ízének van intenzitása és karakteressége. Nagyon szívesen dolgozom húsfélékkel, ezt tükrözi az egyik Bocuse d’Or-különdíjunk is, a fürjbe például beleszerettem a versenyfelkészülés során” – meséli Haraszti Zsolt.

„Kiérlelt ízekkel és koncepcióval jelentkezünk az élményvacsorán. Ezt leginkább azzal tudom megvilágítani, hogy a halas és a húsos fogásokat is több, mint hússzzor főztük le a verseny előtt, miután kihirdették az alapanyagokat. Már a kezünkben vannak ezek az ételek, és bár igazi téli menüként a húsok és halak vannak főszerepben, nagyon büszke vagyok arra is, amit a karalábéból, káposztából és vérnarancsból hoztunk ki.”

Csütörtök este megtudhatják a Société vendégei, hogy miként alkot gourmet előételt három olyan csúcsminőségű hazai alapanyag, mint a harcsa, a mangalicaszalonna és a túró; miként dobja fel a pezsgő a nyúl és az ördögszekérgomba kettősét; milyen izgalmasak tudnak lenni olyan hétköznapi alapanyagok is, mint a káposzta, karalábé, ha pisztránggal és vérnaranccsal találkoznak a tányéron. A gyönyörű színeket és intenzív ízeket produkáló Fürj, kacsamáj, cékla, vörösbor nevű fogás lesz várhatóan a menüsor csúcsa, amit egy kellemes, nyugtató desszert zár kamillával, kakukkfűvel, körtés alapokon.

Az élményvacsora menüsora:

  • Harcsa, mangalicaszalonna, túró
  • Nyúl, ördögszekérgomba, pezsgő
  • Pisztráng, káposzta, karalábé, vérnarancs
  • Fürj, kacsamáj, cékla, vörösbor
  • Körte, kamilla, kakukkfű

Helyszín: Société Budapest, V. kerület Budapest, Sas u. 15.
Időpont: 2020. március 5-e, csütörtök 19 óra

A Société Budapest honlapja és Facebook oldala.

Olvasta már korábbi cikkünket a Sociétéről?

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram