Hirdetés
Hirdetés

Bizarr innováció a klímabarát „műhúsok" piacán: tigris steak és zebra sushi

SZERZŐ: DiningGuide
2022. március 31.
Az úgynevezett műhúsok nagy tempóban fejlődő piacán egy szereplő nem várt húskategóriával jelenik meg.
Hirdetés

„Több mint egymillió állatfaj él Afrikában, köztük a legmagasabb és a legnehezebb, a leggyorsabb és a legidősebb szárazföldi állatokkal, és ki tudja, még hány felfedezetlen faj él a civilizációtól érintetlenül" – kezdi messziről a sztorit a műhúsgyártó cég bemutatkozása.

Az Impossible Foods és a Magyarországon is kóstolható Beyond Meat után a Primeval Foods név is az emlékezetünkbe vésődhet. Az elmúlt években a műhúsgyártók sikeresen debütáltak világszerte, a Beyond Meat termékeiből ma már itthon is számos étteremben kóstolhatunk burgereket, az alapanyagok pedig kaphatóak hazai üzletekben és webshopokban is.

Beyond Meat „húsgombócos" pizza a budapesti Jimmy'z Vegan Pizzeriában

Nem fér hozzá kétség, hogy a laboratóriumi körülmények között kitenyésztett, úgynevezett műhúsok elterjedése komoly előrelépést jelenthet a klímaválság elleni harcban. Az óriási környezetterhelést jelentő húsipar ökológiai lábnyomának csökkentésére egymás után jelentkeznek be a gyártók a növényi alapú tojásutánzatoktól kezdve a műgarnéláig.

"Műhentes" Afrikából

A Primeval Foods azonban kissé bizarr ötlettel állt elő egy élelmiszertechnológiai start-up.

Tigris, oroszlán, elefánt, zsiráfról, valamint zebrahús imitáción dolgoznak, jóllehet a lakosságnak fogalma sincsen arról, milyen íze lehet ezeknek a fokozottan védett állatoknak.

Fotó: Primeval Foods / www.primevalfoods.com

Laboratóriumi körülmények között, mesterségesen tenyésztett állati sejtekből állítanak elő olyan húsutánzatokat, amelyek a valódi húsevés érzékszervi élményét másolják le, miközben a húsok tápanyagprofilját is létrehozzák, tehát valóban olyan tápláló élelmiszert veszünk magunkhoz, mintha valódi állatok életébe kerülne az étkezésünk.

Hogy miért akar bárki is oroszlánhúsból gyúrni burgerpogácsát vagy zebrából készíteni sushit? Yilmaz Bora, az Ace Ventures, a Primeval Foods-ot létrehozó cég ügyvezető üzlettársának megfogalmazásában: „Az emberek folyamatosan új ételeket, új éttermeket, új kulináris élményeket keresnek, de ezen igények kielégítésére a hagyományos fajokkal elértük a határainkat." Irány tehát a Szavanna.

Fotó: Primeval Foods / www.primevalfoods.com

Mit is mondhatnánk erre? Eszünkbe juthat a Jóbarátok című sorozat egyik epizódjának élelmiszerinnoviációja, a Mocsoládé.

Kíváncsian várjuk, hogy a start-up betör-e az élelmiszerpiacra, ha egyáltalán az újító termékek átmennek az élelmiszeripari hivatal ellenőrzésén.

Források: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram