Hirdetés
Hirdetés

Bespoke konyhaszigetek, olasz funkcionális design – a Marrone ügyvezető igazgatójával, Marco Pujattival találkoztunk

SZERZŐ: kovacsnicolett
2025. február 27.
Az Üzlet rovat
támogatója a
Az olasz Marrone több mint négy évtizede gyárt testreszabott konyhablokkokat, amelyek a világ exkluzív éttermeitől a magánrezidenciákig minden igényt kielégítenek. Konyháik a modern technológiát ötvözik fenntartható megoldásokkal, miközben folyamatosan reagálnak a gasztronómia és a design legújabb trendjeire – így szolgáltatásuk nem csupán konyhatechnológiai megoldásokat kínál, hanem valódi műalkotásokat is.
Hirdetés

A Marrone képviselői február 6-án a Coninvest bemutatótermében tartottak előadást a tervezési folyamatukról és a projektjeik kulisszatitkairól, ennek kapcsán pedig Marco Pujattival, a cég jelenlegi ügyvezető igazgatójával is beszélgettünk.

Az elmúlt évek során, ahogy a transzparencia és élménykeresés egyre inkább előtérbe került, úgy váltak egyre népszerűbbé az éttermekben a nyitott konyhák, látványkonyha megoldások, ahol a séfek interakcióba léphetnek a vendégekkel, míg a konyhai folyamatok is figyelemmel kísérhetők. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a konyhák nem csak funkcionalitásban, hanem esztitkában is hozzájáruljanak az éttermi atmoszférához. Ebben jár élen a Marrone: a design fogalmát fűzi össze az ipari konyha magas minőségével és funkcionalitásával. 

 ÄNG Restaurant – Fotó: MARRONE, Lasse Olsson Photo

Bespoke konyhaszigetek, ahol a design és funkcionalitás tökéletes harmóniában egyesül

A Marrone története 1978-ban kezdődött, amikor Vincenzo Marrone megnyitotta első műhelyét Fiume Veneto-ban, az olasz Pordenone tartományban. Ekkoriban a konyhaszigeteket kizárólag gyártók számára, egyedi megrendelésre készítették. A cég fejlődése azonban nem állt meg: Armando Pujatti mindig is arról álmodott, hogy a Marrone saját márkaként gyártson konyhablokkokat, 2008-ban új irányt adott a vállalatnak. Azóta a Marrone nemcsak Olaszországban, hanem a világ minden kontinensén készít prémium, testre szabott konyhákat, és folyamatosan új lehetőségeket keres a globális piacokon.

„A cél az volt, hogy egy kézben érjen össze minden, ami egy konyhasziget esetében egyedileg elkészíthető lehet, hogy mi gondoskodjunk mindenről, ami egy konyhaszigetben bespoke. Mindezt a tőlünk megszokott legmagasabb minőségben, saját berendezések fejlesztésével a Marrone know-how-ját felhasználva” – mondta Marco Pujatti.

Marco Pujatti, a Marrone ügyvezető igazgatója

500 tonnányi feldolgozott rozsdamentes acél és 220 egyedi konyhasziget évente

A Marrone évente 220 konyhablokkot gyárt le, melyek közül minden egyes konyhasziget egy különálló, egyedi projekt munkája. Egy Marrone konyhasziget minden esetben üres lappal indul, standardizált termékeket, alapsablonokat nem használnak. 

„Minden egyes konyhablokkunk a tervezővel és a belsőépítésszel szorosan együttműködve kerül megtervezésre, a beépített berendezéseket pedig a séffel egyeztetve fejlesztjük ki és gyártjuk le. Rugalmasan kezeljük a design megoldásokat, a kivitelt tekintve pedig nincsenek határok” – mondta Leonardo Rossi, a Marrone sales managere.

A változó trendek tehát gyors alkalmazkodást kívánnak – és mindezt a szigorú biztonsági előírásokat betartva kell követniük a tervezőknek, melyben kifejezetten nagy kihívást jelent a szintén egyre népszerűbb, szabadtűzön készült ételek megjelenése a csúcsgasztronómiában is. A nyílt tűzhelyek és gázrendszerek használata kritikus biztonsági kérdés, ezért elengedhetetlen a szigorú szabályozások betartása. Mint gyártóknak, folyamatosan együtt kell működnünk a szakemberekkel, hogy a konyhákat megfelelően szellőztessük. Külön szellőztető rendszert kell kialakítani, amely biztosítja a biztonságot és a funkcionalitást is egyaránt, hogy minden a legszigorúbb szabályozásoknak megfelelően működjön.” – árulta el Marco Pujatti.

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy hogyan ötvözik mindezt a fenntartható megoldásokkal, az ügyvezető így válaszolt: „A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a gasztronómiában, és mi a Marrone-nál kiemelt figyelmet fordítunk rá. Hiszünk abban, hogy a fenntarthatóság nemcsak a környezetbarát anyagok használatát jelenti, hanem a hosszú élettartamú, tartós termékek gyártását is. Konyháinkat úgy tervezzük, hogy évtizedekig szolgálják a séfeket anélkül, hogy cserélni kellene őket. Az alkatrészeket fémekből készítjük, elkerülve a műanyag használatát, és biztosítjuk, hogy a séfek számára a legmagasabb szintű működést és esztétikát kínáljuk. Ezzel nemcsak a környezetet védjük, hanem egyre több étterem és séf számára kínálunk fenntartható megoldásokat világszerte.”

Privát otthon Budapesten – Fotó: Coninvest

Bespoke konyhák megjelenése a magán otthonokban 

„Ma már nemcsak Michelin-csillagos étteremnél és ötcsillagos szállodáknál elvárás, hogy a séf a legmagasabb kategóriát kapja, hanem a kisebb bisztrókban, családi éttermekben, sőt, privát otthonokban is, ami számunkra is egy egyre fontosabb terület” – mondta Karl Zimmermann, a cég igazgatósági tagja.

A Marrone egyik leglátványosabb konyhaszigete, a Saxum Essentia egy előkelő rezidencia számára készült. A konyha központi eleme az Arabescato Grigio Orobico márványból készült Chef Table, amely lenyűgöző méreteivel és egyedi formatervezésével tűnik ki. Egyetlen, rendkívül nagy méretű márványtömbből alakították ki, speciális vágási technológiák alkalmazásával, amely tökéletesen illeszkedik a Marrone által egyedileg gyártott rozsdamentes acél keretbe. A beépített berendezések a legmodernebb professzionális technológiákkal vannak felszerelve a főzés, előkészítés és hűtés terén, a Marrone szakértelmének és egyedi megoldásainak köszönhetően. A Chef Table a konyha anyagainak – az acélnak és a márványnak – tökéletes egyesülését jelképezi a professzionális teljesítményt és a legkiválóbb anyagokat ötvözve, kielégítve a séfek és a tervezők elvárásait, miközben lenyűgözi a legexkluzívabb vendégeket is.

Hirdetés

A jövő digitális

Felmerül a kérdés, hogy egy negyven éves múltra visszatekintő cég, mely folyton az élen jár az innovációkban és azonnal reagál a felmerülő megrendelői igényekre, milyen fejlesztéseken dolgozik most. „A fejlesztéseink folyamatosak, és mindig új megoldásokra törekszünk. Egyik kiemelt projektünk, amin most dolgozunk, a konyhák digitalizálása. A célunk, hogy olyan berendezéseket alkossunk, amelyek nemcsak a térbeli adottságokhoz, hanem a digitális környezethez is illeszkednek. A jövőben olyan konyhai eszközöket szeretnénk fejleszteni, amelyek képesek digitálisan kommunikálni, így a séfek és az üzemeltetők valós időben nyomon követhetik, mi zajlik a konyhában. Ez nemcsak a működést segíti, hanem a karbantartást is, hiszen a távoli diagnosztikával jobban kezelhetjük a problémákat. Ez különösen fontos lesz a szállodák és éttermek számára, ahol a konyha működésének optimalizálása kulcsfontosságú.” – mondta Marco Pujatti.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram