Balkáni multikulti Érden

SZERZŐ: DiningGuide
2016. július 20.
A "balkán" és a "bisztró" szavak kiválóan megférnek egymás mellett. Ezt bizonyítja az érdi Balkán Bistro is.

Érden rengeteg nemzetiség él békében egymás mellett, ezért szinte érthetetlen, hogy eddig miért nem jutott eszébe valakinek, hogy ízelítőt adjon akár a szerb-horvát, akár a görög, vagy a székely és a bolgár ételekből. 2014-ben nyitott a város központjában egy bisztró, amelynek sikere természetesen nem csupán egy jól csengő szókapcsolaton, hanem a minőségi és ízletes ételeken is múlik, melyeket sokszor olyan vendégek kóstolnak, akik génjeikben hordozzák hazájuk ízeit. Az étterem, vagyis bisztró, egyszerű kialakítású, és mediterrán hangulatot áraszt.

Az ételekről

Görögországot az eredeti alapanyagokból készült gyros képviseli. Bár nem disznóhúsból készül, helyben készítik elő a friss húst. Aki eddig csak Döner kebabot vagy hazai csalamádés gyrost evett, nagy meglepetés éri. A pita Görögországból érkezik, rostlapon pirul. Kerül bele tzaziki, mely természetesen eredeti joghurtból, eredeti fűszerkeverékkel készül. Savanykás ízét remekül egészíti ki a répasaláta füstös-édeskés íze. Az i-re a pontot a görög gyártású Tirokafteri teszi fel. Ezt magyarul Pikáns Fetasajt-salátának lehetne nevezni. Sok streetfood helyen van, de a tulajdonos szerint szinte sehol sem a feta alapú eredetit, hanem a jóval olcsóbb krémfehér sajtból készültet kínálják. Van gyros tál is, méghozzá két méretben, amit sültkrumplival tálalnak, de válaszható hozzá rizs és dolmades is. A tulajdonos szerint a hazánkban kapható görögsaláták legfőbb hibája az eredeti Feta hiánya, de nem itt. Ahogy a Manouri nevű juh-kecske tejből készült grill sajt is igazi különlegesség, ennek a vegetáriánusok örülhetnek igazán. A bolgárok legfőbb nemzeti étele a Sopszka, itt ugyan nem a tradicionális szirénét, de legalább igazi juhsajtot használnak hozzá.
A szerb és horvát népet a Cevapcici és a Pljeskavica képviseli. A hús a bárány-sertés-marha triumvirátusból készül, mely szintén helyben keveredik a fűszerekkel.  A pljeskavica ajvárral, igazi kenyérlepénybe kerül, ezt egy helyi pék készíti minden nap a bisztró számára. Aki nem szereti a bárányt vagy a sertést, az kaphatja szín marhából is: ez maga a Balkán Burger. Van meglepetés azok számára is akik csak egy jó hamburgert szeretnének enni: a vendégek maguk válogathatják össze.
Ha már szóbe került a kevert hús, nem maradhat ki a Mics sem, így Erdély, és a székelyek sem maradhatnak éhen. Nem lenne teljes egy szláv ételsor a pirog nélkül. Itt a kevésbé ismert kemencés változat készül több ízben. A húsos itt kis csavarral Sztroganoff ízesítésű. A vega változat a Görögpirog, ami ugyan elsőre furcsának tűnhet, hiszen ilyen étel nem létezik, de az aszalt paradicsom a fetával kitűnő töltelék.  Ahogy a magyaros pirog is elsőre értelmezhetetlen, de nem itt. Csülök van belesütve, így Balkán Batyu néven nem is olyan nagy szentségtörés, sőt nagyanyáink kenyérbe sütött csülökjeit idézi. Bátran ajánlható e hely nemcsak azoknak, akik a különlegeset szeretik, hanem azoknak is, akik az eredeti ízekre vágynak.
Balkán Bistro, Érd, Szabadság tér 13.
 

Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram