Hirdetés
Hirdetés

Balatonszőlősön a boldogság: a Casa Christa édenkert akár egy vacsora vagy egy nyaralás erejéig

2022. július 18.
Igyekszünk mindenkit megkímélni a „magyar Toszkána” és „balaton-felvidki Provansz” hasonlatoktól, de a Casa Christa esetében ezek nem csak közhelyek, valóban toszkán stílusban épült. Bemutatjuk a Pécsely–Szőlős-medence egyik legújabb kis „csodahelyét”, ahová nem ér a világban zajló őrület. A csodahely szót pedig egy vendégük mondta így, tőle kölcsönöztük mi is.
Hirdetés

Van annak valami bája – egyben veszélye is –, amikor egy településre több látogató, vendég érkezik egy-egy hétvége alatt, mint amennyi az összlakossága. A Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget fölé magasodó Balatonszőlős épp ilyen. Ami pedig a „veszélyt" illeti: Szőlős hangulatában és arculatában megőrizte mindazt, ami miatt sokan ezt az életérzést választják a Balatonnál. Immár a Casa Christában is.

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

Balatonszőlős az északi part esszenciáját nyújtja, ehhez kétség nem fér. Kellő távolságra a füredi és tihanyi népsűrűségtől, mégis tíz perc alatt megközelíthetők a közeli városok. A szelíden emelkedő dombok között a Pécsely–Szőlős-medence panorámája, kilátással a Tihanyi-félszigetre és a tó vizére, önmagában felér egy meditációval.

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

A csepp kisközség „őslakossága" mindössze alig több mint 600 főt számlál, mégis több helyszínen értékes gasztrohelyszíneket kínál. Nevezhetjük soft openingnek is, ahogyan a Casa bejelentkezett a helyi vérkeringésbe a pandémia sokadik hullámából való felocsúdás idején 2021 nyarán, és azóta is épül, gyarapodik szálláshelyként és étteremként egyaránt. De ki is nevezte el feleségéről, Christáról szőlősi birtokát?

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

Olaszul a Balatonon és Budapesten

Forrai Miklós társtulajdonos régi vendéglős. Budapesten az Alessiót viszi immár 14 éve, nevet a szakmában pedig a pesti Articsókával, valamint a budai Malom-tó étteremmel szerzett magának. Sokan emlékezhetnek a Hajós utcai olasz ételbárra, az A Prestóra, ami szintén a tulajdonos olasz időszakának egyik produkciója volt. Az Alessio továbbra is él és virul, igazi törzshelyként Pasaréten, ahol immár 9 éve ugyanaz a séf Schmidt József személyében – ritka manapság ez az állandóság az átjáróházzá vált éttermi konyhákban.

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

Az új, balatoni állomás pedig szintén pályázhat a törzshely státuszra, hiszen nem a nyári szezont kimaxoló vendéglátás jegyében fogant, hanem kiegyensúlyozott, egészéves nyitvatartásban gondolkodnak. Berendezkedtek hát a négyévszakos működésre, megoldott a hűtés-fűtés, kellemes padlófűtéssel télen, légkondival nyáron.

Az öthektáros birtokon egykori présházakból alakították ki a szállásokat, szellősen, kellemes messzeségben egymástól, önálló wellness-helyiségekkel. A kezdetekkor három vendégházzal indultak, ma már összesen hét házzal és az étteremmel várnak. A Casa Christa nem csak a szállóvendégeire van berendezkedve, komolyan vett gasztronómiával várnak, teljesen más stílusban, mint az Alessióban.

Fotó: Casa Christa

Egy klubház lesz a birtok közös tere, ahol a kerthelyiség megléte értelemszerűen nem is kérdés. Csend, zöld, idill, szőlőtőkék és mandulafák vesznek körül, a belső térben pedig egy 40 vendéget fogadni képes éttermet alakítanak ki (ez a munkálat még javában zajlik) – ezekkel a szavakkal ajánlottuk tavaly tavasszal a Casát.

„Mi azt szeretnénk, hogy ne ünnepi alkalom legyen hozzánk eljönni, hanem bármikor kedvet kaphassanak hozzá a vendégeink."

Végül két séfben találta meg a Casa a hűséges konyhai elöljáróit. Gerstmayer Benjamin (séf), valamint Kovács Edit (séf és cukrász) felel az ízekért, szakmai előéletük mindkettőjüket Franciaországhoz köti, Michelin-csillagos éttermek konyháján is dolgoztak.

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

Bár a név olasz, az étlap kínálata sokrétűbb. Az olaszon kívül nyitott más mediterrán konyhákra, nemzetközi komfortételekkel, és nyomatékot kapnak a hazai ízek is, legyen az házi disznósajt, kacsamájpástétom eperrel vagy a kánikulában olyan jóleső kovászos uborka leves. Az idei nyár két közönségkedvence a „tápláléklánc” két végén helyezkedik el: a vegán tökfőzelék és a T-bone steak áll a növányi és húsos slágerlisták élén.

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

 

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

Ahogyan az Alessio, úgy a Casa Christa is büszke a borszortimentjére. Forrai Miklós évtizedes viszonylatban dolgozik a hazai legjobbakkal. A szőlősi borkínálat keresztmetszetét pedig a szekszárdi Heimann, a móri Csetvei Pincészet és a tokaji Holdvölgy háromszögével tudjuk hűen felvillantani.

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

A szavak azonban csak halovány képmások, érdemes személyesen is kipróbálni. Érkezzünk akár ebédre vagy vacsorára, délutáni belassulásra vagy vakációra, itt minden adott hozzá, hogy kiszakadjunk abból a bizonyos mókuskerékből.

Casa Christa

Balatonszőlős, Izabella út
A Casa Christa honlapja, Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram