Hirdetés
Hirdetés

A kéksajt, ami fekete, de nem ez a legbizarrabb jellemzője: Blaues Hirni

2018. június 14.
Blaues Hirni, vagyis magyarul kék agy. És ezzel el is árultuk a svájci sajt legbizarrabb tulajdonságát.
Hirdetés

Az eszünkkel ugyan tudjuk, hogy a kékpenésznek nincs semmiféle káros hatása az egészségünkre, a svájci Blaues Hirni láttán azonban elsőre még a bátrabb sajtkedvelők is visszahőkölhetnek. A felszínét buja penész borítja, és valóban agy formája van, de mindezek ellenére nem csupán Halloween környékén van helye a sajttálunkon.

pasta-lucia.de

A Blaues Hirni egy minőségi sajt: nyers tehéntejből készülő lágy kéksajt, egyenesen Svájcból. A felszínét egyszerre kétféle penészgomba veszi kezelésbe. Az egyik a kéksajtok kékeszöld árnyalatáért felelős Penicillium roqueforti, a másik pedig a jellegzetes kérget létrehozó Geotrichum candidum.
Olvasta már cikkünket a legismertebb kéksajtokról? A belépősajttól a vadabb ízekig: kalauz a kéksajtok világába

@georgie.k.morgan Instagram

Vaníliafagyi gombócból éjfeketébe

A penésszel borított, idősebb változatokat elnézve nehezen tudjuk elképzelni, hogy a sajt egyhetes korában még egy ártatlannak kinéző vaníliafagyi gombócra emlékeztetett. Egy hét elteltével azonban felgyorsulnak az események: a sajt felszínét ekkor már ellepi a kékeszöld penész.

Guy Waterval / Wikipedia

Még néhány hét, és a belül továbbra is puha sajt felszínén egyre vastagabb kéreg képződik, érdekesség, hogy a később fekete sajton a penészréteg előbb egy időre fehéres árnyalatot vesz fel. Fél év elteltével a penész vastagsága akár az egy centit is elérheti, a színe pedig már nem is kékes, hanem fekete. A sajt íze külsejéhez idomulva válik egyre karakteresebbé, fűszeresebbé, sőt szinte csípőssé.

Blaues Hirni a londoni Borough Marketen @lewyne Instagram

A kéksajtok felé vezető út feledékenységgel van kikövezve

A sajtot készítő svájci cég legendáriuma szerint a friss sajtot egyszer egy közeli barlangban felejtették, és mire rátaláltak, már létre is jött a világ egyik legbizarrabb kinézetű tejterméke. A francia rokfort kéksajt eredettörténetében is ugyanezek az elemek bukkannak fel: feledékenység, barlang, sajt... a többi pedig már, ahogy mondani szokás, sajttörténelem.

@gottobegourmet Instagram

Itt pedig videón is gyönyörködhetünk benne!
Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram