Hirdetés
Hirdetés

Meglepően átfogó és meghatóan részletes cikk jelent meg a BBC-n Rosenstein Tiborról és a Rosenstein Vendéglőről

2022. július 27.
A BBC gasztronómiai rovata Rosenstein Tiborról közölt igen tartalmas portrét. A legendás budapesti vendéglős életútját a XX. század történelmébe és zsidó identitásába ágyazva mutatja be a világhírű sajtóorgánum.
Hirdetés

Előrebocsátanánk: a mindig beszédes kedvű, igazi szíves vendéglátó Rosenstein Tibor a magyar sajtónak szinte mindent elmesélt már abból a XX. század történelmével összefonódó élményanyagból, amit a BBC cikke összegzett.

A toplistázásokat, cikkeket olvasva Budapestről és Magyarországról gyakran szembesülünk azzal, hogy az itthon – érthető módon – járatlan szerző némileg fals képet nyújt hazánkról, még ha azt a legnagyobb jóindulattal teszi is. A The food legacy of a Holocaust survivor (Egy holokauszt-túlélő ételhagyatéka) című cikk szerzője azonban éppen olyan képet fest Rosenstein Tiborról, ahogyan mi is ismerjük az étteremtulajdonos séf életútját, gondolatait és nem utolsósorban a Rosenstein Vendéglő szerepét a magyar vendéglátásban.

Rosenstein Róbert és Tibor

„A fiatal Rosenstein hamarosan fontos konyhai feladatokért lett felelős – írja a BBC. „Az egyik ilyen feladat az volt, hogy a csirkéket a piacról a sakterhez vigye (a zsidó vallási törvények szerint az állat levágására jogosult személy), hogy elvégezze a kóser vágást. Ez nem jelenti azt, hogy mindig kósert tartottak volna. Rosenstein [Tibor] elmondta: anyagi helyzetük nem tette lehetővé, hogy mindig megvásárolják a megfelelő alapanyagokat a kóser tartáshoz. A családja amúgy sem volt különösebben vallásos. Mégis megszületett a nagymamája kedvenc mondása: Minden jó dolog kóser!

„Nem mintha az étterem megrekedt volna a múltban, és a régi nótát játszaná újra anélkül, hogy valaha is alkalmazkodni akart volna a jelenhez. Hamarosan saját kóser kávépörkölőjük is lesz a már meglévő kóser sörválaszték mellé, amelynek logója Rosenstein [Tibor] karizmatikus vigyorát ábrázolja egy jarmulke (kippa avagy sábeszdekli). A járvány megakadályozta, hogy az étterem szakácskönyvet adjon ki fennállásának 25. évfordulójára, de már azt tervezik, hogy a 30. évforduló tiszteletére 2025-ben kiadnak egyet.

Elég, ha csak annyit mondunk, hogy Rosenstein egyhamar nem fog lassítani."

Legyen igaza a cikk írójának. Az írást pedig mindenkinek ajánljuk, aki szeretné a zsidó identitás szemszögéből olvasni és belegondolni Rosensteinék történetének.

Magyar(-zsidó) büszkeség a BBC weboldalán.

A BBC cikke itt olvasható

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram