Hirdetés
Hirdetés

Bicikliverseny Toszkánában borral és grappával – Gianni a L'Eroicáról mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2017. október 8.
Aki múlt hét végén csak véletlenül tévedt a toszkán Gaiole in Chiantiba, valószínűleg kétszer is megdörzsölte a szemét, hogy jól lát-e. Kisebb tömeg haladt az úton, régi időket idéző bicikliken, jókedvűen, alkalmasint bőven kortyolva és falatozva a Toszkána nyújtotta földi jókból. No hát mi is történt a múlt héten itt? A toszkán emberek nem csak […]
Hirdetés

Aki múlt hét végén csak véletlenül tévedt a toszkán Gaiole in Chiantiba, valószínűleg kétszer is megdörzsölte a szemét, hogy jól lát-e. Kisebb tömeg haladt az úton, régi időket idéző bicikliken, jókedvűen, alkalmasint bőven kortyolva és falatozva a Toszkána nyújtotta földi jókból. No hát mi is történt a múlt héten itt?

pellonpekko / Instagram


A toszkán emberek nem csak fantasztikus vörösboraikra és helyben termett alapanyagokból készült, ízletes ételeikre nagyon büszkék, hanem arra az időszakra is, amikor a kerékpársportban világelsők voltak. E három dicsőcséget pedig nagyon ügyesen egyesítették, amikor húsz évvel ezelőtt útjára indult a L'Eroica, amire legszívesebben azt mondanám nektek, hogy egyszer mindenkinek látnia kell!

lamarzocchina / Instagram


A múlt értékei iránt csodálattal rajongó Giancarlo Brocci 1997-ben gondolt egyet, és egy vintázs köntösbe bújtatott kerékpárversennyel kapcsolta össze Olaszország, azon belül is Toszkána iránt érzett szerelmét. A múltba révedő romantikát pedig csak tovább fokozza, hogy a L'Eroica a toszkán borvidék igencsak embert próbáló, kavicsos, poros útjain halad végig, hogy a résztvevők újra felfedezzék a fáradtság szépségét és a teljesítmény ízét.

lamarzocchina / Instagram


Toszkána leghíresebb kerékpáros találkozóján szinte kiváltság részt venni, hiszen a nevezők létszáma korlátozott. De nem is vághat neki akárki a szőlő- és olajfaültetvények között vezető murvás vagy döngölt utaknak. Jelentkezési feltétel a korabeli öltözék és kerékpár.

Vagyis szigorúan csak 1987 előtt gyártott, 19. és 20. századi acélvázas biciklikkel lehet versenybe szállni. Mindez azt jelenti, hogy a versenyben résztvevő legfiatalabb bicikli is kerek születésnapot ünnepelt az idén, vagyis betöltötte a harmincadik életévét. Nem elvárás, hogy a kerékpár vagy a ruházat eredeti legyen, elég, ha csupán megidézik az adott kort. Ha valaki mégis a modern technológia eszközeivel száll versenybe, azonnal kizárják.

Őrületes, múltidéző szemüvegek, sapkák, hátizsákok, cipők, kulacsok – a szervezők elvárják, hogy a kiegészítők is korhűek legyenek. És még nem is ejtettünk szót a kerékpározókat kísérő korabeli robogókról és autókról, melyek csak fokozzák a rendezvény hangulatát, turisztikai vonzerejét.

Az L’Eroica verseny Gaiole in Chiantiból indul. A nevezőknek be kell tölteniük a 15. életévüket. A szervezők külön szabályt alkottak arra, hogy 18 éves korig csak a legrövidebb, 38 kilométeres, és a második, 75 kilométeres távra lehet nevezni. A 65 év felettiek a két rövid távon kívül még a harmadik, 135 kilométeres távval is megbirkózhatnak. A 18 és 65 év közöttiek pedig a leghosszabb, 209 km-es távra is benevezhetnek. Az eredetileg választott táv hosszán még a verseny menete közben is lehet változtatni, ám nem állnak rendelkezésre szervezett kísérők és nincs lehetőség technikai segítségnyújtásra sem. 

És itt jön képbe a gasztronómia

A fárasztó útszakaszokon a versenyzők valóban megérzik a szomjúság, az éhség és a kimerültség minden fokozatát. Ám a küzdelmes úton nem hagyják motiválatlanul a szervezők az út porával és sarával megbirkózó versenyzőket.

windy_ Flickr


A pihenőállomásokon toszkán szalonna és szalámi, finom házi kenyér és a toszkán lepény, a schiaccia adják a gyors falatkák alapját. A vízivás mellett teljesen bevett szokás belekortyolni Toszkána egyik legrégibb borába, a chiantiba is. Persze ebből is látszik, hogy ez nem egy vérre menő verseny. Van olyan induló, aki igazán komolyan veszi a versengés részét is, de a lényeg inkább csak a célba érés. A L'Eroica sokkal inkább

a mozgás és a természet szeretetéről, a tájban való gyönyörködésről, a többi felvonuló vintázs kerékpár megcsodálásáról, a mókás ruhákról és a Toszkána adta finomságok élvezetéről szól.

A benzingőzmentes, aszfalt nélküli utakon kerékpározók hőssé nemesítése (az eroica szó jelentése hősi, hősies) kiváló lehetőséget nyújt a helyi gasztronómia népszerűsítésére. A toszkán konyha ugyanis bebizonyította, hogy igenis lehet a szegénységből erényt, az egyszerűségből pedig minőséget kovácsolni, hogy a finom ízekhez nincs szükség adalékanyagokra, és hogy a 21. században is nagyon is van létjogosultsága a kézműves készítési módnak.

Street food toszkán módra: bombolone / Visit Tuscany Flickr


Egyetlen toszkán ételből sem hiányozhat a helyi olívaolaj, muszáj megkóstolni a pecorino (juh)sajtot, legfontosabb fűszereik a friss zsálya, a rozmaring és az édeskömény. A különféle bab- és borsófélék, a szezonális zöldségek, a gombák, a gyümölcsök évszázadok óta műtrágyamentesek. A hússal csínnyán bánnak, a tenger közelsége miatt bőven fogyasztanak annak gyümölcseiből. De ha már a húsoknál tartunk, nem hagyhatjuk ki a prosciuttót, vagyis a nyers vagy főtt sonkát sem, de toszkán finomság a cinta senese és a híres zsírszalonna, a lardo di Colonnata is. A toszkán sonka nyers, ennek ellenére puha és omlós, kissé sósabb és erősebb ízű a pármainál, és intenzív borsos illata van.

Torrone: mézes-mandulás édesség / Visit Tuscany Flickr


Az igazi toszkán szalámi pedig nem finomra darált húsból, hanem késsel vágott, nagyobb hús- és szalonnadarabokból készül, disznóhúsból vagy vegyesen, disznó- és marhahúsból. Az igazi kuriózum pedig a vaddisznószalámi. Ezek ízén erősen kiérződik a bors.
A különleges toszkán bicikliverseny annak a kornak állít emléket, amikor a pedálozók még igencsak megszenvedtek az útviszonyokkal, ezt tükrözi a L'Eroica név is. Ha valaki kedvet kapott volna hozzá, és úgy érzi, hogy ott a helye: a 2018-as versenyre jövő januártól lehet jelentkezni.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram