Betondzsungel zöldbe burkolózva: New York városában virágba borultak az éttermek

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 10.
a Lounge rovat
támogatója a
A nagyvárosi életérzés és a természet közelsége sajnos sok esetben ütik egymást. Sokan ezért tartanak otthon akár egész növénykolóniákat, mások pedig igyekeznek minél több időt a szabadban tölteni, amíg az időjárás is engedi. New York lakosságnak különösen nehéz a helyzete, hiszen annak ellenére, hogy a „nagy alma” a Central Park mellett is több kisebb zöld parkkal bír, mégis győz a beton a füvesítés helyett. Megannyi vendéglátóhely, hotel zöldbe borult, az utazás mellőző városlakók éttermi élményét így tennék még komfortosabbá, természetközelibbé.
Hirdetés

A pandémia évei alatt alatt az emberek hatványozottan ráeszméltek, hogy milyen idegen érzés, ha négy fal közé, a betonrengetegbe vagyunk zárva. A városi lét a nyár legmelegebb hónapjában, még azoknak is megterhelő, akik egyébként jól bírják a meleget. New York híres szélsőséges időjárásáról, nem ritkák a rendkívül forró nyarak és hóviharokkal tűzdelt telek. A nagyváros igazi ötlettárként szolgált a világnak a lezárások idején, hiszen hétről hétre egyre kreatívabb megoldásokkal álltak elő: forgalmas utcákból csináltak étteremsétányt, menő ételbárok költöztek food truckok-ba, csúcsgasztronómiában dolgozók kínáltak ablakból egész ebédet, vacsorát, bedobozolva. Sosem voltak ennyire fontosak a teraszok, hát most New York vendéglátói kitettek magukért, sőt, azok a helyek is "kizöldültek", akik csak odabent szolgálják fel az ebédeket, vacsorákat, koktélokat.

Rengeteg növénnyel, élőfallal operáló vendégtereket alakítottak ki. A kávézóktól a bárokig ezek a célpontok mini menekülési lehetőséget kínálnak, amikor csak szüksége van rá. Így ebben a metropoliszban is úgy érezhetik magukat a vendégek pár órára, mintha a déli óceánpartra indultak volna. Pedig ez még mindig New York City. A dzsungelesítés a hazai vendéglátóhelyeknél sokszor kimerül az egzotikus tapétákban, de üdítő példa a Twentysix buja tere.  

Gitano NYC

Egy pop-up kezdeményezés a nyári szezonra, melynek eredeti rezidenciája a mexikói Tulumban található, néhány lenyűgöző maja rom mellett. Most New York-ban várja a vendégeket trópusi szabadtéri étteremként, ahol modern mexikói konyha és mezcal alapú koktélok gondoskodnak a hangulatról.

Lola Taverna

Igazi nyári hangulat egy kívül-belül zöld étteremtől, ami 2021-ben tényleg a legjobb arcát mutatja. A Soho virágokkal befuttatott görög étterme varázslatos, nagyon sok munka van benne. 

Maman Bakery

A Maman egy francia hagyományokon alapuló pékség Brooklynban, de képek alapján akár Franciaország déli részén is lehetnénk. 

Temple Court & The Bar Room

Egy hotel tetőteraszon található étterme lilaakác lugasaival mediterrán hangulatot teremt.

Terrace and Outdoor Gard

A TimesSquare EDITION hotel teraszos éttermét a francia sörözők és az amerikai bárok inspirálták... illetve persze a végtelen dzsungelek. 

Hotel Brooklyn Bridge

A hotelek lobbija és a hozzájuk tartozó bár sokszor klisés, és átlagos, de a  Hotel Brooklyn Bridge-ben más a helyzet. Valóságos ffüggőleges fali dzsungellel készültek. 

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram