Hirdetés
Hirdetés

Békéscsaba bakancslistás finomságai

2016. december 6.
Franciaország délkeleti régiója Provence, Spanyolországnak Granada. Egy szép új világ képe sejlik fel előttünk, amelyben a magyar vidék nem csak egy-két kiemelt pontján virágzik a gasztroturizmus, hanem minden régiónk megkapja a méltó figyelmet. A mi délkeleti élelemkincstárunk Békés megye. Épp itt az ideje felfedeznünk! Békéscsabán jártunk.
Hirdetés

A városba érve szembetűnőek lehetnek a szlovák feliratú táblák. Hogy jön ide a szlovák nyelv? A válasz a régmúltban keresendő, az egykori Viharsarok lakóit nem kímélték a századok. Az 1600-as években a várost gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a török hódítás. A többszöri betelepítés, a város (sikeres) újjáélesztési kísérletei a magyarázat a város kétnyelvűségére. A Felvidékről telepítettek be szlovákokat, bár mára már csak a lakosság 6 százaléka vallja magát szlovák nemzetiségűnek. A megye nevéhez illőn végre jó fél évszázada békés itt az élet, a fővároshoz képest szembetűnően nyugodtabb, derűsebb emberek lakják Békéscsabát.
Cikksorozatunkban szeretnénk megmutatni, milyen kincseket rejt az ország ízletes terményekben és remek minőségű kézműves finomságokban gazdag délkeleti régiója.
"A csabai"
Sokat elárul egy termék ismertségéről és közkedveltségéről, ha hozzá sem kell tenni, hogy tulajdonképpen miről is van szó, hiszen mindenki tudja, hogy "a csabai" csakis a kolbász lehet. A magyar kolbászok legpaprikásabbja leggyakrabban vastagkolbászként készül, és ahány ház, annyi kolbász, ahogyan azt a csabaiak minden évben be is mutatják a kolbászfesztiválon. A ma már hatalmas méretet öltő rendezvényt 20 évvel ezelőtt a város egyik sportpályáján szervezték meg először, mára pedig egy több mint 100 ezer (!) főt vendégül látó, országos jelentőségű fesztivállá nőtte ki magát. A kolbásztöltő versenyre idén rekordszámban jelentkeztek a helyiek, 750 csapat mérkőzött meg (150-nel több csapat nevezett, mint tavaly.)
Ha a kolbász ízéből kiérzik a kömény vagy a fokhagyma, az nem csabai! Vagy legalábbis nem jó csabai. A hungarikum csabai kolbászról hamarosan önálló cikkben mesélünk.
kepernyofoto-2016-12-06-16-08-10
Cigánka
A cigánka emberes étel. Csabán a kolbászok és hurkák mellett feltűnnek ezek a sötétbarna színű gömböcök is: amilyen laktatók, olyan finomak is. Igazi disznótoros ennivaló. A cigánkának többféle receptje forog kézen-közön, de a közös alap a disznóhús, disznómáj és receháj. Azt már háza-családja válogatja, hogy kerül-e bele tojás (állítólag úgy az igazi), vagy rizzsel, esetleg áztatott zsemlével gazdagítják a masszát. A cigánka fűszerezése is egyszerű, akár a csabai kolbásznak, de míg a csabait szigorúan tilos borsozni, addig a cigánkában nem tabu. A bekevert gömböcöket hagyományosan sertéshártyafátyolba (ez a receháj) tekerik, ez a fehérszínű háj kiterítve úgy néz ki, mint egy csipke. Egyszerűbb módja a gömböcök elkészítésének, ha a cigánka alapjául szolgáló húsos-májas keveréket sertésbélbe töltik.
Brindza, az "erős túró"
Békéscsabán a brindzában ne a juhtúró ízét keressük. Az egész Kárpát-medencében egyedül itt készül a brindza tehéntejből, és nem is olyan régóta van ez így. Eredetileg román pásztoroktól vették a juhtúrót, vagyis a brindzát, de a világháború után hiánycikk lett ez az alapanyag, majd jelentősen megdrágult. Ekkor kezdték el a csabaiak maguk készíteni a brindzát, tehéntejből, egy speciális eljárással. Először gomolya készül: ez az oltott tejből előállított friss sajt. A gomolyát két-három héten át letakarva hagyják, míg belül lyukacsossá szárad. Döngölik, préselik és lereszelik, a többhetes metódus eredménye pedig a morzsalékos, a túróéhoz hasonló állagú, ám annál szárazabb, kifejezetten kellemes illatú békéscsabai brindza. Ez egy olyan helyi alapanyag, amelyről el tudjuk képzelni, hogy olyan diadalmenetet járhatna, mint a csabai kolbász.
Jó szívvel kínálhatjuk meg vele azokat is, akik a juhtúrót kísérő karakteres íz és illat (szerintük szag) miatt nem szeretik az eredeti brindzát.
Csabán ráadásul nem csak afféle muzeális étel a brindza, gyakran és szívesen főznek vele, elsősorban tésztákkal párosítják. A haluskán kívül nudlihoz, palacsintába, gubába és stangliba is teszik, sőt brindzás lecsó is létezik Békéscsabán!
Haluska brindzával
Ahogyan a cigánka, úgy a haluska is felvidéki eredetű, szlovák étel. A haluska és a galuska közötti áthallás nem véletlen: a bryndzové haluškyt mondhatnánk juhtúrós galuskának is, és jól vigyázzunk, hogy kinek tulajdonítjuk ezt az ételt: a szlovákoknak ugyanis szívügyük. Náluk nemzeti étel, sőt szimbólum, olyanformán, mint egy magyarnak a pörkölt. A Felvidéken reszelt krumplit is tesznek a házilag készített tésztába, ez a sztrapacska, amit Csabán hívnak tót galuskának is. Készítenek persze Békésben is sztrapacskát, de Csabán a krumplit mellőző, metélt tésztából készülő haluskának van nagy hagyománya. Mivel füstölt szalonna és tejföl is kerül bele, nem könnyű étel, igazából nem is hiányzik a liszt mellől a krumpli: a csabai házi metélt tészta tökéletes kiegészítője a tejfölös brindzának és pirított szalonnának.
fullsizerender-46
Kolbászos brindzás haluska
Ha azonban valódi helyi nevezetességre vágyunk: Békéscsabán csabai kolbásszal kérjük a haluskát! Míg a Felvidéken inkább savanyú káposztával gazdagítják a tésztát, Csabán adja magát a kolbász. Ez egy tökéletes egytálétel a benne elszórt kolbászkarikákkal és a tetején megpirult brindzával.
Szpisják György díjnyertes lángosozója 
Míg tavaly országos második lett, idén több mint 650 induló közül az első helyen végzett Szpisják György a lángosozók országos versenyén. A Lángos Voks megnyerésével a Mester Lángos Büfé felkerült a térképre, olyan klasszis lángosozók mellé, mint például a balatoni különdíjat kiérdemelt Tihanyi Piac sokat méltatott lángossütödéje. Szpisják György fél éven át kísérletezett a díjnyertes tésztával. Habár a titkos összetevőt nem, azt a trükköt elárulta a lángosmester, hogy nem a levegőben, hanem asztalon nyújtják a tésztát, hogy ne legyen túl vékony (csörgős). A cél, hogy a ropogós kéreg alatt megmaradjon a nem túl vastag, de puha tésztaréteg is. A csabai lángosozó másik nagy titka, hogy gyakran cserélik a lángossütő olajat, a jó magyar büfés szokással szemben égett olajban nem hajlandóak sütni. Arra a kérdésre, hogy mi a szakszerű lángosevés titka, azt felelte, hogy terpeszállásban, előre dőlve. Az igazi street food!
14915220_1264094406965005_6665910427207000676_n
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram