Hirdetés
Hirdetés

A bangkoki „szupernagyi” csillagot érdemelt a Michelintől

2017. december 7.
Nagy várakozás előzte meg a napokban megjelent, első bangkoki Michelin Guide-ot. Sokakat foglalkoztatott, vajon mennyi teret enged a kalauz az Ázsiában nagy hagyományokkal rendelkező street food műfajának. Arról már múlt heti cikkünkben is beszámoltunk, hogy az ázsiai Michelin-kalauzok nyitottak az egyszerűbb, utcai műfajok felé. Hong Kongban és Szingapúrban is találunk egy-egy csillagos utcai étkezdét. Sőt, […]
Hirdetés

Nagy várakozás előzte meg a napokban megjelent, első bangkoki Michelin Guide-ot. Sokakat foglalkoztatott, vajon mennyi teret enged a kalauz az Ázsiában nagy hagyományokkal rendelkező street food műfajának.
Arról már múlt heti cikkünkben is beszámoltunk, hogy az ázsiai Michelin-kalauzok nyitottak az egyszerűbb, utcai műfajok felé. Hong Kongban és Szingapúrban is találunk egy-egy csillagos utcai étkezdét. Sőt, Japánban is akad csillagos ramenétterem. Ami azért érdekes, mert a ramen hagyományosan nem számított úri dolognak,

eredetileg a munkásosztály eledele volt.

Az utóbbi időben arról is sokat hallottunk, hogy veszélybe kerülhet a pezsgő bangkoki street food-szcéna. A városvezetés szerint Bangkokra ráfér egy ráncfelvarrás, és megelégelte, hogy a járdákra gyakran teljesen rátelepedő árusok egyrészt akadályozzák a forgalmat, másrészt rontják az egyre javuló városképet. Reméljük, hogy hosszú távon sikerül olyan megoldást találni a problémára, amely a helyiek és a street foodért a városba látogató turisták érdekeit is figyelembe veszi majd.
Ami a csillagokat illeti, a street food-rajongók örülhetnek: idén a Raan Jay Fai által vezetett étkezde – egyelőre egyedüli street food szereplőként – bekerült a kalauzba. A hely tulajdonosnője a maga 72 évével biztosan nem egy mindennapi figura a világ Michelin-csillagos séfjei között. Főleg, ha faszénnel üzemelő wokjának használata közben még giga műanyag szemüvegét is felveszi.

Ázsia több országában rohamosan öregszik el a társadalom, ezért egyáltalán nem ritka látvány, hogy idős női és férfi szakácsok szorgoskodnak a wok vagy a fazék körül.

Sokaknak azért nem akaródzik nyugdíjba vonulni, mert nincs megfelelő nyugdíjrendszer, másokat az európaitól sokszor eltérő munkaetika hajtja bőven a nyugdíjhatár fölött is.
Sokan örülnek Raan Jay Fai sikerének, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szakácsnő étkezdéjének árai bőven a bangkoki street food-átlag fölött vannak. A szakácsnő rákhússal töltött omlettje 1000 baht-ba (kb. 8000 forintba), édes-savanyú tésztája pedig 400 baht-ba (vagyis kb. 3200 forintba) kerül. Összehasonlításképpen, a szingapúri csillagos éttermekben átlagos áron, vagyis már kb. 5 szingapúri dollárért (kb. ezer forintért) jóllakhatunk.
A bangkoki csillagok margóján megjegyeznénk, hogy Gaggan Anand, akit elmondása szerint hidegen hagynak a csillagok, és a thai fővárosban üzemelő, jól menő éttermét az évtized végén be is zárja, idén két csillagot kapott az első thai kalauzban.
Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram