Az eszünkkel ugyan tudjuk, hogy a kékpenésznek nincs semmiféle káros hatása az egészségünkre, a svájci Blaues Hirni láttán azonban elsőre még a bátrabb sajtkedvelők is visszahőkölhetnek. A felszínét buja penész borítja, és valóban agy formája van, de mindezek ellenére nem csupán Halloween környékén van helye a sajttálunkon.
A Blaues Hirni egy minőségi sajt: nyers tehéntejből készülő lágy kéksajt, egyenesen Svájcból. A felszínét egyszerre kétféle penészgomba veszi kezelésbe. Az egyik a kéksajtok kékeszöld árnyalatáért felelős Penicillium roqueforti, a másik pedig a jellegzetes kérget létrehozó Geotrichum candidum.
Olvasta már cikkünket a legismertebb kéksajtokról? A belépősajttól a vadabb ízekig: kalauz a kéksajtok világába
Vaníliafagyi gombócból éjfeketébe
A penésszel borított, idősebb változatokat elnézve nehezen tudjuk elképzelni, hogy a sajt egyhetes korában még egy ártatlannak kinéző vaníliafagyi gombócra emlékeztetett. Egy hét elteltével azonban felgyorsulnak az események: a sajt felszínét ekkor már ellepi a kékeszöld penész.
Még néhány hét, és a belül továbbra is puha sajt felszínén egyre vastagabb kéreg képződik, érdekesség, hogy a később fekete sajton a penészréteg előbb egy időre fehéres árnyalatot vesz fel. Fél év elteltével a penész vastagsága akár az egy centit is elérheti, a színe pedig már nem is kékes, hanem fekete. A sajt íze külsejéhez idomulva válik egyre karakteresebbé, fűszeresebbé, sőt szinte csípőssé.
A kéksajtok felé vezető út feledékenységgel van kikövezve
A sajtot készítő svájci cég legendáriuma szerint a friss sajtot egyszer egy közeli barlangban felejtették, és mire rátaláltak, már létre is jött a világ egyik legbizarrabb kinézetű tejterméke. A francia rokfort kéksajt eredettörténetében is ugyanezek az elemek bukkannak fel: feledékenység, barlang, sajt... a többi pedig már, ahogy mondani szokás, sajttörténelem.