Hirdetés
Hirdetés

Cocco bello, bombolini, azaz beachfood olasz módra - Gianni ma a strandra invitál

SZERZŐ: DiningGuide
2018. július 22.
Tombol a nyár, ilyenkor a legtöbbünk a vízpartra kívánkozik. Számomra azért is örömteli látni, hogy az utóbbi években a Balaton partján egyre emelkedik a strandételek színvonala, mert ez a hazámban egy nagyon is fontos műfaj – miért is ne akarnánk jót enni éppen a nyaralásunk alatt? Mivel Magyarországról is minden évben rengetegen érkeznek Olaszországba nyaraln, hadd ajánljak most népszerű strandételeket nektek, Olaszország különböző tengerpartjairól!
Hirdetés


Olaszországot alaposan körbeöleli a tenger, partszakaszai mintegy 8000 kilométert tesznek ki összesen. (Gondoljunk csak bele az arányokba, Magyarországon határai összesen 2245 kilométert tesznek ki.) A húsz tartományunk közül mindössze öt nem rendelkezik tengerparttal: Piemont, Lombardia, Valle d'Aosta, Trentino-Alto Adige és Umbria.
Persze, minden strandon vannak büfék, bárok vagy akár étterem is, de

sokan ragaszkodnak a tradíciókhoz, és piknikkosárral érkeznek a partra,

hiszen az aperitivo akkor sem maradhat el, ha éppen nem a falvakban vagy városokban vagyunk, hanem a homokos tengerparton.

@ausra07 Instagram

Olvassa el rovatunk korábbi cikkét! Egy kis vacsora a nagy vacsora előtt: Gianni az aperitivo kultúráról mesél
Járjunk most végig gondolatban néhány tartományt, ahol isteni a tenger, és lássuk, mit érdemes falatozni, ha arrafelé strandolunk!

Ha a beach body nem szempont: Bombolini – Toszkána

A legkedveltebb toszkán nyári kedvenc kétség kívül a bombolini. Érdemes elmenni Toszkána északi részére, Versilia felé, itt ugyanis különösen emblematikus ez az édes, lágy tészta kisütésével készült fánkféleség, amelyet cukorral borítanak be. A bombolini apró pénzen megvehető finomság, és elsősorban délután, 4 óra körül van az ideje, ekkor sütik mindenhol.

Rápirítva a legjobb: Piadina – Emilia-Romagna

Romagna azon vidékei, amelyek rendelkeznek tengerparttal, például Bologna keleti része, egy rájuk nagyon jellemző strandétellel hódítanak, a piadinával. Ezeken a strandokon minden sarkon van egy piadinázó hely, nem lehet megunni. Cerviában, Cesenaticóban, Riminiben vagy épp Riccionében rendszerint szendvicset csinálnak a lepénykenyérből. Klasszikus módon prosciuttóval, lágy sajttal és friss rukkolával töltik meg ezeket a lapos szendvicseket – pillanatok alatt. Persze a töltelék ezen kívül rengeteg féle lehet a csirkehústól a szalámin át a lazacig, az édesszájúak pedig sok strandon számíthatnak nutellás piadinára is, ami szintén óriási kedvenc.

Nehéz abbahagyni: Sajtos focaccia – Liguria

Cinque Terre és környéke leginkább a romantikus halászfalvakról, a sziklás partokról és az eldugott öblökről híres, de a szépségek sora egy kihagyhatatlan ennivalóval lehet csak teljes, ez a focaccia al formaggio. Adott két lehetelvékony és ropogós focaccia, amely belül a stracchino sajtokhoz tartozó lágy, savanykás ízű Crescenzából készült olvadt sajtréteget rejt. Hogy honnan ered a találmány, arról megoszlanak a vélemények, egy azonban biztos: az IGP minősítést (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) Recco városa szerezte meg 2013-ban. A képen egy gyakoribb – és nem az eredetvédett – focaccia látható, amelynek a tetejére van rásütve a sajt.

@Souplantation Twitter

Hajnal, sör és nyers polip – Bari

Amikor Bariban pirkadni kezd, a kikötő, ott ismert nevén a N'derr'a la lanze megtelik a helyiekkel, akik a szuperfriss halakért és egyéb tengeri jóságokért akármikor képesek idő előtt kikelni az ágyból.

A sör elengedhetetlen kelléke a hajnali tengperparti piacos vigasságoknak.

Ha erre járunk, kövessük a helyieket, de mehetünk akár az illat után is. Nem lehet eltéveszteni.

Hűsítő falatok: Pampanella – Puglia

Errefelé gyakran látni a partokon mozgóárusokat, akik fügelevéllel kibélelt kosárral a kezükben pampanellát árulnak. Ezt a lágy sajtot állítólag ősidők óta készítik Pugliában, az olasz csizma sarkában. A fügelevelekre több okból is szükség van: egyrészt ízesítik a sajtot, másrészt a nedvében lévő enzimek tartósítják is. A pampanella állaga olyasmi, mint a joghurté, íze pedig a lágy ricottáéra emlékeztet. A strandon általában kenyérrel, vagy az olasz "tésztakrikákkal", a tarallival fogyasztják.
Ismerje meg a Dolce Vita blog taralli receptjét!

A csicseris szendvics: "Pane e panelle" – Palermo

A csicseris lepénykék @eatinsicily Instagram

A panelle, azaz a csicseriborsó-lisztből sütött lepény egy emblematikus street food fogás Szicília nyugati részén. Palermo tele van friggitoriékkal, azaz parányi kis sütödékkel. Az árusok általában szabálytalan formákra vágják a panelle-t, és sima fehérlisztből készült vagy szezámos buciba tömik őket. Ideális strandétel, mert jól szállítható és nem árt neki a meleg sem.

@annafav90 Instagram

A kókusz trónkövetelője: Pannocchia – Róma

@federicacutolo91 Instagram

Róma tengerpartjain nagyon gyakran láthatunk mozógóárusokat, akik feldarabolt kókuszt, "hivatalos" nevén cocco bello cocco fresco-t árulnak, de ez a szokás sajnos lecsengőben van. Egyre népszerűbb ugyanis errefelé a grillezett kukorica, amelyet kerekes kis barbeque masinákon árulnak, szinte fillérekért. A sör kötelező hozzá!

És persze friss tenger gyümölcsei minden mennyiségben!

@Mel Sinclair Twitter

@stellapark710 Instagram

Legyetek jók!
Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram