Hirdetés
Hirdetés

Bárány spenótos árpagyönggyel és mentás gremolataval

SZERZŐ: DiningGuide
2012. március 22.
Ha unod a hétköznapi szárnyashúsok variációit, ne hagyd ki, hogy egy évben legalább egyszer, Húsvétkor, a hagyományhoz híven bárány kerüljön a terített asztalra. A coffeinmentes blog első receptje a Dining Guide-on.
Hirdetés

Ha unod a hétköznapi szárnyashúsok variációit, ne hagyd ki, hogy egy évben legalább egyszer, Húsvétkor, a hagyományhoz híven bárány kerüljön a terített asztalra. A coffeinmentes blog első receptje a Dining Guide-on.
Hozzávalók (4-6 személyre):

  • kb. 2 kg fiatal báránylapocka
  • 3 fej fokhagyma
  • 2 ág friss rozmaring
  • bors
  • olívaolaj

A tejes bárányt a faggyútól alaposan megtisztítom. Ha igazi fiatal bárány volt, nem sok lesz rajta. A rozmaringleveleket apróra vágom (a szárát sosem használom fel), az egész fej fokhagymákat keresztben félbevágom. A húst mindkét oldalán sózom, borsozom, az apró rozmaringot alaposan beledörzsölöm. Egy sütőtepsibe ültetem a fokhagymákat, ráhelyezem a húst. 180 fokos sütőben 3-4 órát, alufóliával lefedve sütöm. Félidőben átfordítom. Ha a hús megpuhult, 15 percig fólia nélkül sütöm, hogy szép piros színe legyen. Tálalás előtt pihentetem.
A spenótos árpagyöngyhöz:

Hirdetés
  • 30 dkg árpagyöngy
  • 0,5 kg friss spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj

Az árpagyöngyöt forró, sós vízben puhára főzöm. Közben a spenótleveleket megtisztítom, megmosom, laskára vágom. A vajat egy kis lábasban megolvasztom, a zúzott fokhagymát megdinsztelem rajta úgy, hogy még fehér maradjon. Ekkor ráteszem a spenótot, sózom. A megfőtt árpagyöngyöt leszűröm, és a megpuhult spenóthoz adom. Átkeverem és alaposan átmelegítem. Megkóstolom, ha szükséges, még sózom.
A mentás gremolatához:

  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kis csokor friss menta
  • nagy csokor friss petrezselyem
  • 4 evőkanál olívaolaj

A mentát, petrezselymet apróra vágom, a fokhagymát lereszelem. Hozzákeverem a citromok héját, az olajat, és tálalás előtt egy fél óráig állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Tálalásnál a húsra halmozom.
A szerző további receptjei a coffeinmentes.blogspot.com blogon olvashatók.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram