Hirdetés
Hirdetés

Bécsi gasztro a komfortzónán túl: Kalandozások a császárvárosban

SZERZŐ: DiningGuide
2020. január 24.
Aki szereti Bécset, szinte biztos, hogy volt már piacozni a Naschmarkton, evett tafelspitzet a Plachuttában, rántott húst a Figlmüllernél. Így mi most kevésbé közismert, ám annál hasznosabb ötleteket adunk ahhoz, hova érdemes beülni, mielőtt vagy miután csipegettünk egy kis kultúrát is. 
Hirdetés

Ami már szinte megszokott Nyugat-Európában, Bécsben pedig főleg: magyarok mindenhol vannak. Nemcsak a vendéglátásban, hanem például a múzeumok pénztáránál is, így aki a múzeumnegyedben található Leopold kiállításaira kíváncsi, azonnal kedves útbaigazítást kaphat. Kiindulási programként jó szívvel ajánljuk a Wien 1900 tárlatot, ahol a bécsi szecesszió legnagyobb alkotóinak munkái mellett a kor lakáskultúrája, öltözködése, sőt Sigmund Freud hatása mind megjelenik a többszintes kiállítótérben. Elegancia, depresszió, erotika nagy mennyiségben látható a Mariahillfer Strasse elején, evés előtt vagy után pont tökéletes program a belvárosban. 

Das Cottage, Julius Meinl am Graben Facebook

Kezdjünk egy reggelivel: Das Cottage és Meierei am Staadpark 

Ha csak egy napunk van a városban, érdemes korán megérkezni Bécsbe, mert így pont időben vagyunk egy pazar délelőtti villásreggelihez. A város egyik legjobb reggelizője egész nap, késő estig nyitva tart, és persze nemcsak reggeliket fogyaszthatunk itt. Mi viszont elsősorban a délelőtt 11 óráig tartó hatalmas választék miatt ajánljuk őket, hiszen menük, villásreggelik, sokféle tojásétel, szendvicsek, bowlok rendelhetők, az alapanyagok minősége pedig minden tekintetben nagyon meggyőző. Az elegáns, parkokkal teli Döbling negyedben található üzlet igazán otthonos és stílusos, ami egy magyar házaspárnak köszönhető, akik a már városszerte népszerűvé lett vendéglátóhely tulajdonosai.  

Fotó: Meierei am Stadtpark / Facebook

Még szofisztikáltabb környezetben, a két Michelin-csillagos Steirereck lenti részén, gyönyörű kilátás mellett reggelizhetünk a Meierei am Stadtpark asztalainál. Ide is egész nap jöhetünk, a felső szinten lévő fine dining étteremhez képest egy picit klasszikusabb, „casual” stílusú választék van külön étlappal ebédre és vacsorára. Minket viszont a reggeli is teljesen lenyűgöz, talán mondani sem kell, hogy az alapanyagok minősége kiváló, és a tojásételek mellett marhatatárt, gulyást vagy palacsintát is rendelhetünk itt délig. Rengetegféle sajt és tejtermék is van, és a forró csokoládét sem érdemes kihagyni! 

Folytassuk kávéval: J. Hornig és Jonas Reindl

Az osztrákok az elmúlt két évszázadban nagyon mentek a kávékereskedelem területén, hiszen anno a magyarországi kávéfogyasztást is leginkább ők befolyásolták. Azóta persze erős lett itt is az olasz hatás, pár éve megjelentek a specialty trendek is, és a Meinl és klasszikus társai mellett érdemes megismerni az új(hullámos) generációt is. 

Fotó: J.Hornig, Jonas Reindl / Facebook

A J. Hornig és a Jonas Reindl kávézó is a hetedik kerületben található, tízpercnyi sétára a múzeumnegyedtől és a Mariahillfer Strassétól. J. Hornig grazi pörkölő, aki pár éve nyitotta ezt a nagyon trendi, modern üzletet Bécs belvárosában, ahol kis mennyiségben helyben is pörkölik a kávét a vendégeknek. A Jonas Reindl második üzletét nyitotta meg a Westbahnhof közelében, a név egy tipikus bécsi szleng, az egykori polgármester, Mr. Jonas alakjára és az ovális villamosmegállóra utalva… Mindkét kávézóban komoly hangsúlyt fektetnek a kávék származási helyére, a pörkölési stílusra és persze a baristák munkájára. Innovatív, kortárs környezet, fiatalos vendégkör, és egy teljesen más kávékultúra, mint amit sokan ismernek, túllépve a kapucziner és a melange varázsán.

Ugorjunk be osztrigázni: Meinl am Graben

Tudjuk jól, hogy Bécsben szinte kötelező osztrigázni a Naschmarkton, de nem csak ott érdemes. Ha például a Grabenen sétálunk a belváros legközepén, nem csak csokik miatt érdemes beugrani a Meinl híres delikát épületébe. Az emeleten ugyanis rendelhetünk például osztrigát a halpultnál, természetesen buborékkal kísérve, de még kényelmesebb mindez a hátsó részen található kávézó-étteremben üldögélve. Közben figyelhetjük a Graben nyüzsgését, szóval jó itt elidőzni. Figyelemre méltó a ház bor- és kaviárkínálata, és ha valaki gasztrobevásárlást tervez, itt van miből válogatni.

Menjünk pékségbe: Gragger&Cie

Bécsben másképp fejlődik az újgenerációs pékkultúra, hiszen a régivel sincs különösebb probléma. Náluk nem feltétlen a kovász a hívó szó, hanem inkább a bioalapanyagok, a hagyományos sütés, és nyilván a tökéletes minőség. Egyik kedvencünk a Helmut Gragger családi péksége a Spiegelgassén, pár percnyire a Grabentől. Ökopékségként határozzák meg magukat, pékáruik helyben készülnek, és a vajas, illetve sajtos stanglit komoly hiba kihagyni, ha arra sétálunk. 

Hirdetés

Életélés déltől éjszakáig, akár magyar nyelven is: Fabios

A Fabios az a hely Bécsben, ahová a helyiek és a turisták is imádnak járni, de mégis másképp menő, mint amilyen mondjuk Budapesten, a Zrínyi utca környékén lenne. A konyha olasz, és minden körülmények között ajánljuk a vitello tonnatót, a sült tintahalat és a sült borjúmájat, de igazából olyan az étlap, hogy bármit szívesen csipegetünk róla. Az üzlet egyik fele az étterem, a másik pedig a bár, ahol délután háromkor is tökéletesen jól érezzük magunkat. Enni persze a koktélok és pezsgők mellett is lehet, miközben DJ keveri a zenéket, és hogy igazán otthonos legyen a hangulat, a bármenedzserrel és az étteremvezetővel is elcsacsoghatunk az élet dolgairól – magyarul. Sikkes, de nagyon szerethető helye ez az osztrák fővárosnak, jól illeszkedve a világhíres divatházak közé az utcában. 

Fotó: SHIKI, Fabios Facebook

Csúcskonyha japán minimál stílusban: SHIKI

Ha egy igazán gourmet vacsoraprogramot tervezünk, a SHIKI tökéletes választás erre az operaház közelében. Joji Hattori Michelin-csillagos helyén nemcsak fine dining konyha, hanem egy picit lazábbra fogott brasserie kínálat is van, mellette bársarok DJ-vel, szóval minden, amitől jól érezhetjük magunkat. Ha csak sushizni ülnénk be, a brasserie étlapja különböző kortárs verziókat kínál ebben a műfajban, az étteremben pedig degusztációs menük közül választhatunk, akár a szeparált, látványkonyhás séfasztalnál.  Joji Hattori a maximalizmust célozza minden értelemben: letisztult elegancia az enteriőrben és a tányéron egyaránt, a tradíció és a modernitás magas szintű ötvözése, és hatalmas adag kreativitás érződik. A matcha teaszertartásnak éppúgy hangsúlya van, mint a szezonális alapanyagoknak, a minőség pedig megkérdőjelezhetetlen.

Tényleg titkos: speakeasy bárban zárjuk az estét, a Mendez Viennában

Szintén a közelben maradva, a Karlsplatzon találjuk a Mendez Viennát, ahová betérve határozottan vágjunk át a hátsó helyiségbe, hacsak nem ennénk egy kis quesadillát vagy burritót. De elsősorban koktélozni jöjjünk, mert a belső „szobában” Magyarország legismertebb bártendere, Nagy Zoltán is feltűnhet a pult mögött, a helyet ugyanis ő nyitotta pár éve üzlettársával együtt. Nekünk New Orleans, Mexikó, a Mardi gras és egy csomó asszociáció beugrik ebben a sötét tónusú, mégis vibráló térben, ahol pazar koktélokat kapunk a pultból, és persze az anyanyelvünkön társaloghatunk egyik-másik  bártenderrel is. A bécsi koktélbárokhoz képest kicsit underground, és nagyon stílusos Mendez kihagyhatatlan mindazoknak, akik szeretik kiváló italok mellett jó társaságban zárni az estét, élvezve egy „titkos” bár intimitását. Utána pedig pár óra alvás, és irány valamelyik szuper reggelizőhely! 

Fotó: Mendez Vienna
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram