Hirdetés
Hirdetés

Bárcsak minden kerületnek lenne egy ilyen vendéglője! Hétvégék Kaminál

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2021. február 22.
a TOP100 rovat
támogatója
Fülepi Kálmán újpesti kisvendéglője egy igazi szerethető hely, ahová egész Budapestről és az agglomerációból is szívesen járnak a törzsvendégek, és amit megjegyeznek az egyszeri "vándorok" is. Éppen annyira magyaros, mint amennyire nemzetközi, és legalább annyira hagyományos, mint amennyire újító. Családi ebédek, baráti vacsorák helyszíne, melynek lelke, Kami most tényleg "csak" a dobozokkal kedveskedhet, nincs beszélgetés és anekdotázás az asztaloknál. Egyelőre szombatonként készítenek bőséges ebédeket, a legutóbbi menüsort mi is megkóstoltuk.
Hirdetés

Fontosabbak, mint hinnénk

Ami az olaszoknak a trattoria, az a franciáknak a brasserie vagy bistrot, a görögöknek a taverna, a világ másik felén, Japánban pedig izakaya. Otthonos, marasztaló éttermekről beszélünk, akár 20-30 éve hozzájuk járó törzsvendégekkel (van, aki csak egy feketére ugrik be, más heti többször ott ebédel) és "beszédes" falakkal, múlttal. Nálunk a stílust képviselnék a kisvendéglők, vendéglők, "kockás terítősök", de a műfaj minőségi szereplői jócskán kikoptak.

Pedig a színvonalas kisvendéglők száma és nívója rengeteget elmond egy nemzet gasztrokultúrájáról. Sokszor többet, mint hinnénk.

Kép: Kami Kisvendéglője

Fülepi Kálmán "Kami" 2019-ben lokálpatriótaként nyitotta meg saját éttermét, Dunakeszi és Újpest határán, a Váci út már üvegpalotáktól mentes, természetközelibb részéhez közel. Fülepi tulajdonos-séf, a Kamiban benne van minden tapasztalata határon innen és túl is. Dolgozott az egykori pécsi Susogóban, a nagyon jó hírű és egy időben mindig teltházakat bonyolító, de azóta már megszűnt Andrássy úti Klassz-ban, az Eiffel-tér 2016-ban megszűnt, de annál fontosabb szakembereket kinevelő Nu Bisztró és a székesfehérvári bEAT konyháit is vezette. Még egy belgiumi Michelin-csillagos éttermi sztázsolás is belefért, de Antwerpennél nekünk most fontosabb állomás a IV. kerületi Kami Kisvendéglője.

Kép: Kami Kisvendéglője

Helybe megyünk a hévégi ebédért

A kockás abroszok egy ideje a fiók mélyén pihennek, de hétvégéken nagy a hajtás a kertvárosi konyhában, hiszen egyelőre kizárólag szombati felvétellel készítenek hétvégi ebédeket. A rendelést legkésőbb péntek 22:00 óráig lehet leadni, hogy úgy számoljanak a kapacitással, a csomagokért pedig helybe kell mennünk, nincs házhoz szállítás, se appokkal, se telefonos megoldással. Régi iskola lenne? Vagy inkább a tervezhetőség a lényeg? Hamarosan egy interjúban mesél majd nekünk a konyhafőnök, addig pedig jöjjön a szombati élményünk, rilette-től aranygaluskáig.

Fontos leszögezni már az elején, hogy a fotózott mennyiségek nem minden esetben jelentik a bedobozolt Kami fogások egészét. Egyszerűen nem mutattak volna jól (úgy fest kisebb tányérainkon) és nyíltan kimondjuk, hogy akkora adagokkal tértünk haza, amelyek fogásonként két étkezésre is bőven kitartottak volna. Új értelmet nyert a bőséges fogalma.

Terülj-terülj!

Rögtön itt meg is jegyezzük, hogy a belvárosi brandingelt, szinte teljesen újrahasznosítható csomagolások nem annyira Kamiék ligájára szabottak, ők egyszerűbb pakkokat választottak (több újrahasznosítható elemmel), viszont átvételkor minden kis dobozkának a tartalmáról beszámolnak, semmi sem marad le, nagyvonalúan bánnak a kenyérrel, dresszingekkel, szószokkal. Szombat kora délután pörgés volt a vendégtérben kialakított átvevőállomáson és a konyhában is 4-5 ember sürgölődött, Fülepi Kálmánnal az élen. Pár percet még vártunk az éppen frissen elkészülő grillcsirkére... az illata aztán az autóban minden percben arra késztetett, hogy türelmetlenül be-benézzünk az alufólia mögött várakozó szépen megpirult cajun csirkére.

Ilyen volt Kami Kisvendéglőjének hétvégi kínálata

Erős kezdés lett a sertésből készülő rilette — a zsír és hús duója mellett lilahagymalekvár került a képletbe, ami izgalmas édességet kölcsönzött a téli szezon kedvenc húsos kencéjének. Házi savanyúkkal lehet könnyíteni a falaton, amit a friss Marmorstein kenyérre kentünk. Karakteres és igazi "rájárós" tétel, amiből szívesen tárolnánk a hűtőben egy nagy csatosüveggel.

Sertés rilette

Az ázsiai ihletésű húsleves bőséges betétei között a marhapofa, cérnametélt, zöldborsó, pak choy, gomba mellett koriander és mungóbabcsíra is érkezett, de a lime sem maradt le. Éppen annyira érződött belőle Ázsia, amennyire még egy hagyományosabb ételekhez szokott vendégnek is beleférhet az áthallás. A szép, omlós színhúsnak külön örültünk.

Ázsiai húsleves, marhapofával, zöldségekkel

A főételek közül kiemelt szerepet kap a már említett cajun grillcsirke, amit sóoldatban pihentetnek, Kami titkos fűszerkeverékével pácolnak, almával bélelnek és így kerülnek sütőbe. Egész hadseregnyi csirke készül hétvégente a konyhájukon, de ugyanilyen emblematikus a kéthetente elérhető konfitált egész csülök is. Ez a vonal egyébként nem áll messze a séftől, eredetileg az újpesti étteremnek is lett volna egy kifejezetten sültes kínálata is. A 2-3 személyes fűszeres csirkéhez brokkolis burgonyapürét, friss zöldsalátát, majonézes kukoricasalátát álmodtak meg. Ugyan nálunk a vasárnap a rántott húsé, az angolszász országokban a "sunday roast" (vasárnapi sült) a hagyomány — Kami cajun csirkéjét szívesen fogyasztanánk heti gyakorisággal. Ez egy rusztikusabb kivitel, mint például Ádám Csabáé volt az Olimpiából, de ha már így lenne, felváltva élnénk a lehetőséggel: egyszer az újpesti csirke, egyszer a VII. kerületi.

A cajun csirke

A főételek közül egyértelműen az omlós szilvalekváros oldalasra szavazunk, melynet marcipános répapüré, szezámos pak choy és további zöldségek körítettek. A ragacsos hús amellett, hogy fürdött a lekváros, már karamellizálódott szószban, mégis megvolt kívül a ropogóssága, odabent pedig a vajpuhasága. Nem BBQ technológiával készített oldalas, kicsit hagyományosabb, de édeskés ízvilága miatt mégis különleges. Ez a kettősség jellemzi minden falatjában Kami konyháját, és ettől olyan szerethető.

Szilvalekváros ragacsos oldalas, szezámos pak choy, zöldségek

A vadas marhanyakból készült és maceszgombóccal körítették. A mi ízlésünk a kicsit mustárosabb-babérosabb-fűszeresebb-pikánsabb vadasmártás, itt inkább a répa édessége dominált. Két szelet hús és sok maceszgombóc érkezett mellé. Sajnos a külön csomagolt tejfölt elfelejtettük hozzáadni.

Kami vadasa

A desszert elfogyasztása még váratott magára, tekintve, hogy tényleg óriási adagokat kaptunk. Ica mama aranygaluskája helyes, apróbb kelttésztagömböket jelentett, kicsit citrusos, kókusztejes vaníliasodóval, a frissesség jegyében. Nem nehezített el, nem volt túl gejl.

Ica mama aranygaluskája, kókusztejes vaníliasodóval

Az ebéd közben arra gondoltunk, hogy bárcsak minden kerületnek lenne egy ilyen vendéglője! Egy igazi, őszinte, modern technológiákkal és ötletekkel megtámogatott, változatos, mégis otthonos étterem, ahol tényleg túllépnek a megszokott beragadt, hosszú étlapokon, és csak a lényegre koncentrálnak. Innovatívan, korszerűen, sosem túl nehezen.

Kami Kisvendéglője

Cím: 1044 Budapest, Vasrózsa utca 2.

Telefonszám: +36 70 366 5327

Jelenleg szombatonként lehet elvinni a legkésőtt péntek este leadott rendeléseket. Az aktuális kínálatot a hét közepén osztják meg a Facebook oldalukon

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram