Hirdetés
Hirdetés

Biogardens: Rántott unalom fantáziátlanság salátával

SZERZŐ: Tacskó Muki
2009. december 15.
Tacskó Muki, vegán blogger a nemrég megnyitott éttermet tesztelte.
Hirdetés

Az étteremkritikus feltűnés nélkül érkezik. Nem hozza magával vadul kattintgató fotósok hadát, vegyészcsapatot, akik mobillaborban rögvest vegyelemzik a feltálalt ételt, mesterszakácsokat, akik a konyhába beosonva mindent alaposan megfigyelnek. Az étteremkritikus zsebéből nem kandikálnak ki a kiosztásra szánt Michelin-csillagok. Ő csak egy vendég. Ha a vendéglátó az „egy vendégben” meglátja „a vendéget”, és az egyéb feltételek is fennállnak, nyert ügye van.
Megeszed azt te, b…..g!
A városi legenda szerint a híres magyar vendéglátás a Kádár-korszakban olyan szintre süllyedt, hogy egy jobb balatoni étteremben megtörtént: amikor a vendég gulyáslevest kért, de resztelt májat kapott, és ezt szóvá is merte tenni, a pincér ráförmedt: Megeszed azt te, b.....g!
Én ilyenfajta vendégszeretettel még nem találkoztam, de a következő éttermi párbeszédekbe vegánságom sok éve alatt én is beleuntam:
Tacskó Muki: – Jó napot kívánok, tudna ajánlani nekem valamilyen ételt, amiben nincsen se hús, se tojás, se tejtermék? Vegán vagyok.
Felszolgáló: – Természetesen! Hozok önnek egy cézár salátát!
T.M.: – De hiszen abban van csirkehús, vagy tévedek?
F.: Nem téved, igen, az csirkehússal készül! De ha mást enne, tudok hozni rántott sajtot tartármártással, az már biztosan megfelel!
T.M.: - Köszönöm. Esetleg valami levesük van, amiben nincs semmilyen állati eredetű összetevő?
F.: Az erőleves biztos ízleni fog, abban csak zöldségek vannak egy kis csontlében!
T.M.: Köszönöm, akkor egy ásványvizet kérnék.
Én szeretem az abszurd humort, de nem akkor, ha éhes vagyok. Mert az éhes férfi ideges – ahogy anyám szokta mondani. És ha az ember vegán, bizony gyakran belefut ilyen abszurd szituációkba, ha betér egy étterembe.
Ezért sírok mindig az öröm könnyeivel, ha arról hallok, hogy nyílt valahol egy vegetáriánus étterem, ahol ezeket a Monty Python jeleneteket meg lehet spórolni. Ezért derültem fel, amikor két hete hírt kaptam arról, hogy elindult egy „bio és vega” étterem Budapesten, a Képíró utca 3. alatt. Rohantam is oda azonnal egy tacskó lelkesedésével, miután telefonon is megerősítették számomra, hogy az étlapon vegetáriánus és vegán ételek valóban nagy számban szerepelnek.
Annál nagyobb volt a csalódottságom, amikor az étlapot olvasva szinte nyomát sem leltem a tisztán növényi alapanyagokból álló fogásoknak. Szürkévé vált hangulatomba további koromfeketét kevert, amikor az egyébként vitán felül készséges felszolgáló arra a kérdésemre, hogy ugyanis milyen vegán ételeket tud ajánlani, rögtön visszakérdezett: Mi az, hogy vegán? Itt már kezdtem olyan ideges lenni, mint Havas Henrik, amikor interjúalanya már az első percben felhúzza. Az akut dühroham kialakulását csak a mindig velem lévő pszichológusom tudta némi relaxációs technikák alkalmazásával megakadályozni.
Megütközésemet látva a felszolgáló sietett előadni, hogy ez nem elsősorban vegetáriánus vagy vegán étterem, hanem bio, azaz az étterem ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó alapanyagokkal dolgozik. Koncepciójuk ezenkívül, hogy azért kínálnak húsos ételeket is, mert minden igényt ki akarnak elégíteni, például, ha egy olyan társaság érkezik hozzájuk, akik közt vannak húsevők és nem húsevők, mindenki tudjon kedvére választani.
A hiánypótló hiány

fotó: Karádi Róbert

fotó: Karádi Róbert

Ezután hosszas tárgyalás következett arról, hogy akkor milyen ételt is tudnak nekünk ajánlani, amely egyeztetésbe a pincér úr telefonon a séfet is bevonta. Én végül ecetes, hagymás burgonyasalátát választottam sült szejtánnal (1250 Ft), pszichológusom pedig zöldséges pizzát kért (1250 Ft). A bevetésre két mugli, azaz nem vegán barátomat is magammal vittem, hogy legyen valaki, aki a húsos-tojásos-tejes ételeket is meg tudja kóstolni, ha akarja. Egyikük a séf kedvencét ette, ami burgonyalángos erdei gombával és buggyantott tojással (1750 Ft), másikuk pedig kevert salátát kért sült tofuval (1350 Ft).
A hangulat a felszolgált ételektől még jobban elborult. A pizzatészta nyomtatópapír ízű (famentes, fehér), lehangoló feltétekkel. Az ecetes burgonyasaláta tofuval olyan volt, mintha bezártak volna egy szobába és 24 órán csak a Szomszédokat vetítették volna nekem, de ugyanazt a részt 48-szor, mondjuk a 11. évadból, amikor már végképp semmi se történt, még egy kisnyugdíjast se raboltak ki. A sült tofu pedig az üvöltő unalom volt maga. A kenyérlángos buggyantott séffel állítólag elfogadható és az innivalónak kínált must is ízlett.
A felszolgált ételekből és az étlap többi eleméből is egy alapvetően zagyva koncepció gomolygott fel Budapest szürke egére. Hogy ugyanis egy vegetáriánus fogás nem pusztán arról szól, hogy abból egyszerűen kihagyjuk a húst, vagy a tojást és a tejet is. Ez a fajta táplálkozás nem a hiányról szól jó esetben, hanem a bőségről. Arról, hogy ki lehet törni a rántott hús krumplival univerzumból úgy, hogy onnan nem a saláta-salátaágyon planétára csöppen az ember, hanem a bőség multiverzumába. Ahol rájön, hogy mennyiféle zöldséget, gabonafélét, gyümölcsöt, olajos magot nem evett még eddig, illetve hogy ezekből mennyi mindent lehet készíteni! Igen, ehhez meg kell tanulni néhány addig nem ismert főzési, konyhatechnológiai praktikát, nyitottnak kell lenni az új alapanyagokra és persze kell valamennyi kreativitás.
De az úgy nem megy, hogy a pizzatésztából kihagyjuk a tojást (mellesleg az olaszok ab ovo nem is tesznek bele és mégis finom), lehagyjuk a tetejéről a sajtot, visszatesszük a hűtőbe a kolbászt, a szalámit és a tenger gyümölcsei konzervet, és csak óvatosan, halványan öntünk rá egy kis paradicsomszószt, a biztonság kedvéért pedig nem szórunk rá inkább semmilyen fűszert és ráfogjuk, hogy ez most akkor vega pizza. Az úgy nem vendégcsalogató, ha megsütjük a tofut, rávágunk némi salátát, oszt jónapot. Ha kisütünk két szeletke szejtánt és rárakjuk egy kis krumplihalom tetejére. Ez kevés. És ahogy láttam, a húsos ételeket se a fantázia vezérli a Biogardensben. Egy ilyen étlap senkit nem fog újból becsalogatni, se a biomangalica-fanokat, se a divatvegetáriánusokat, se a sztrikt vegánokat. Ha az volt a koncepció, amint az el is hangzott, hogy minden igényt kielégítsenek, akkor túl magasra tették a lécet, mert jelen állapotban ez a kínálat erre nem képes. Néha a kevesebb, több.
A kezdet vége

fotó: Karádi Róbert  

fotó: Karádi Róbert  

Pedig a Biogardens egyébként minden adottsággal rendelkezne ahhoz, hogy fürtökben lógjanak itt a külföldi turisták Lonely Planettel a kezükben. Az étterem belső terei egészen kellemesek, az eklektikus-klasszikus stílus egy kis romantikával meghintve vendégmarasztaló. Az étkészlet igényes, az evőeszközök és poharak makulátlanul tiszták, a kiszolgálás készséges.
A sikerhez azonban a fentieknek megfelelően változtatni kéne pár dolgon. Kellene tehát egy érdekes ételkínálat. Ha már nagy zászlón kiteszik az éttermükre, hogy „Bio and vegetarian restaurant” és telefonos érdeklődésre is megerősítik, hogy ez egy vegetáriánus étterem, akkor ne jöjjenek zavarba, ha valóban beesik hozzájuk néhány vegetáriánus vendég, akik nem elégszenek meg a kommersz (húsos étel mínusz hús) vega kajával, amit bárhol máshol is megkaphatnak. Tudomásul kell venni, hogy akik a vegetarianizmus valamelyik formáját szigorúan követik, azok ezt nem divatból teszik, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy saját és a világ testi-lelki-szellemi egészsége szempontjából fontos, hogy amit esznek, abban ne legyen semmilyen tiltólistán lévő összetevő. Ha egy ilyen vendég azzal a bizonytalansággal találkozik, amit én tapasztaltam a Biogardensben, idegrohamot kap és soha nem tér vissza. Ki kellene találnia tehát a Biogardensnek, hogy kiket akar tulajdonképpen elérni és hozzájuk igazítani a választékot.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felszolgáló tájékoztatása szerint hamarosan új étlap készül, amin egyértelműen fel lesz tüntetve, hogy az egyes fogások pontosan milyen csoportba sorolhatóak, tehát melyek mondjuk a vegán ételek, és új fogások is lesznek. Úgyhogy Biogardens készülj, Tacskó Muki visszatér, van még egy esélyed!
Nem értesz egyet az étteremkritikával? Írj Tacskó Mukinak!
Van egy jó vegán recepted? Írj Tacskó Mukinak!
Van egy viccesen megírt főzési élményed? Írj Tacskó Mukinak!
Nyakon öntött a pincér tofupaprikással, vagy éppen elkápráztattak valahol egy szejtánbrassóival? Írj Tacskó Mukinak!
A leveledet ide várom: [email protected]

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram