A gabonapehely világot megváltó egyszerűsége, a cukros gabona és a tej kettőse végtelen kísérletezésnek adott teret. Az új élelmiszertermék persze mit sem ért volna feltűnő csomagolás nélkül: így a márkák olyan könnyen felismerhető és népszerű karaktereket vezettek be, mint a Kellogg's tigris vagy a Nesquik nyuszi. Tagadhatatlan, hogy a gabonapehely, ha nem is egészséges, kifejezetten finom és sokoldalú, ráadásul könnyen elkészíthető – viszont ha nincs a merész marketing taktika, akkor talán sosem vált volna a reggelik jelképévé.

A gabonapelyhet egy 19. századi orvosnak köszönhetjük
A Cap'n Crunch és a Lucky Charms előtt a reggelizőpelyhek középpontjában az egészség állt. Észrevéve az emésztésjavító szerek hiányát, Dr. James Caleb Jackson 1863-ban zseniális megoldással állt elő, amelyet Granulának nevezett el. Jackson, aki New York állam északi részén egy szanatóriumot vezetett, felismerte a graham liszt számos egészségügyi előnyét, és elkezdte nagy tételben vásárolni. Vízzel keverte össze, majd nagy lapokat sütött belőle, amelyeket aztán apró darabokra tört, és újra megsütött. Felfedezte, hogy az étel gyorsan és egyszerűen enyhítheti az emésztési problémákat. A rostban gazdag darabkákat nehéz volt megrágni, ezért találta ki Jackson, hogy érdemes lenne tejjel összekeverni. Ezután azonban elkövette azt a hibát, hogy megosztotta újonnan felfedezett receptjét, amit egy másik orvos, John Harvey Kellogg nemes egyszerűséggel ellopott. Jackson válaszul be is perelte, ám a leleményes Kellog a Granulát Granolává nevezte át, így az eredeti feltaláló jogi szempontból nem talált rajta fogást.

A világ első gabonapehely-márkája történelmet írt
Lehet, hogy Dr. James Caleb Jackson indította el a gabonapelyhek gyártását, de a Kellogg testvérek voltak azok, akik kifejlesztették az első márkás dobozt, amelyet Corn Flakes-nek neveztek el. A ropogós gabonapehely tökéletes kukoricareceptjének megtalálása nem ment egyik napról a másikra, némi kísérletezéssel járt, végül azonban a graham liszttel szemben az őrölt kukoricaszemek mellett tették le a voksukat.
A gabonafélék cukros evolúciója
Dr. James Caleb Jackson találmánya hihetetlenül egyszerű, mégis forradalmi volt a reggelizés szempontjából. Nem kellett sokáig várni, hogy a többi márka is felszálljon a sikervonatra, kezdve a Wheaties-szel 1921-ben, majd hamarosan a Chex követte az 1930-as években. Bármennyire is elkötelezett volt a világ a Kellogg's Corn Flakes iránt, nem tudtak ellenállni a Cheerios – eredetileg Cheerioats – csábításának 1941-es megjelenésekor. A mai napig ezek az ízletes gabonapelyhek Amerika legkelendőbb reggelizőpelyhei, a második helyen pedig az édesebb társa, a Honey Nut Cheerios áll.
Forrás: tastingtable.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.