Hirdetés
Hirdetés

„Beltartalom, egyensúly, stílus” – Interjú az Év Sommelier-je díjas Becker Gáborral

SZERZŐ: Király Márton
2023. június 1.
"Hihetetlenül jó érzés, hogy ország-világ előtt elismerik a munkámat és a személyemet."
Hirdetés

Május 22-én, a Várkert Bazárban, a 2023-as Audi-Dining Guide Az Év Étterme Díjátadó Gála keretében osztották ki a legjobb magyarországi éttermeknek járó okleveleket és a vendéglátásban kiemelkedő teljesítményt végző szakemberek munkáját díjazó elismeréseket is. A szakma legszebb részéről, pályafutása kezdetéről most Becker Gábor, az Év Sommelier-je mesélt a Dining Guide-nak.

Számított a díjra, vagy meglepetésként érte az elismerés?

Megmondom őszintén, titokban bíztam benne. A gála napján mégis teljes meglepetésként ért, amikor a helyszínen a díjazottak külön részlegéhez kísértek. Ekkor már nagyon izgatott voltam és a színpad felé menet az ájulás kerülgetett, olyannyira, hogy a mikrofonba is alig tudtam megszólalni. Aztán a pódium elhagyása után ölelkezés és örömkönnyek a párommal, barátokkal és kollégákkal. Hihetetlenül jó érzés, hogy ország-világ előtt elismerik a munkámat és a személyemet.

Becker Gábor / Fotó: Schumy Csaba

Hogyan vezettet az út karrierje kezdetétől az Év Sommelier-je Díjig?

Már a pálya elején tudtam, hogy a vendéglátás nem sétagalopp és nem mindenkinek való; mindig is törekedtem arra, hogy a lehető legjobb helyeken dolgozzak és a legjobb szakemberektől tanuljak. Hosszú évek őszinte, kitartó és alázatos munkája ez a szakmai elismerés.

Mit tart a sommelier-munka legnehezebb részének?

Úgy gondolom, hogy a szakma legnagyobb kihívása az lehet, hogy a sommelier első alkalommal megtalálja a vendég hangulatához, ízlésének megfelelő lehető legtökéletesebb bort, ami emlékezetes marad számára és vissza is jön érte. Ezzel egy időben kialakul egy bizalom is köztük.

És mit tart a legfontosabbnak?

A legfontosabb résznek a professzionális szerviz mellett a vendégélményt tartom. Egy megfelelő palack borral tovább tudjuk fokozni a gasztronómiai impressziókat és természetesen a már említett bizalom is létrejön.

Becker Gábor és Jókuti András / Fotó: Schumy Csaba

És melyik része az, amit a legjobban szeret?

Szervizidőn kívül nagyon kedvelem a vakkóstolókat, amik nagyon tanulságosak.

Szerviz közben a gyertyával való dekantálást különösen kedvelem, ez egyfajta szeánsz.

Szerintem a szakma egyik legszebb része ez, amikor a megfelelő eszközökkel megadjuk a kellő tiszteletet az éppen kinyíló bornak. Levegőhöz juttatjuk a palackot és megnyílik a világ. Ezen kívül természetesen végtelenül boldoggá tesz, ha a vendég ízlésének megfelelően olyan bort tudok ajánlani, amit még előtte nem ismert és kóstolt.

Mit jelent Becker Gábor számára személyesen ez a díj?

Számomra ez a díj a hosszú évek őszinte, kitartó és alázatos munka szakmai elismerését jelenti, és ami még boldogabbá tesz, hogy ebben a kategóriában először én vehettem át.

Van olyan tanács, amit szívesen megosztana a kollégáival? Esetleg olyan, aminek örült volna pályája kezdetén?

Sokat gondolkodva ezen a kérdésen, talán csak azt tudnám mondani, hogy az élet tényleg túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk!

Becker Gábor

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy tételnek, hogy felkerülhessen egy Ön által megkomponált borlapra?

Ezt nagyon egyszerűen, három szóban össze tudom foglalni: beltartalom, egyensúly, stílus.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram