Hirdetés
Hirdetés

Bécs szép és drága, de Budapest most értékesebb hely a Matild Palace-ből nézve - Interjú Selim Ölmezzel

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. március 24.
Homárral, VIP-menüvel, hosszabb, táncolható műsorral várja március végétől a Matild Cabaret a műfaj rajongóit.
Hirdetés

Aki inkább a kávéházi életet kedveli, az sem fog csalódni a Matild Café megújult menüjét kóstolva. A Spago Budapestben pedig hamarosan debütál az egészen egyedülálló szusi, a a Duchess Bárban és a szálloda összes vendéglátóhelyén egy professzionális olasz bártender, egy mixologist fogja még magasabb szintre emelni az élményt. Selim Ölmez, a Matild Palace, The Luxury Collection Hotel igazgatója tavaly ősszel beszélt a luxushotel terveiről. Most, értékelve az elmúlt évet, beleláthatunk az idei programokba is. 

Milyen eseményeket, újításokat tervez idén a Matild Palace?

Az első és legfontosabb, a tavaly ősszel elindult Cabaret, amelynek március 25-én induló új évada jóval dinamikusabb lesz a korábbinál. Úgy gondoljuk, hogy főleg az év utolsó két hónapja nagyon erős volt, rengeteg neves fellépővel. Igyekszünk még emlékezetesebbé tenni azoknak az estéit, akik ellátogatnak hozzánk, hogy egy más típusú szórakozásnak hódoljanak a Matild Palota falai közt. A visszajelzések azt mutatják, hogy a vendégek igénylik a felszabadultabb szórakozást, szeretnének táncolni, így a show is hosszabb lesz. Az első felvonásban a kulináris élményeknek hódolhatnak, amit szintén még magasabb színvonalra emelünk, többek között olyan fogással, mint a Hong Kong-stílusban készült párolt homár. 

Steamed Whole Lobster Hong Kong style

Milyen műsorokkal készülnek a Cabaret-ban?

Az évad a március 25-i, szombati szezonnyitó előadással indul. Azt gondolom, hogy a tavalyi év egyértelmű sztárfellépője Gájer Bálint volt, akivel idén is folytatjuk az együttműködést, kicsit frissítve a koncepciót, táncolhatóbb elemeket is beiktatva az előadásba. A szezonnyitó előadást, a Vegas-show-t mindössze egyszer láthatja a közönség. Az ezt követő előadások három új tematikára épülnek, az első a Life Is a Cabaret, a második a Dreams come true, a harmadik pedig a Fly me to the Moon. Az előadások egész nyáron, minden pénteken és szombaton egész augusztusig folytatódnak. 

Az étteremben milyen újításokkal készülnek?

A Spago Budapestben a korábbi, Tetsu Yahagival, a Wolfgang Puck Fine Dining Group kulináris fejlesztési igazgatójával folytatott beszélgetésben említett szusiprogramunk hamarosan debütál. Nemrég pár napra meglátogatott minket Wolfgang Puck is (az Oscar-gálák séfjével közölt interjúnkat itt olvashatják), aki Tetsu Yahagival elvégezte az utolsó simításokat. Az új, ázsiai ihletésű menüt pedig már kóstolhatják a vendégek. A fogadtatása nagyon kedvező. 

 Mitől lett ilyen gyorsan sikeres az új menü?

Általában csak szezononként változtatunk, ezért gondolom, hogy a vendégeink már várták az újat, és kellemes meglepetésként érték őket az új ételek. Fontos, hogy mindig valami egészen különlegeset kínáljunk. Amellett, hogy Wolfgang Puck neve nem a szusiról híres, de az összes éttermében világszerte, Isztambult is beleértve, amelyet szintén volt szerencsém megnyitni, a szusikoncepciója óriási siker. Ennek az az oka, hogy mindig a megfelelő séfekkel dolgozik, többek között Tetsu Yahagival, akinél nem találhatna jobb szakembert. A vezető szusi séfünk is japán, így biztosak lehetünk abban, hogy minden autentikus és profi lesz. 

Milyennek látja a kávéházi kultúrát Budapesten?

A Matild Caféban igyekszünk megteremteni a hagyományokat. Ezen a héten már a megújult menüvel találkozhatnak a vendégek, amelyben nagyobb hangsúlyt fektetünk Wolfgang Puck klasszikusaira, és nem csak a magyar vonalat követjük. Elkezdjük a vasárnapi brunchokat, és amiről már szintén beszámoltunk, Tristan Tuaud executive pastry séfünk irányításával teljesen új péksüteményekkel és süteményekkel fogjuk megtölteni a pultot. 

Mire számíthatnak, akik egy jó koktélra vágynak?

A Dutchess Bárban is nagy változások lesznek, amelynek első lépése Antonio De Luca olasz topbármenedzser érkezése volt. A vendégeink emlékeiben a Dutchess Bár egy csodás kilátással rendelkező rooftop bárként él, de nekünk ez nem elég. Az új mixologist első feladata lesz, hogy egy teljesen új, magas minőségű bármixerprogramot valósítson meg. Ezt a koncepcióváltást a hotel összes vendéglátóhelyében alkalmazni fogja. Nem titok, a bárkultúra egészen magas szintre emelését várjuk tőle. Ezenkívül még lesz néhány újítás, de egyelőre még nem árulom el, különben mi lehetne a következő beszélgetésünk témája.

A ház magyar borkultúrája nagyon erős a mainstream és az egyedi címkék tekintetében is. Eljött az az idő, hogy itt is újítsunk, az európai és talán a nemzetközi vonalra is figyeljünk, beleértve az olasz, a francia és a kaliforniai régiókat. Ebben segít a Horváth Máté, wine direktorunk, korábbi head sommelie-nk is. A borkultúra számunkra kiemelkedően fontos, amelyet nem csak az étteremben, hanem az össze többi vendéglátóegységünkben és a szobaszerviz esetében is szeretnénk tökéletesíteni. 

Photo shoot June 22-29, 2021
Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest - LUX BUDLC

Hogyan értékeli a 2022-es évet?

Kétféle megközelítésben tudok véleményt mondani, külön a hotel és külön az éttermek szemszögéből. A vendéglátóhelyek szempontjából jó évet zártunk, és amiért különösen hálásak vagyunk, hogy nagy számban köszönthettünk magyarokat mind az étteremben, a Matild Caféban és a Dutchess Bárban is.

Számunkra ez azt jelenti, hogy nem csak a turisták számára vagyunk izgalmasak, hanem a helyiek is minket választanak, ami azért is nagyon fontos, mert a turisták is mindig azokat a helyeket keresik, amelyeket a helyi közönség is szívesen látogat.

Azt gondoljuk, ezt sikerként könyvelhetjük el. A hotel oldaláról az év második fele tekinthető pozitívnak, ekkor a bevételek és a forgalom kezdte elérni a pandémia előtti állapotokat. Ez sajnos 2022 első félévéről nem mondható el. 

Ha viszont 2022 második félévének tendenciája folytatódik, akkor lehetünk optimisták.

Mennyire lehet párhuzamot vonni Budapest és Bécs között vendéglátás és gasztronómia tekintetében?

Bécs a nemzetközi piacon magasabb szinten áll, de a személyes véleményem szerint Budapest sokkal vibrálóbb város, folyamatos újításokkal. Persze nem egy London vagy New York, de Béccsel összehasonlítva, azt gondolom, hogy nagyobb potenciállal rendelkezik. Érdemesebbnek találom látogatás szempontjából, mint az osztrák fővárost, és nem csak Budapestet, hanem a környékét is. Szerintem Bécs 400 éve nem változott. Gyakran járok oda, de inkább üzleti és nem felfedező céllal. Nem látom benne a dinamizmust és az energiát, mint itt, annak ellenére, hogy egy gyönyörű városnak tartom. Azt is gondolom, hogy Budapest egyik előnye jelenleg, hogy az értéke nagyon magas, mert az árai egyelőre megfizethetőbbek, mint Bécsé.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram