Hirdetés
Hirdetés

Balatoni gasztrogeg: Laurel a Csopaki Restiben – Bor, bodag, boldogság

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 14.
Ma nyitott meg a Csopaki Resti. És hogy miért írunk erről a Dining Guide-on? Továbbra sem a nejlonba csomagolt szalámis szendvicseket éltetjük egydecis műanyagpoharas kávéval: az ország egyik legjobb fine dining étterme nyári kitelepülése kapta ezt a nevet. A Laurel Csopakon pop-upol.
Hirdetés

A 2019-ben megnyitott Laurel Budapest étterem, borbár, bortrezor konyhája egyszerre dögös és kifinomult, bizonyították ezt már a legelső szereplésük alkalmával is. Ugyanis épphogy bejelentkeztek Budapest éttermi életébe, megjelentek kiállítóként a Gourmet Fesztiválon is, ahol gyorsan híre ment a – fesztiválra egyébként is remekül illő – körömpörköltös bodagjuknak, amiért máris sorban állt a műértő közönség.

A bodag, avagy cigánykenyér azóta a Laurel egyik emblematikus fogása. Hűen reprezentálja Mede Ádám stílusát: erő, ösztönösség, vibráló ízek, füstösség.

Mede Ádám a 7. kerületi pincehelyiségben található étteremben is hódol füstös szenvedélyének, egy japán yakitori grill és egy Green Egg is hadrendbe van állítva. Csupa fiatal sürgölődik (a szintén fiatal) séf körül, a fúziós ételsor méltó végszavát pedig Ötvös Zsuzsi cukrász adja meg.

Hirdetés

A Michelin-kalauz 2020-ban érkezett Michelin Plate ajánlásának köszönhetően még több gasztroturista várható a Kertész utcai étterembe, amíg azonban pang a bulinegyed, a Laurel a Balatonban lát fantáziát (emellett a pesti étterem is nyitva tart). Tavaly is pop-upolt már az étterem a magyar riviérán, de idén már nem csak egy-két este alkalmával, hanem hónapokon át élvezhetjük Mede Ádám és csapata konyháját.

Körömpörkölt, bodag / Fotó: Csopaki Resti

BBQ, bodag, Balaton

A Green Egg régi társ, az új büszkeség pedig egy BBQ Pit Box. Ahogyan a budapesti étterem esetében is, gondolnak a vegánokra is. A Laurelben teljes degusztácós menüt kínálnak növényi alapokon, Csopakon pedig egy füstös-lecsós bodaggal készülnek.

És most a vegánok fordítsák el a fejüket: a Csopaki Resti-féle körömpörkölt, marhafarok, langusztin, gulyás jus, sertésoldalas, egész csirke és malac hasaalja sajnos kötelező kóstolnivalóknak ígérkeznek idén a Balatonon.

Fotó: Csopaki Resti

Green Eggben grillezett bodag, vörösborban sült marhafarok, gulyás jus, langusztin mayo és savanyított zöldségek. Egy igazi formabontó szendvics, ami Ádám két emblematikus éttermi fogását is ötvöz. (Csopaki Resti)

Mede Ádám 2020-ban a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége-díját érdemelte ki. Aromákkal teli, füstös, tömör ízei az ételei pedig gasztroúticéllá teszik a Laurelt akkor is, ha éppen egy balatoni restiben alkotnak.

A gourmet éttermek és az újhullámos, minőségi strandbüfék kínálatához hasonlóan nem lesz széles választék édességekből. Ötvös Zsuzsi malátás Majdnem-Magnumja egyszerre kikacsintás a fine dining világból, reflektál a kötelező balatoni jégkrémezésre, és ismerve a két szakácskönyvet is jegyző cukrász munkáit, vétek lenne kihagyni.

Csopaki Resti

Cím: Csopak, vasútállomás, Resti
Csopaki Resti az Instagramon és a Facebookon

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram