Hirdetés
Hirdetés

Betiltott virágok: Dubai így döntött

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 13.
Dubaiban nincs többé virágdísz az ételeken-italokon. Azon a helyen, ahol a turizmusban a lehető legprofibb és legszélsőségesebb módon épült minden, de minden a Szent Bevétel és a turisták elvárásai köré, központi rendelet szabályozza innentől a virágok konyhai felhasználását.
Hirdetés

Márpedig ez szembemegy a turisták igényeivel, akik minél díszesebb valami, annál jobban szeretik (fotózzák). Dubai messze van, mégis létezik az ügynek önmagán túlmutató jelentése és tanulsága.  

Dubaiban minden lehetséges, ami pénzért elérhető. A szolgáltatásoknak nem szabnak határt a fizika törvényei vagy a földrajzi adottságok. Ha valakinek síelni támad kedve, egy teljes alpesi síközpontot találhat felvonóstól ehhez a tevékenységhez – nyáron, a sivatag közepén, miközben kint elviselhetetlen a hőség, tolldzsekiben és gyapjúkesztyűben, fenyőfák mellett lehet a lejtőkön hófánkkal zúgatni. Nem a lehetőségek szabják már meg az igényeket, hanem az igényeknek megfelelően alakítják a lehetőségeket. A turistáért (értsd: a pénzéért) folyó versengés nem látszik csökkenni, és mesterséges környezetben törvényszerűen csak egyre elrugaszkodottabb ötletekkel lehet elérni az egyébként agyonstimulált turistareceptorok ingerküszöbét. A Nagyobb versenyzik a Látványosabbal, a Gazdagabb a Dizájnosabbal: a fantázia a tőkével házasságot kötve a lehetetlen határait feszegeti. 

Fagylalt rózsaszirommal, mandulával, vaníliával

Az ehető virágok és az instagramképes virágdíszek nem ugyanazok. A jól fotózható ételek, torták, sütemények esetében a látvány és a hatás a legfontosabb. Készülhetnek kiváló alapanyagokból, lehetnek nagyon finomak és/vagy egészségesek, nehéz őket észrevenni abban a forgatagban, ahol a vendég figyelmének megragadásáért bármilyen vizuális megoldásra hajlandó a szolgáltató. A körítés, a sztájling, a dekor és a stílus az  alap, a belépő, hogy bvalami egyáltalán látható és észrevehető legyen. A valódi virágok rendkívül mutatósak, de egyáltalán nem biztos, hogy ehetőek is.

Szuperegészséges smoothie bowl avokádóval, mentával, árvácskával

A minél különlegesebb fotókért tülekedő turistákat azonban ez nem nagyon hatja meg. Az utóbbi években nagyon elterjedt a valódi virágok beépítése az ételekbe-italokba, elsősorban nem gasztronómiai, hanem instagramképes megfontolásból történik. Egy valamire való tortát már el sem lehet képzelni egy bokornyi virágdísz nélkül, de még a salátákat vagy a szirmokkal együtt fagyasztott jégkockákat sem kímélte a divat. A helyi élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hivatal sürgetésére az emirátus vezetése rendeletben szabályozza innentől ezt a témát. Sem alapanyagként, sem díszítésként nem lehet innentől rózsát vagy más virágot felhasználni. 

Gyermekláncfű, avagy pitypang a tányéron

A  virágok ész nélküli használata kellemetlen következményekkel is járhat. Nemcsak nem minden ehető, ami jól néz ki: vannak közöttük kifejezetten mérgezőek és kártékonyak is. 

Olvassa el korábbi cikkünket is a témában!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram