Hirdetés
Hirdetés

Birsalma, szilva, levendula, pálinka: ízenként fedezi fel Magyarországot az olasz mixológus

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. május 11.
Budapest miniszobrai is ötletet adtak a Matild Palace új mixológusának.
Hirdetés

Kiemelt kép: Antonio de Luca /Fotó: Matild Palace

Az interjú készültekor pontosan 47 napja érkezett a budapesti Matild Palace, a Luxury Collection Hotelbe Antonio de Luca, a The Duchess tetőtéri italbár General Managere, aki a luxusszálloda vezető mixológusaként a Matild Café & Cabaret és a Spago by Wolfgang Puck új italkoncepciójáért is felel.

Antonio de Luca

Nem véletlen, hogy az olasz származású, világlátott szakember ilyen pontosan számontartja, hogy mióta tartózkodik a fővárosban. Bevallotta, hogy már-már munkamániás, de tudja, ahhoz, hogy megfelelően tájékozott legyen, kicsit lassítania is kell majd, már csak azért is, hogy megismerje a város bárjait. Nem versenytársakként tekint rájuk, hanem partnerként az együttgondolkodásban, amelynek közös célja a színvonal emelése. 

Antonio de Luca pályafutása 2015-ben indult Olaszországban, a Mediterraneo Palace Hotel vezető mixológusaként és bármenedzsereként. 2016-ban bartender képesítést szerzett a római Nemzetközi Bartender Iskolában. Néhány állomás után a Rosewood és a Four Seasons szállodákban dolgozott a kínai Kantonban, majd ezt követte a Hotel Indigo Dubai Downtown. 

2023 márciusa óta pedig a Matild Palace-ban felel az outletek italkoncepciójáért. Szerencsésnek tartja magát, hogy ebbe a csodálatos, egyszerre történelmi emlékekkel teli és vibráló városba vezetett a karrierútja. 

Fotó: Matild Palace

Mi vezette Magyarországra?

A Matild Palace vezetősége bizalmat szavazott nekem. Azt mondták, a The Duchess bár lehet az én gyerekem, alkossak valami egészen egyedit és különlegeset, és persze olyat, ami megállja a helyét. Röviden, rám bízták, hogy alkossak egy teljesen új koncepciót. Nagyon sokat utaztam a világban, nagyon sokféle koncepciót dolgoztam ki és valósítottam meg, de a mai napig folyamatosan tanulok. Hiszek abban, hogy Budapesten, ebben a robbanásra kész városban valami egészen egyedit tudok létrehozni. Először vagyok itt. Azt látom, ha még nem is lüktet úgy ez a város mint London, Dubai vagy Shanghai, hamarosan el fogunk érni arra a szintre.

Én nem úszni szeretnék az árral, hanem én szeretnék lenni az ár. 

Járt már más bárokban, mióta Magyarországra érkezett?

Sajnos még nem volt lehetőségem, mert be kell vallanom, munkamániás vagyok. Talán kicsit meg kellene változnom. Az egyetlen szabadnapomon, vasárnap, a bárok zárva vannak. De természetesen elmegyek majd, ahogy lesz egy kis szabadidőm. Annyit tudok, hogy sok magas színvonalon működő bár van itt, és Budapest legfeljebb 10 év múlva igazi lüktető város lesz. 

Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest

Miben különbözik a mixológus és a bartender munkája? 

A bartendernek minden koktélreceptet el kell tudnia készíteni, a vendéget kiszolgálni, valamint el kell tudnia mesélni az adott ital történetét, hogy ne csak letegye a pultra azt, amivel elkészült, hanem élményt is adjon. A mixológus munkája sokkal korábban kezdődik. Megalkotja az adott hely koncepcióját, azt, hogy az italokkal mit üzenünk a vendégnek, mi adta az ötletet az elkészítéséhez. A koktél már nem csak egy összekevert ital, hanem egy egész sztori, kezdve a hozzávalók felkutatásával, az elkészítése történetével, amelyet át is kell tudni adni a vendégnek. A bárok világa óriásit változott az elmúlt 10-15 évben. 

Milyen koncepciót álmodott meg a The Duchess bárba?

Budapest tele van történetekkel, tele van csodás helyi alapanyagokkal, amelyeket örömmel fogok felhasználni a munkám során. Egyelőre csak a legszükségesebbeket változtattam meg, és már ennyi idő alatt is látom a fejlődést, például abban, hogy sokkal többen értékelnek minket pozitívan a különböző social media és egyéb felületeken. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell tovább fejlődnünk, nagyon sok munkánk van még. 

Ami biztos, hogy a bár- és a koktélmenü is meg fog változni. Nem vagyok az óvatos lépések híve, mindent egy lapra szoktam feltenni. Az italkínálat félévente biztosan cserélődni fog, valamint rendszeresen teszek fel valami újat. Az egyik ilyen a signature koktélunk lesz, amely május végén fog debütálni. Szezonálisan újul meg az étlap, ahogy az éttermek menüjénél is megszokott. 

Fotó: Matild Palace

Milyen változások várhatók?

Még nem szeretnék mindent elárulni, mert akkor mi lenne a következő interjú témája, de talán annyit igen, hogy az italokon keresztül megismerkedhetünk a bár névadójának, a hercegnének a történetével, és közben egy izgalmas utazáson vehetünk részt az érzékszerveinkre hagyatkozva. De nem csak csodálatos ízélményt kapunk, hanem haza is vihetünk magunkkal egy emléket, egy tárgyat, ami sokkal izgalmasabb, mint például egy megszokott hűtőmágnes. Ez azért is fontos, mert a vendégeink nagyobb része külföldi. 

Van kedvenc spiritje? Mivel dolgozik szívesen?

Magyarországon rengeteg csodálatos alapanyag található. Ezért biztos, hogy minden koktélban legalább egy összetevő hazai lesz. Nem csak azért, mert izgalmas, hanem mert ügyelnünk kell a fenntarthatóságra, hogy vigyázzunk a bolygónkra. Nem szeretnék Kínából hozni virágokat díszítésnek, ha itthon is megtalálom ugyanazt a választékot. 

Ezek szerint nincs gondja a magas minőségű hazai hozzávalókkal.

Egyáltalán nincs, hisz itt a pálinka, ami egy tökéletes ital. Imádom a pálinkát, magam is szívesen fogyasztom. De nem csak alkoholt említek, hanem a birsalmát, ami egy csodálatos gyümölcs, vagy a szilvát, amiből szintén rengeteg terem, nem beszélve a levenduláról. 

Hogyan osztja fel a munkát? 

Ez egy csapatmunka, én pedig nagyon bízom bennük, igyekszem őket terelgetni. Már most nagyon büszke vagyok rájuk, de akkor leszek igazán, ha látom a befektetett munka eredményét. 

Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest

Milyennek látja a báréletet?

Teljesen másképp működnek a bárok, mint 15 évvel ezelőtt. A mi generációnk gin tonikon, negronin, vodka szódán nőtt fel. A piac, a trendek és az elkészítési technikák is változtak. A bárok a konyhai trendek változásait követik, és nem fordítva. A konyhai trendek már 20 éve folyamatos mozgásban vannak, a bárok pedig nagyjából 5 évvel később kezdtek erre reagálni. Amikor egy bizonyos minőségi szint feletti bárba látogatunk, már nem csak úgy leülünk és rendelünk egy italt. Meg kell várnunk, amíg üdvözölnek, leültetnek. Az itallapot nem hagyják csak úgy az asztalon, hanem elmagyaráznak rajta minden egyes tételt, megvárják, hogy a vendég kérdezzen, döntsön, ha szükséges, ellátják plusz információval, akár az elkészítésbe is beavatják. Ugyanígy kell tennünk a Matild Palotában is. Egy ötcsillagos luxushotelben át kell tudunk adni az üzenetet a vendégnek. A missziónk az, hogy boldoggá tegyük a vendéget, és megértse, hogy mit szeretnék átadni az italokon keresztül.

Egy tökéletes ital minden érzékszervre hatással van, szép a szemnek, izgatja a nyelvet, az orrot és izgalmas a tapintása is.

Mennyire koncentrál csak a The Duchess bárra?

Az egész hotel italkoncepciójáért felelek, így a  a Matild Café & Cabaret-ban és a Spagóban is sok minden változni fog, teljesen megújítjuk az itallapot. Ahogy járom a várost, megfigyeltem, mennyire nagy hangsúly van a street arton, a miniszobrokon. Ezeket fogom a koktélokon keresztül megmutatni. Sőt, a vendégek egy térképet is fognak kapni ezekkel a kis nevezetességekkel, amelyet meg tudnak nézni, hogy aztán mindig ide, a Matild Palotába térjenek vissza. Mindegyik outlethez eltérő koncepciót tervezek, azzal a szándékkal, hogy mindegyik nagyon izgalmas legyen. 

Matild Palace Budapest

Fontos, hogy lépéselőnyben legyen a többiekhez képest?

Azt gondolom, hogy nem mi leszünk az elsők, akik így változtatnak. Sietnünk is kell, talán kicsit késésben is vagyunk. Ennek ellenére nem versenyzünk senkivel, hanem az a fontos, hogy együtt dolgozzunk, összefogjunk, hogy a színvonalat minél magasabbra tegyük. A vendégeket is edukáljuk, úgy, hogy nem tanítunk, hanem egy másik utat mutatunk nekik. Nem életeket mentek, nem vagyok orvos. Nem gondolok túl sokat magamról. Az a célom, hogy szerényen próbáljunk meg a lehető legmagasabb szintre elérni. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram