Barna, zöld, duci, nyúlánk — a sörösüvegek misztériuma

SZERZŐ: diningguide
2021. augusztus 19.
a Sörsztorik rovat
támogatója a
Míg a bor- és pezsgőpalackok bibliai neveket kapnak (pl: Rehoboam, Balthazar) addig joggal furcsálhatnánk, hogy a sörös üvegek miért lettek elfelejtve, miért nem ismerjük a neveiket, csak általános méreteiket, színeiket és formájukat. Természetesen nincs ok aggodalomra, rendkívül gazdag a sörösüvegek krónikája is, rögvest be is mutatjuk belőle egy szeletet.
Hirdetés

Körülbelül 440 éve jelent meg az első üvegpalackos sör, de a régi, kézzel fúvott üvegpalackok nem tudtak birokra kelni a bennük dúló CO2-vel. Gervase Markham angol költő volt az, aki az otthon sört főző asszonyoknak javasolta, hogy felfelé keskenyedő üvegekben tárolják a sört, melyek száját parafadugóval dugaszolják be, és egy hűvös, sötét pincében derékig ássák be őket homokba.

A legfontosabb tény talán tényleg maga az üveg hengeres formája: nem igazán látni hasáb alakú sörösüveget, hiszen a henger a legalkalmasabb. A szénsav miatt keletkezett túlnyomás féken tartásában ez az idom a legideálisabb, legerősebb. A vaskos üvegeknek esszenciális szerepe van, hiszen a sör palackozását követően hosszú és reciklikálódó életük van, muszáj masszívnak, erősnek maradniuk. Fontos, hogy egy viszonylag fenntartható kultúráról van szó, az üveg előállításához sokkal kevesebb energiára van szükség, mint a fém, a műanyag esetében.

Kontinensenként és országonként változik, hogy melyek a legnépszerűbbek egy-egy területen, és szintén ilyen leosztás szerint változik az űrtartalmuk és jelölésük is, igazodván a nemzethez.

 

A legelterjedtebb sörösüveg formák:

  • Longneck, a hosszúnyakú

Hívják még Industry Standard Bottle-nek (ISB), esetleg amerikai “hosszúnyakúnak” is. Ez jelenleg a legelterjedtebb fazonú sörösüveg. Zöld, borostyán és áttetsző színben jellemző a gyártása. 

  • Belgian, a nem mindig belga

Leginkább irányított erjesztésű, úgynevezett “lambic”, vagy kevert lambic (fiatal és öregebb lambic sörök keveréke), más néven gueuze sörök esetében használatos üveg. Nem csak belga söröket palackoznak belgian-be, de azért nagy rá az esély, hogy az Északi-tenger partján fekvő ország italait isszuk ebből. 

  • Stubby/Steinie, a tömör gyönyör

Kicsi pufi, gyakorlatilag olyan, mintha egy longneck-et összenyomtunk volna tömzsibbé. Felül lehet ívesebb, de csapottabb is. A koronazáras mellett akár csatos megoldással is záródhatnak a steinie üvegek. A belgák sokszor élnek vele, de mostanság limitált kiadású, retro söröket is ilyen palackba rejtenek. Majdnem biztos a borostyánszín, vagy az átlátszó kialakítás. 

  • Nip, a kortynyi

Egy kortynyi, na jó, annál kicsit több. A név a fél liternél jóval kisebb, bátrabbaknak egy húzásra teljesíthető üvegeket jelöli. Jellemzően alacsonyabb alkoholfokú, lágyabb ízű, például kukoricasörök kerülnek bele. 

  • Bomber, a nagyfiú

Hozzávetőlegesen 660 ml-es versenyző, egy igazi nagyágyú. Limitált kiadásokat, sörfőzdék komoly, hordós érleléssel is mélyített söreit kínálják ebben a méretesebb üvegben, ami megesik, hogy külön papírdobozos csomagolást, dugós-viaszos zárt kap. 

  • Euro, az otthonos

Nekünk, és Európa egyéb részein is az egyik legismertebb forma, melynek sötét borostyános színe is tipikus. Fél literes kiszerelések ezek, de míg nálunk már tűnedezőben van, retrónak számít, addig például Németországban nagyon kedvelik, a visszaváltás és újrahasznosítás szimbólumai.

 

A legelterjedtebb sörösüveg színek 

Az üveg kvarchomokból, újrahasznosított üvegekből, nátrium-karbonátból és egyéb vegyületekből készül. Megszokás, dizájn és esztétika mellett a sörösüvegek színezése praktikai és eltarthatósági szempontokat is szolgál. A borostyán és a zöld megszűri az UV-sugarakat, óvja a kész italt az oxidációtól, hogy a környezeti hatás ne befolyásolja negatívan se az ízélményt, se az eltarthatóságot. 

Borostyán

Szaknyelven borostyán, de egymás között csak “a barna” üveg titka a vas, a kén, a szén hozzáadása. A legbiztosabb üvegszín, a sörösüvegek alfája, egyeduralmát csak a II. világháború törte meg, amikor nem győztek elég üveget gyártani. Ekkor jött a képbe a zöld változat.

Zöld

A “zöldek” biztos összetevője a króm-oxid, először a csupán a barna üvegek hiánya miatt kezdték el gyártani, de hamar kiderült, hogy ugyanolyan pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, mint sötétebb tónusúnak tűnő társa. Most ott tartunk, hogy a mérleg a zöld üvegek felé billen, ha az általános sörgyártást nézzük, de egyre többen nyúlnak vissza a jó öreg borostyánhoz is.

Flint/clear/átlátszó

Nagyon kevés sört palackoznak átlátszó, flint üvegbe, ugyanis ez egy védtelen közeg, a fény azonnal “hozzányúl” az italhoz. Igaz, nagyon esztétikus és exkluzív lehet, hogy a sör megmutatja valódi színét, amire büszke a gyártó, de néhány kivétel mellett mostanság inkább UV-biztos cider-eket, alkoholmentes malátás üdítőket kínálnak átlátszó üvegből.

Speciális, pl: kerámia

Mutatós, egyedi és teljesen megszűri a fényt a kerámia sörösüveg. Egyszerűen jó rájuk nézni, eltérnek a megszokottól, ezért a belbecs is általában egzotikusabb, különlegesebb ízében, alkoholfokában. 

Azonos küldetés, eltérő kivitelben

Mára úgy alakult, hogy szinte megszámlálhatatlan a stílus, a forma és a szín is, amiket egy-egy brand a söreinek szentel. Általában, ahogy minden termék esetében, a márka ragaszkodik a már bevált, megszokott arculathoz, ezáltal üvegmérethez, formához is, de akadnak kivételek, teljes megújulások, ráncfelvarrások is. Az elkötelezett fogyasztók megjegyzik a változást, de hamar meg is szokják, bár üveges sörök esetében éppen a reciklikálódás miatt ez sokkal ritkább, mint például az üdítőiparban. A hagyományokat szeretik őrizni, szimbólumokat, generációk óta jelenlévő logókat szeretettel óvják. Mivel más és más országban az űrtartalmi sztenderdek is változnak, többféle formátumban kerülnek a hűtőpultokba a sörök, de az arculat ettől nem változik. 

A változatos üvegek küldetése egyértelmű: a választott szín és forma miatt a legelőnyösebb az adott sör tárolása, hűtés utáni ízélménye. Legyen borostyán, zöld, vagy kerámia, mind a kedvenc italt szolgálják ezek az üvegek.

Doboz, nem doboz

Kár lenne megfeledkeznünk a dobozos variációkról, melyek csupán 1935-ben debütáltak, a Gottfried Krueger Brewing Company jóvoltából, jóllehet a '20-as években már volt próbálkozás, de aztán beütött a szesztilalom és az ezzel járó piaci kellemetlenségek. A dobozos sörök legalább olyan népszerűek, mint üveges társaik, ráadásul a folyamatosan fejlődő kisüzemi sörök nemzetközi piacán is fontos a szerepük, hiszen egyrészt a kézműves sörök sokszor "sérülékenyebbek", és a grafikai elemek is nagyon fontosak a kraft beer kultúrában. Egy dobozra pedig sok esetben több artisztikus elemet lehet felhelyezni, mint a palackokra.

Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram