Hirdetés
Hirdetés

Újratöltés - Első benyomás: Baraka

SZERZŐ: Ted Aprajev
2015. április 27.
Újranyitott a Baraka a Dorottya utcai Dorottya Palace-ban. Ez már a harmadik lokáció. Jobb helyen nem is lehetne. Remélem véglegesen hazatalált.
Hirdetés

Újranyitott a Baraka a Dorottya utcai Dorottya Palace-ban. Ez már a harmadik lokáció. Jobb helyen nem is lehetne. Remélem véglegesen hazatalált.


Az utcáról belépve egy hosszúpultos bárhelyiségbe érünk, onnan továbbhaladva érkezünk az étterembe, ami fekete-fehér színben van tartva. Gyönyörű, különösen a fekete csempével borított konyha, ami egy minden oldalról látható üvegkalitkában helyezkedik el. A másik csoda egy speciálisan impregnált papírból készült hullámzó harmonikához hasonló falborítás, ami mögött szabályozható fényerejű világítás rejlik. Lenyűgöző. Pliszírozott fal. Az impozáns belmagasság, a fekete és a fehér különböző árnyalatai örökérvényű eleganciát árasztanak. Csend, kényelem, visszafogott luxus, hivalkodásmentes életérzés.
Értelemszerűen kimért, udvarias, kissé körülményes kiszolgálás, kívánságleső pillantásokkal kísérve. Biztonság.
Üdvözlő falat: zöldalmában pácolt lazackocka, wasabis kecskesajttal és egy szelet almával. Láva sóval ízesített vaj, mini baguette, házi. Elegáns ízpárosítás, az almaszelet talán egy hajszállal vastagabb, ettől a savarány egy nüansznyit eltolódik, de helyrebillenti a wasabis kecskesajt. Jelzi a konyha sav iránti vonzalmát, mint az a következő fogásnál feketén-fehéren ki is derül.
fotó: Batár Zsolt

fotó: Batár Zsolt


Hízott máj (liba) bon-bon, vaníliás tokaji meringue, cékla és málna. Két golyó, amiket porrá zúzott habcsókba forgattak, krémes állagú máj, lehetne erőteljesebb, de könnyedsége és nemes májas íze így is kitűnően érvényesül, benne liofilizált málna, erőteljes savélményt nyújt. A tányéron szerepel még egy kakaós, ropogós ostyaszerűség, ami váratlan édes-keserű ízt hoz. Sűrű céklalé - egy kis üvegcsében - kiegyenlítő édes-savanyú-földes ízzel gazdagítja az élményt. Tokaji borzselé a továbbiakban, amibe nem került bele a vaníliás meringue, bár az étlap azt sugallja. Így is vibrálóan izgalmas fogás, méltó a helyhez és a korábbi Baraka-élményekhez.
Angus marha, vargánya és édesburgonya, szakéval illatosított erőleves. Bitangul jó, intenzív leves, óaranyba forduló színű. Vékony angus tekercsek, mint egy pho-ban, nyersen, a leves hője „főzi meg”, rajta ízesre odapirult gombaszelet, a tekercsben vargányakrém. A kissé túlfőtt édesburgonya-hasábok a levesben visszafogott izgalmat okoznak, de szaké kifejezetten jól áll az egésznek. Két kis formázott kelkáposztalevél nem csak dísz, hanem a való világ nyerseségét kölcsönzi a kompozíciónak.
fotó: Batár Zsolt

fotó: Batár Zsolt


Mangalica gyömbérben, feketegyökér, kakaó ravioli, körte. Megkaptam az ételt, bár elsőre nem vettem észre, nem volt a tányéron a kakaó ravioli, pincérem evés közben figyelmeztetett, le is vette a számláról az egész fogást, így fájdalom, nem tudok beszámolni a milyenségéről, bár megettem, majd legközelebb, mert lesz legközelebb, az biztos.
A hely sokkal több mint ígéret, van benne kakaó… Erőteljes kezdés/folytatás.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram