Hirdetés
Hirdetés

Minden menő szakács álma volt egy ilyen városi farm és beszállító: a bedrock.farm sikertörténete

SZERZŐ: DiningGuide
2022. július 19.
„A reggel 9 óráig leadott rendeléseket még aznap aratjuk és szállítjuk” – ajánlja magát a farm, amelyet nem az agglomerációban vagy messzebb, hanem a IX. kerület belső részén, a Lónyay utcában találunk. Portfóliójuk leveles zöldségekből, fűszernövényekből, ehető virágokból, mikrozöldekből, gyógynövényekből és gombákból áll. 
Hirdetés

A bedrock.farm (a nevet szándékosan írjuk kisbetűvel, így használják ők maguk is – a szerk.) munkásságát egyre többen ismerik, zöldjeiket és virágaikat egyre többen választják a minőségi vendéglátásban is. A cég arra alapozta működését, hogy a város közepén hozzon létre olyan ökogazdaságot, amely friss zöldekkel tudja ellátni a városi igényeket. Négy évvel ezelőtt  start-up vállalkozásként indultak, ma pedig már olyan séfek és éttermek választják, mint Mizsei János (MÁK), a Michelin-csillagos Babel és Tiago Sabarigo, valamint az Onyx, idén pedig már a Bocuse d’Or csapat munkájához is hozzájárultak. Szűcs Endrével, a farm egyik alapítójával beszélgettünk.

Szűcs Endre fejében 2018-ban született meg a bedrock.farm ötlete, majd ez év végén ismerkedtek meg alapítótársával, Dr. Balázs Bencével. Motivációs tanmesével is felér a történetük: a projekt Szűcs Endre édesanyjának nappalijában, egy ikeás dobozban kezdődött.

Fotó: Bedrock.farm

Gyorsan kinőtte azonban magát: bekerültek egy inkubátorházba, ahol a gyerekkoruk locsolópénzét beáldozva már komoly öntözőrendszereket építettek. Ekkoriban kezdtek el együtt dolgozni séfekkel is, és hamar ráébredtek a kölcsönös együttműködés kapcsán, hogy mennyire szükség van rájuk a piacon,  milyen gördülékenyen tudják kiszolgálni az igényeket.

Fotó: Bedrock.farm

“Ezeknek megfelelően építettük meg 2020-ban a Lónyay utcán található kertünket, ahol azóta is működünk. A komolyabb együttműködés tavaly indulhatott be a különböző vendéglátóegységekkel, jóllehet, a pandémia minket is korlátozott, így nem csoda, hogy idén öt hónap alatt meghaladtuk már a tavalyi termelésünket” – mondja Szűcs Endre.

Fotó: Bedrock.farm

Természetesen ennek a számnak a növekedéséhez hozzájárul az is, hogy míg tavaly 57 állandó partnerük volt, addig az idei évre ez a szám 71-te nőtt. Sokan várólistára is kerülnek, akik tőlük szeretnének növényeket beszerezni, mivel jelenleg a kapacitásaik végesek, és nem tudják még a megnövekedett igényeket azonnal kiszolgálni.

A Bedrock.farm létrejötte mögött amerikai inspiráció áll: Elen Musk öccse, a vendéglátásban dolgozó étteremtulajdonos-séf Kimbal Musk egy előadása.

“Az elsődleges partnereink séfek, tehát nagyszázalékban éttermekkel, a food service szektorhoz kapcsolódó egységekkel dolgozunk együtt, egy kisebb 7%-ban pedig online árusításon keresztül jutnak el a termékeink a vevőkhöz. Nagyon karakteres ízű hajtásokat, fűszernövényegeket, leveles zöldeket, ehető virágokat termesztünk jelenleg, mindig ugyanabban a megbízható minőségben. A jövőben pedig szeretnénk a kínálatunkat gombákkal is bővíteni. Nagyon fontos, hogy a növényeket mindig aznap arattjuk le, amikor szállítjuk őket, így igazán frissek tudnak maradni” – meséli Szűcs Endre.

Ázsiai levesben / Fotó: Bedrock.farm

A Bedrock.farm azért is nagyon adaptív, mert bár jelenleg is több, mint 126 különböző növénnyel dolgoznak, de minden termőhelyen az igényeknek megfelelő növények jelennek csak meg. Így évszaktól függetlenül kiváló minőségben tudják prezentálni a különböző terményeket, ami igen vonzóvá teszi őket a minőségi vendéglátást űzők körében, hiszen a séfek törekednek a kiszámítható színvonalra, és mindig keresik a minél megbízhatóbb beszállítókat.

“Teljes kontroll alatt folyik a természetes, így ugyanazt a borsót, bazsalikomot tudjuk adni, mint amit tavaly is vásároltak tőlünk, akik minket választottak. Emellett pedig

idomolunk az éttermek elvárásaihoz, együtt kóstolunk a séfekkel, és az új étlapok ízvilágához alakítjuk a terményeinket, hiszen fontos, hogy a séf milyen színeket, textúrákat szeretne megjeleníteni.

Ugyanígy egy versenyre való felkészülésnél is szívesen együttműködünk, hiszen számunkra a legfontosabb, hogy az ügyfeleink azt lássak viszont a tányérokon, amit megálmodtak. Ez a fajta rugalmasság pedig igencsak egyedi” – jegyzi meg Szűcs Endre.

Fotó: Bedrock.farm

Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a bedrock farm egyre inkább, mint partner jelenik meg az ügyfelekkel kialakított kapcsolataiban és nem csak egyszerű beszállítóként kezelik őket. Ezt a bizalmat pedig igyekeznek 100%-ban meghálálni. A paletta pedig egyre szélesebb, ha a partnerek kerülnek szoba, nem csak a fine dining vonalon belül mozognak, de úgy gondolják, hogy ahol adnak a színvonalas vendéglátásra, ott szerepük van, legyen szó étteremről, reggeliző helyről, pékségről, vagy ellen koktélbárokról.

“A Bedrock.farmnak már több saját koktélja is született Pálffy László, a Boutiq' bártenderének hála. Az első egy koktél shot volt, amihez a korianderünket használta fel, az esszenciáját lime-mal és tequilával ötvözte. A Bedrock long drink pedig egy másik növényünkből, a sarkantyúkából született, ez egy igazán izgalmas termény egyszerre csípős és édeskés ízvilágú, izgalmas alaphangot adott a koktélhoz” – lelkesedik Szűcs Endre.

Sarkantyúkavirág / Fotó: Bedrock.farm

A bedrock mindennapos működésében is törekszik rá, hogy hozzájuk valóban bármikor beugorhassanak az érdeklődő, és olyan igényeket elégítsenek ki, amelyekre a hazai piac más szegmensei nem koncentrálnak. Egy-egy kertjük valóban városi háztájiként működik, így ha valahol megnövekszenek az igények, vagy egy terület kívül esik a jelenlegi lefedettségükön, akkor annak a közelében inkább egy új kertet alakítanak ki. Ezeknek száma folyamatosan bővül az országon belül is, de a külföldi terjeszkedést is megalapozták már, így hamarosan Ausztriában, Lengyelországban és Csehországban is találkozhatnak majd velük.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram