Hirdetés
Hirdetés

Bártendercsere a Boutiq' Barban - Külföldi vendégszereplők mutatják meg a tudásukat itthon

SZERZŐ: diningguide
2022. augusztus 2.
A Budapest belvárosi Boutiq' Bár a kortárs magyar koktélbárkultúra zászlóshajója. Amit ma progresszív bárkultúra alatt értünk itthon, annak megteremtője Nagy Zoltán, a Boutiq tulajdonosa, az egyik legjobb hazai bártender. A közelmúltban adtunk hírt róla, hogy munkatársaival a vermut felújításán is fáradozik, szeptembertől pedig a Boutiq-ban egy új eseménysorozattal szeretné behozni az európai bárkultúrát úgy, hogy külföldi bárokat hoznak el a fővárosba.
Hirdetés

"Ez a programsorozat remélhetőleg szeptember első hetében el fog indulni. A célunk az, hogy egy úgynevezett bar swap-ot hozzunk létre, ez annyit jelent, hogy egy bár koncepcióját elhoznánk a Boutiq’ Bar-ba, majd egy másik alkalommal ugyanígy mi utaznánk el az előzetesen vendégül látott üzlethez. Ez alatt a két nap alatt a Boutiq’-ban a külföldi kollégák veszik majd át a hatalmat, tehát 100%-ban ők üzemeltetik a bárt" – magyarázza Nagy Zoltán.

Boutiq' Bár / Fotó: Facebook

Talán ez önmagában még nem is lenne akkora attrakció, hiszen hasonló rendezvények működnek szerte a világban és itthon is láthattunk már hasonló példát, azonban ez az eseménysorozat egy puszta vendégszereplésnél jóval többet akar nyújtani a hazai bartender közösségnek.

A tervek szerint a program hétfőn és kedden zajlik, melyek közül hétfőn kifejezetten a szakma számára szeretnénk az esemény köré egy megmozdulást is szervezni. Ez valójában egy verseny lesz, jóllehet, díj és tét nélkül zajlik. "Ezt azért is tartom fontosnak, hogy ilyen formában valósuljon meg, mert az utóbbi időben a versenyzés egyetlen céljává a sikerdíj elérése vált. Szeretnénk, ha nálunk azért vetélkednének az emberek, mert jól akarják érezni magukat, és meg akarják élni a verseny nyújtotta élményeket. Emlékeztetni akarjuk őket arra, hogy ez nem arról szól, hogy letiporjuk a másikat, vagy ölre menjünk egymás ellen, hanem azért, hogy együtt legyünk, tanuljunk egymástól" – fejti ki Nagy Zoltán.

Nagy Zoltán Boutiq'Bár

A zsűri tagjai pedig az épp aktuálisan külföldről érkező bár dolgozói esznek. Az első, szeptemberi alkalommal az amszterdami székhelyű Law & Order Cocktail Bar szakembereivel találkozhatunk majd, és frappánsan a vendégségbe érkező koktélbár neve adja majd az esemény mottóját is. Mindemellett érdemes lehet azoknak is ellátogatni a versenyre, akik nem szakmabeliek, csak érdeklődnek a koktélkészítés művészete iránt, ugyanis ez az esemény a nagyközönség számára is nyilvános lesz.

Fotó: Boutiq'Bar

Jelenleg még képlékenyek az események és a rendezvények további kimenetelét erősen befolyásolja, hogy mi fog történni szeptember után. Most még nem áll semmilyen szponzoráció az esemény mögött, így komoly anyagi befektetést igényel részünkről mind a külföldi bárok megvendégelése, mind a saját szakmai utazásaink finanszírozása. "Jelenleg abban bízom, hogy ebben a tematikában negyedévente tudjuk majd megszervezni a programsorozatunkat, ami előreláthatólag szeptembertől, a következő év szeptemberéig tartana. Négy külföldi bárt biztos szeretnénk bemutatni a budapesti közönségnek, de az optimális az lenne, ha akár öt-hat alkalmat is meg tudnánk rendezni" – reménykedik Nagy Zoltán.

Boutiq'Bar / Fotó: Facebook

A verseny estéjét követő napon egy szakmai fórum várja majd az érdeklődőket a Boutiq’ Barban, melyen a résztvevők egy mikro master class keretén belül osztják majd meg a tudásukat az arra nyitottakkal. A meghívott bárokat nem véletlenszerűen választották ki, hiszen egy ilyen esemény megszervezése komoly előkészületeket és egyeztetéseket igényel.

"Örülök, hogy elmondhatom, az európai bartender közösség igazán összetartó szakmailag. Ugyanakkor szerencsésnek is érzem magam, hiszen a befektetett munkámnak hála ma már világ szerte szinte mindenhol van bár, ahol ismernek, hiszen összeköt minket, hogy ugyanabban a típusú, kissé rendhagyóbb vendéglátásban, bárkultúrában hiszünk" – jegyzi meg Nagy Zoltán.

Amikor egy ilyen típusú esemény megvalósul és valóban sikerrel záródik, valahol mindig vérfrissítést is jelent a szakma számára, kicsit felrázza az embereket a hétköznapokból és új energiákkal, inspirációkkal látja el őket. A tanulás, az új információk áramlása vezethet ahhoz, hogy valaki a saját kreativitását felhasználva, akár eddig benne kiaknázatlan területeket mozgasson meg. Ennek pedig a kézzelfogható eredménye lehet egy új koktél megszületése, de akár egy bár arculatának az újragondolása is.

Boutiq'Bár/Fotó: Facebook

"Egyedül meg lehet fejteni a világot, ám, ha így teszünk, akkor a nap végén ugyanúgy egyedül maradunk, nem lesz kivel megosztanunk a sikereinket. Ezért is tartom nagyon lényegesnek azt, hogy a szakmán belül kialakuljon egy folyamatos kommunikáció. Azt gondolom, hogy Magyarországon egyre több olyan fórum jön létre és esemény valósul meg, amely ezt támogatja. Üdítő látni, hogy képesek vagyunk leülni egymással és megosztani a tudásunkat, a tapasztalatainkat, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy tudjunk fejlődni"– lelkesedik Nagy Zoltán.

Ezek az országokon átívelő események azért fontosak a szakma számára, mert olyan szakembereknek is lehetőséget adnak rá, hogy szert tegyenek egy másfajta világlátásra, akinek korábban nem volt lehetősége meglátogatni neves külföldi intézményeket. A tapasztalt bárosoknak pedig sok más mellett teret adnak arra is, hogy jobban átlássák, mik lesznek a következő divatirányzatok a szakmán belül.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram