Hirdetés
Hirdetés

Baranyai tájfajta tyúkkal töltött tészta spenóttal a Hosszú Tányér étteremtől

2025. május 4.
„Sokáig kerestem a megfelelő tyúkhúst, míg egy érdekes véletlen hozta elénk: Franciska pulikutyája révén ismerkedtünk meg egy szintén ősi magyar fajtákkal foglalkozó szakemberrel, aki 36 éve tökéletesíti a baranyai tájfajta tyúkot. Eljött az idő, hogy karakteres húsával a degusztációs menüben is bemutatkozzon elsőként nálunk ez a nemzeti értékek között is nyilvántartott fajta” – meséli Horváth Attila, a Hosszú Tányér étterem séfje.
Hirdetés

Baranyai tájfajta tyúkkal töltött tészta spenóttal

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 db tyúkcomb
  • 1 kg vaj
  • kakukkfű ágak
  • rozmaring ágak
  • 2 egész citrom
  • 2 sonkahagyma
  • bors

Hozzávalók a spenót krémhez:

  • 200 g levélspenót
  • 3 dl étolaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 0,3 dl citromolaj
  • 1 egész citrom reszelt héja

Előző nap házi tésztát készítünk, hagyjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben.

A citromokat nagyobb darabokra vágjuk, a hagymákat megpucoljuk, hosszában félbevágjuk, forró serpenyőben ezeket összepirítjuk és a húst is kérgezzük. 85 fokos vajban a combokat konfitáljuk a többi fűszerrel, sóval és borssal, amíg a hús le nem válik a csontról. Ha ezzel elkészültünk, nagyobb darabokra vágjuk, kevés mascarpone sajtot adunk hozzá, majd megszórjuk pankómorzsával, hogy egy jól kenhető, de nem túl híg állagú tölteléket kapjunk.

Az elkészült krémet az általunk választott tésztaformába (henger, háromszög, ravioli stb.) töltjük. Tálaláskor enyhén sós vízben főzzük. A főzővízből megtartunk 2 dl-t.

A spenótot az olajjal összeturmixoljuk, két percig főzzük, leszűrjük, megvárjuk míg lecsepeg az olaj. A visszamaradt sűrű spenótot elkeverjük tejszínnel, citromolajjal és a főzővízzel. Így elkészült a mártás, a sűrűségét xanthan oldattal állíthatjuk be.

A tálaláshoz forró olajban sült algalapot, mitsubát, sarkantyút használunk.

Fotók: Kiss ‘Gadget’ Zoltán

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram