Hirdetés
Hirdetés

Behagymázva az első napon

SZERZŐ: Tacskó Muki
2009. december 31.
Az új év első napján olyan élelemhez kell gyorsan jutni, ami felszívja a szeszt és azonnali energiához juttat, ugyanakkor diszkordinált mozgással is könnyen elkészíthető. Tacsko Muki mutatja vegán verzióval áll elő.
Hirdetés

Az új év első napján olyan élelemhez kell gyorsan jutni, ami felszívja a szeszt és azonnali energiához juttat, ugyanakkor diszkordinált mozgással is könnyen elkészíthető. Tacsko Muki mutatja vegán verzióval áll elő.
Jól vannak, minden oké? Érdemes volt berúgni? Megérte majomrészegen felhívni főnökünket, hülyeségeket kásázni neki és most munka nélkül kezdeni az új évet? Jó ötletnek tűnt a volt barátnőknek benyomva szerelemet vallani és nem venni észre húsz percen át, hogy a jelenlegi is bent van a szobában? Jó most a nagyanyánk kanapéján aludni határozatlan ideig?
Nem kell berúgni. Én évek óta merev józanon Szilveszterkor a Sas-kabarét, az Irigy Hónaljmirigy show-t és a Duna TV nótacsokrát nézem a tévében és még egyéb remek műsorokat, de higgyék el: ez is levisz olyan mélyre mint egy 10 sör, 10 négermackó (Jägermeister) és 2 üveg pezsgő kombó. Én már alkohol nélkül is tudom magam rosszul érezni.
De ami megtörtént, megtörtént, most olyan élelemhez kell gyorsan jutni, ami felszívja a szeszt és azonnali energiához juttat, ugyanakkor diszkordinált mozgással is könnyen elkészíthető. A hagymás pogácsa pont ilyen, mert nem kell hozzá más, mint:
 

  • 20 dkg tönkölyliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg rozsliszt
  • 20 dkg hagyma kockára vágva
  • 1.5 dl olaj
  • víz

 
Lényegében ezután nincs más dolgunk, minthogy a liszteket összekeverjük (ha nincs valamelyik fajtából, hozatunk egy taxissal egy éjjel-nappali boltból), a hagymát hevenyészve apróra vágjuk, lehetőleg valamilyen robottal, és nem késsel, nehogy megsebezzük magunkat. Hozzáadjuk az olajat, a sót. A vizet azonban vigyázva adagoljuk, pont annyit, hogy egy jól gyúrható, ne folyós masszát kapjunk.
Ezután, mielőtt végkép elájulnánk a glükóz-szintünk leesésétől, jártányi erőnkkel kétujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, a tetejét késsel enyhén bekockázzuk és hercig kis pogácsákat szaggattunk belőle. Majd 200 fokra hevített sütőbe toljuk, és ott sütjük kb. 50 percet. Addig lerogyhatunk a TV elé és megnézhetjük Sólyom László ünnepi köszöntőjét.
50 perc után egy finom, nagyon laktató és jó hagymás pogácsát kapunk. Együnk meg hármat-négyet, igyunk egy pohár másnaposság elleni teát és mielőtt elaludnánk, olvassuk el Petri György alkoholista költő (1943-2000) hagymáról szóló versét.
A hagyma szól
Én akkor is csak csupa héj vagyok,
ha keresztbe szelsz, kockára metélsz.
Miszlikbe apríts! – akkor is a semmit
vágod, mit nem zárok magamba, mivel mit sem
zárok magamba. Lévén csupa héj.
Héj héja, sőt a héj héjának héja,
sőt… – Csupán hely híján nem folytatom.
Meg nem akarok fennhéjázni. Úgysem
lehet rád hatni. Hallom a tojások
roppanását… A tojás éjjelébe behatol
a szentségtelen villanyfény. Hát csíra-
loccsantó kezed nem remeg
villával szétpüfölni a Magot?
– Némulj, te, szám! A zsír már sziszereg.
Bakó, tedd dolgodat: vess a zsírba,
Jelképzabáló! – hadd üvegesedem,
ízlés szerint.
Tojás, fiam, ne félj,
kimúlni a korszakból, hol az ember
nem érti már a Természet szavát,
hol a Patak és Liget néma már,
s a legtisztátlanabb Négylábú olvadt
hájára vettetnek a végső dolgok,
a magunkfajták –
Jobb nékünk – mintsem ostromolni elzárt
füleket – szónk rekesztve egyesülni
a rántotta nagy mártíriumában.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram