Hirdetés
Hirdetés

A bangkoki „szupernagyi” csillagot érdemelt a Michelintől

2017. december 7.
Nagy várakozás előzte meg a napokban megjelent, első bangkoki Michelin Guide-ot. Sokakat foglalkoztatott, vajon mennyi teret enged a kalauz az Ázsiában nagy hagyományokkal rendelkező street food műfajának. Arról már múlt heti cikkünkben is beszámoltunk, hogy az ázsiai Michelin-kalauzok nyitottak az egyszerűbb, utcai műfajok felé. Hong Kongban és Szingapúrban is találunk egy-egy csillagos utcai étkezdét. Sőt, […]
Hirdetés

Nagy várakozás előzte meg a napokban megjelent, első bangkoki Michelin Guide-ot. Sokakat foglalkoztatott, vajon mennyi teret enged a kalauz az Ázsiában nagy hagyományokkal rendelkező street food műfajának.
Arról már múlt heti cikkünkben is beszámoltunk, hogy az ázsiai Michelin-kalauzok nyitottak az egyszerűbb, utcai műfajok felé. Hong Kongban és Szingapúrban is találunk egy-egy csillagos utcai étkezdét. Sőt, Japánban is akad csillagos ramenétterem. Ami azért érdekes, mert a ramen hagyományosan nem számított úri dolognak,

eredetileg a munkásosztály eledele volt.

Az utóbbi időben arról is sokat hallottunk, hogy veszélybe kerülhet a pezsgő bangkoki street food-szcéna. A városvezetés szerint Bangkokra ráfér egy ráncfelvarrás, és megelégelte, hogy a járdákra gyakran teljesen rátelepedő árusok egyrészt akadályozzák a forgalmat, másrészt rontják az egyre javuló városképet. Reméljük, hogy hosszú távon sikerül olyan megoldást találni a problémára, amely a helyiek és a street foodért a városba látogató turisták érdekeit is figyelembe veszi majd.
Ami a csillagokat illeti, a street food-rajongók örülhetnek: idén a Raan Jay Fai által vezetett étkezde – egyelőre egyedüli street food szereplőként – bekerült a kalauzba. A hely tulajdonosnője a maga 72 évével biztosan nem egy mindennapi figura a világ Michelin-csillagos séfjei között. Főleg, ha faszénnel üzemelő wokjának használata közben még giga műanyag szemüvegét is felveszi.

Ázsia több országában rohamosan öregszik el a társadalom, ezért egyáltalán nem ritka látvány, hogy idős női és férfi szakácsok szorgoskodnak a wok vagy a fazék körül.

Sokaknak azért nem akaródzik nyugdíjba vonulni, mert nincs megfelelő nyugdíjrendszer, másokat az európaitól sokszor eltérő munkaetika hajtja bőven a nyugdíjhatár fölött is.
Sokan örülnek Raan Jay Fai sikerének, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szakácsnő étkezdéjének árai bőven a bangkoki street food-átlag fölött vannak. A szakácsnő rákhússal töltött omlettje 1000 baht-ba (kb. 8000 forintba), édes-savanyú tésztája pedig 400 baht-ba (vagyis kb. 3200 forintba) kerül. Összehasonlításképpen, a szingapúri csillagos éttermekben átlagos áron, vagyis már kb. 5 szingapúri dollárért (kb. ezer forintért) jóllakhatunk.
A bangkoki csillagok margóján megjegyeznénk, hogy Gaggan Anand, akit elmondása szerint hidegen hagynak a csillagok, és a thai fővárosban üzemelő, jól menő éttermét az évtized végén be is zárja, idén két csillagot kapott az első thai kalauzban.
Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram