Hirdetés
Hirdetés

Bejgli, sírás nélkül

SZERZŐ: DiningGuide
2015. december 23.
Utolsó pillanatos bejglirecept, amit egyszerűen nem lehet elrontani. Szaftos, omlós, és biztosan nem szárad ki.
Hirdetés

A bejgli az egyik legnagyobb karácsonyi mumus, mert mi van, ha száraz lesz, kevés a töltelék, úristen, kireped, meg amúgy is, mennyi ideig tart már. Ezzel a recepttel gyorsan elkészülnek még az utolsó pillanatban is.
Hozzávalók a tésztához (6 db fél kilós rúdhoz):

  • 60 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg zsír
  • 16 g élesztő
  • 1 dl zsíros tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 nagy csipet só
  • 100 g porcukor

Ez az élesztős omlós a világ legjobban kezelhető tésztája, de egy dologra nagyon kell figyelni: a hideget szereti, úgyhogy miközben bejgliznek, öltözzenek fel és hűtsék ki a konyhát, amennyire lehet.
A lisztet, vajat, zsírt, sót és a porcukrot összemorzsolom, amíg teljesen sóderszerű lesz. Hozzáadom az élesztőt, a tojássárgáját és fokozatosan a tejet. Amikor teljesen sima, jól gyúrható a tészta, 250 grammos gombócokra osztom, majd lefóliázva hűtőbe teszem.
A mákos töltelékhez:

Hirdetés
  • 33 dkg mák
  • 2,5 dl tej
  • 22 dkg cukor
  • 3 ek dara
  • 1 citrom reszelt héja

A tejet és a cukrot felforralom, majd hozzáadom a szárazanyagokat. Sűrű, formázható masszának kell lennie. Kihűtöm, majd 250 grammos adagokra osztom.
A diós töltelékhez:

  • 35 dkg darált dió
  • 1,5 dl tej
  • 13 dkg cukor
  • 3 ek dara
  • 1 narancs héja

Ugyanúgy, ahogyan a mákosnál: a cukros tejet felforralom, hozzáadom a többi alapanyagot, összefőzöm. Kihűtöm, majd leadagolom.
A tésztát átgyúrom, majd vékony téglalap alakúra nyújtom. Nem kell se liszt, se szilikonos gyúróizé alá, mert a benne lévő zsiradéktól könnyen nyújtható és formázható a tészta (tulajdonképpen emiatt kéne bejglisütéssel kezdeni mindenkinek, mert nagyon jól meg lehet tanulni az élesztős omlóson, hogy kell rendesen használni a nyújtófát.)

A tésztára halmozom egyenletesen a tölteléket. A szélén hagyok egy kis helyet, hogy rá tudjam hajtani a lelógó tésztát, így teljesen lezárva a végeket.

A tésztára halmozom egyenletesen a tölteléket. A szélén hagyok egy kis helyet, hogy rá tudjam hajtani a lelógó tésztát, így teljesen lezárva a végeket.


bejgli FullSizeRender (15)
 
Ezen a ponton lehet mazsolával, aszalt gyümölccsel, kandírozott narancshéjjal feldobni, szépen szétszórva a tölteléken. Amikor ez megvan, óvatosan feltekerem, kicsit formázom, hogy ne legyen bunkós a két vége. A tetejét megszurkálom (találjanak ki egy rendszert, három szúrás a mákos, négy a diós, öt a gesztenyés és így tovább, így sütés után nem keverik össze.) Vékonyan megkenem tojássárgájával, majd hűtőben egy órát pihentetem, amíg a sárgája megszárad. Ezután egy enyhén felvert tojásfehérjével kenem át, majd ezt is hűtőben szárítom-pihentetem.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Legalább 5 centi távolságra teszem a bejgliket, hogy ne süljenek össze. Még forrón két spatulával vagy habkártyával lehet óvatosan formázni, egyenesíteni, hogy szebb legyen.
És tudják, mi van, ha kireped?
bejgli
Semmi.
Ha kihűlt, körbefóliázom, így akár egy hétig is eláll. Persze csak elméletben.
 
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram