Hirdetés
Hirdetés

Új déli végvár - Első benyomás: Balkán Bisztró

SZERZŐ: Evita
2014. november 25.
Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba.
Hirdetés

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba.


Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a dél-szláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. Turistaként lődörögni Pécsett egészen kiváló foglalatosság. A belváros hemzseg látnivalóktól, hangulatosak az utcák, minden sarkon érződik, hogy a városnak történelme van.
Turistaként éhesnek lenni Pécsett nem annyira kiváló foglalatosság. Főleg, ha az ember arra tette fel az életét, hogy minőségi dolgokkal táplálja testét. Van pár jó és/vagy híres-hírhedt hely, ám nem feltétlenül pénztárcabarát változatban.
Turistaként lődörögni, éhesnek és szomjasnak lenni Pécsett lehet egészen kiváló dolog is. Főleg ha az embernek szerencséje van, mint nekünk. (Oké, vagy felkészül, mint ti kedves olvasók).
Azzal a céllal indultunk el a városba, hogy felkeressük a Balkán Bisztró nevű gasztroműhelyt, mivel azonban későn érkeztünk meg, azt gondoltuk, másnapra halasztjuk a látogatást. Este lődörögve a belvárosban azonban nem sok szimpatikus megállót találtunk. Még egy sörre sem vonzott be egyik sem, pedig jó nagy kört mentünk. Mígnem, egyszer csak egy szűk utcácskában, egy régi ház ablakában mulatozó fiatalokra lettünk figyelmesek. Közelebb lépve láttuk, hogy egy hangulatos, szuper dizájnos sörözőből szűrődik ki a zsivaj. Bingó! Be is tértünk. Hanem amit benn találtunk, az ütött csak igazán, ugyanis a „kocsma” mögött ott lapult a Balkán Bisztró is. A vakszerencse közbeszólt, megérkeztünk.
A söröző neve egyébként Egylet. Mert a kettőből egy lett. A két hely bár egy épületben van, két tulajdonosi körre épül, akik külön-külön tervezték álmaik megvalósítását, de mivel mindketten kis pénzzel indultak, egyesítették erőiket, hogy ezt a régi házat ki tudják venni. Megosztoznak a területen és összedolgoznak, hiszen a sörözőben is el lehet fogyasztani az ételeket, az étteremben pedig lehet sört inni, de alapvetően különböző karakterű a két hely. Az Egyletről nem szólnánk hosszan, csak halkan súgjuk meg, hogy a legtöbb pesti kézműves sörbárnál több csapolt sörük van. Kiváló érzékkel válogatva, kb. hetente váltogatva a söröket. Felkészült csapos csapat segít eligazodni és dönteni.
Elsősorban kóstolni jöttünk. Végül annyira belejöttünk, hogy még kétszer jártunk a Balkán Bisztróban rövidke ittartózkodásunk alatt. Bizton állíthatjuk, hogy a heti ajánlatokon kívül végigettük a menüt.
Minden apró részletre ügyelő gondossággal rakták össze az éttermet. Régi, még a „jugó időkből” származó relikviák, ötletes fali dekorációs elemek hívják fel magukra a figyelmet. És az udvar is olyan hangulatos, mintha valakinek a privát kertjébe tévedt volna az ember. Nem is lövünk nagyon mellé, ha ez a benyomásunk, hiszen a két tulajdonos mindent saját kezűleg és baráti segítséggel (köztük Pap Szabina belsőépítészével) épített meg, tervezett, szerzett be. A kiállított régi tárgyak is a nagymama padlásáról kerültek elő.
A menü egyszerű, áttekinthető, rövid. Pljeskavica, csevap, kolbász, burger, baklava. Az udvar végében van egy gyönyörű, faszenes grill, saját receptúrájú húsmixek, házi szószok és a sütéshez értő csapat.

A csevapcsicsi öt darab méretes darált hús rudacska, faszénen grillezve. A hús omlós, szaftos, pontosan és kellemesen fűszerezett. Jár hozzá ajvár, délszláv sült paprikakrém, egy halom lilahagyma és házi lepény. Egyszerű, de az ízkombináció évszázadok alatt alakult ki és itt a remek kivitelezés miatt elképesztően finom. A csirkemell is szaftosra készül (ami rengeteg plusz pont a sok halálra szárított társához képest), sok friss rozmaringgal és a faszén aromájával.
Kolbászból rögtön kétféle érkezik. Muszáj ismét kiemelnünk a faszenes grillezés utolérhetetlenségét, de az is nagyon érződik, hogy házi receptekkel dolgoznak. Jár hozzá ajvár, lilahagyma és lepény. A plejskavica a csevaphoz hasonló, hamburgerpogácsa formájára sütött fasírt. Az előzőekhez hasonló erényekkel bír, bár negyedik fogásként már nem üt akkorát, viszont szívesen kipuhatolnánk a titkát, miért is marad ilyen szaftos. A baklavát egy idős horvát néni készíti. Ha valaki szereti ezt a ropogós, mégis puha, diós, cukros, édes élményt, akkor az összes eddig kóstolt baklava-élmény feledésbe merül. A sopszka saláta az arányokról, a zöldségek frissességéről és a minőségi sajtóról szól. A Balkán Bisztróban egyikre sem lehet panasz.
Az egyik tulaj szívügye - a grill ételek mellett - a jó kávé, nem véletlen hát, hogy Pécs legjobb Flat White-ját náluk lehet kapni.
A Balkán Bisztró az egyik legjobb dolog, ami az utóbbi években Péccsel történhetett. Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a dél-szláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram