Koktél és fine dining – Közös filozófia mentén
Szabó Máté, az Elysian tulajdonosa szerint a New Moon estek lényege, hogy a bár világát és a konyhaművészetet közelebb hozzák egymáshoz. „Már az elejétől úgy gondoltuk, hogy a koktéloknak hasonló gasztronómiai élményt kellene nyújtani, mint egy fine dining vacsora. Az ízek és a koncepciók harmóniája nálunk is ugyanolyan fontos, mint egy tányéron felszolgált ételnél. Ráadásul a konyhai technológiák, gondoljunk például a sous vide-álásra vagy a centrifugálásra egyre inkább jelen vannak a koktélkészítés világában is” – mondja Máté.
A New Moon események során minden hónapban egy új vendégséf érkezik, aki egy-egy estére a bárpultnál foglal helyet a mixerek mellett. Az Elysian erre ráadásul az egyik legmegfelelőbb lokáció a fővárosban, hiszen a bárpult különleges, séfasztalra emlékeztető elhelyezést kapott az enteriőrben. A séf által hozott fogásokat a bár csapata az itallapján szereplő koktélokkal egyedi párosításításban egészíti ki. „Egy bárban a vendégek közvetlen kapcsolatban vannak a bartenderekkel, azonban az éttermek és konyhák esetében már ritkábban adatik meg, hogy interaktívan lehet a séfektől kérdezni, vagy nyomon követni, ahogyan tálalnak. Itt erre remek lehetőség nyílik” – tette hozzá a tulajdonos.
Az eseményt minden alkalommal az újholdhoz igazítják, amely szimbolikusan is egy új ciklus kezdetét jelképezi. Ez a természetközeli felfogás kifejezetten közel áll a koktélbárhoz, sőt, hiszen legfontosabb alapelvük a fenntarthatóság és a lokális alapanyagokban rejlő lehetőségek kiaknázása.

Teyföl a bárban – Kísérletezés és közös értékek
A szentendrei Teyföl számára sem volt idegen, hogy egy estére a fővárosba költözzenek, illetve az együttműködés gondolata, hiszen az étterem a hagyományos magyar fogásokat humorral és kreativitással gondolja újra, abszolút hisznek az innovációban. Az esemény során Szászfai Brigitta, az étterem tulajdonosa szerint azért is állt fenn közöttük nagyon jó szinergia, mert az Elysian-hoz hasonlóan ők is előtérbe helyezik a fenntarthatóságot, miközben hisznek a magas minőségben, rengeteg kistermelővel dolgoznak együtt. A közös est egyik kulcsmomentuma így a két helyszín közötti értékrendi egyezés volt, amely meghatározta a menü és az italkínálat kialakítását is. „Alex úgy alakította át a közönségkedvenc Teyfölös fogásokat, hogy azok könnyen fogyaszthatók legyenek egy koktélbárban is – így például a hortobágyi palacsinta paprikás mártását injekciós tűből lehetett kinyomni, a klasszikus májkrémes kenyér mini változatban érkezett” – meséli Brigitta. „Sok helyre hívnak minket, de csak olyan együttműködésekre mondunk igent, ahol a másik hely is hasonló szemléletet képvisel – a fenntarthatóság, a kreativitás és a minőség nálunk is alap.”
A bár és a konyha közös jövője
A New Moon sorozat nemcsak a vendégeknek nyújt egyedi élményt, hanem a résztvevő séfek és mixerek számára is egyfajta inspirációs platformot teremt. Szabó Máté szerint minden egyes este tanulás is egyben. „Minden séf, aki hozzánk érkezik, új nézőpontot ad nekünk. Látjuk, hogyan dolgoznak az alapanyagokkal, milyen ízkombinációkat hoznak létre, és ezt mi is továbbgondoljuk a koktéljainkban.” Az Elysian tulajdonosa azt is kiemelte, hogy nyitottak azokra a lehetőségekre is, amikor van némi eltérés a vendégséf és az ő gondolkodásuk között. „Nagyon szeretjük, hogy ha koncepció szinten tudunk egy összefonódást létrehozni, de természetesen hiszünk abban is, hogy nemcsak az jó, amit mi csinálunk, és nemcsak a fenntartható koncepciók izgalmasak és finomak. Teljes mértékben nyitottak vagyunk más irányokra és más dolgokra is, nyilván mindig bejön a képbe egy szimpátia alap is. A Teyföl esetében megvolt a közös értékrend és a szimpátia is, mert nagyon tetszik nekünk a hangvételük, ahogy csinálják a dolgokat, nem beszélve arról, hogy amilyen minőségben prezentálják az egészet.”

Ahogyan a hold, az Elysian is folyamatosan megújul
Hónapról hónapra számíthatnak az érdeklődők egy-egy vendégséfre a fővárosi bárban, erről mindig a social media felületeiken adnak hírt. Azonban az eseménysorozat mellett is bőven számíthatnak izgalmas programokra a vendégek, február 8-án például két világhírű a World’s 50 Best Bars listáján szereplő bár, a párizsi The Cambridge Public House a pozsonyi Mirror Bar mixerei állnak a pult mögé. Március 1-jén pedig a World’s 50 Best Bars lista első helyén álló mexikói Handshake Speakeasy bartendere érkezik az Akácfa utcába guest shift-re.
Fotók: Orosz Dóri, @cocktailgrapher
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.