Hirdetés

A bioélelmiszer hatalmas üzlet. Aki ebben hisz, az készséggel meg is fizeti a magasabb árat a foltosabb almáért, a göcsörtös répáért – sőt, a szabálytalan forma és a tökéletestől eltérő megjelenés mintha fajtabélyege és hitelesítője is lenne a biozöldségeknek.

Hirdetés

A fogyasztói fogalomtárban a bio a vegyszermentességgel azonos. A fogyasztónak természetesen a saját szempontjai fontosak: ő olyan terméket szeretne vásárolni, amiben nincs benne az egész periódusos rendszer. A választóvonal a bio és nem bio között tehát általában a műtrágya és permetszerek használatában van. Valójában a biotermékek és a biogazdálkodás ennél többet jelent. A biominősítés termelői szemmel nézve összetettebb feladat a vegyszermentességnél. Számukra a bio egy teljes, összefüggő mezőgazdasági rendszer jelzője, melynek egyik fontos fókusza a talaj termőképességének természetes úton való megőrzése.

Pár éve egy amerikai parkolóban ötven biogazda jelent meg, traktorokon. A maroknyi tiltakozó azért gyűlt össze, mert nem tetszett nekik a javaslat, hogy a hidropónikus módszerrel termesztett zöldségek is kaphassanak bio minősítést. Úgy gondolták, a bio minősítés kiterjesztése negatív hatással lesz a vállalkozásukra. A hidropónia lényege, hogy a növény nem találkozik talajjal. A növekedéséhez szükséges tápanyagokat speciális oldatból vagy annak párájából tudja felvenni. A gazdák szerint ez minden, csak nem természetes.

A bioüzelet azonban dübörög, és a minősítésért felelős szerv a vásárlók növekvő igényeit kielégítendő lazítottak a feltételrendszeren, ugyanis a kereslet felülmúlja a kínálatot.

Nálunk az ellenőrzéssel és minősítéssel a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. foglalkozik. Nem csak a zöldségek, gyümölcsök kérdésköre tartozik ide, de a vetőmagok, az állattenyésztés szerteágazó területei, a közétkeztetés és a kozmetikumok egy része is. A pontos definíció mellett egyéb értelmezési és fogalmi zavarok is léteznek. Ami a hazai szóhasználatban bio, azt máshol organikusnak nevezik. Előfordulnak még a natúr, természetes, öko szavak is, és a hazai élelmiszerminősítés labirintusában alacsony a bizalom címkék iránt is.

A szabályok országában, az Egyesült Államokban komoly ellentmondás feszül a növekvő igények és magasabb bevétel, illetve az előírások pontos betartása közt. De ott annak is hagyománya van, hogy a gazdálkodók hatékonyan összefogjanak a közös céljaik elérése érdekében, és következetesen, csoportként képviseljék érdekeiket.

A kérdést egy elismert hazai biokertészet vezetőjének is feltesszük – a cikk folytatásával hamarosan jelentkezünk!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS