Hirdetés
Hirdetés

Bajban vannak a francia sörfőzdék - A Brasseurs de France a kormányhoz fordul

SZERZŐ: Király Márton
2022. november 17.
A francia söripar évente közel 15 milliárd eurós összforgalmat bonyolít le, így várható, hogy a kormány valamilyen formában teljesíteni fogja a sörfőzők kérését, támogatni fogja a munkát, és nem hagyja magára a bajba jutott főzdéket.
Hirdetés

Ha Franciaország nemzetközi hírű alkoholos italát kellene megneveznünk, valószínűleg a bort mondanánk, elsőre nem a maláta, víz, komló és élesztő halhatatlan kombinációja, a sör jutna eszünkbe. Pedig a francia sörfőzésnek évszázados hagyományai, világhírű márkái és legendás sörfőzdéi vannak. Az ezeket összefogó egyesület azonban a napokban jelezte, hogy felhők gyülekeznek a gall sörfőzés napfényes horizontján, és még a Covid-időszaknál is súlyosabb a válság, amivel most szembe kell nézniük.

A Brasseurs de France a napokban nyílt levéllel fordult a kormányhoz, melyben segítséget kérnek, hiszen a megnövekedett energiaárak miatt Az egész söripar nehézségekkel küzd. Emellett a termékek forgalmazása sem zajlik a kívánt ütemben, a szövetség ebben a is a kormány segítségét kéri. Az 1878-as alapítású sörszövetség nem csak patinás múlttal, hanem kiterjedt hálózattal rendelkezik; gyakorlatilag nincsen olyan francia sörfőzde, legyen mikroméretű, kisüzemi, vagy klasszikus nagyüzemi sörgyár, ami ne tartozna bele.

A jelenleg kiadott közleményben súlyos, minden főzdét érintő problémákra hívták fel a figyelmet. A legnagyobb nehézséget jelenleg a villany és gáz egekbe szökő ára jelenti, amit tovább tetéznek a folyamatosan akadozó ellátási láncok is. Nem érkezik elég palack az üveggyárakból, a malátatermelés pedig az ukrán gabonahelyzetnek köszönhetően teljesen kiszámíthatatlanná vált.

A Franciaországban működő, mintegy kétezer-ötszáz sörfőzdét összefogó egyesület arra is felhívja a kormány figyelmét, hogy az ágazat az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül. Fejlesztették termékeiket, csökkentették károsanyag-kibocsátásukat, optimalizálták a vízgazdálkodást, számos olyan beruházást tettek, amik a jövőben térülnének meg, és amelyeket kár lenne veszni hagyni. Ahogyan a 130 000 munkahelynek, melyet ez az ágazat biztosít, a megtartása is életbevágó lenne .

A francia sörfőzők a kormányt arra kérik, hogy legyenek tekintettel a kialakult különleges agrárpolitikai helyzetre, és egy speciális „díjpajzs” alkalmazását javasolják. Ez az árplafon mérettől függetlenül minden főzdére alkalmazható lenne, és segítene megbirkózni a növekvő energiaköltségekkel.

A francia söripar évente közel 15 milliárd eurós összforgalmat bonyolít le, így várható, hogy a kormány valamilyen formában teljesíteni fogja a sörfőzők kérését, támogatni fogja a munkát, és nem hagyja magára a bajba jutott főzdéket.

Forrásaink voltak:

1, 2

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram