Hirdetés
Hirdetés

Baba a hely – Luxusreggeli nem luxusáron a BABA Budapestben

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. október 7.
Bár szerencsére egyre inkább kiszorítják a belvárosból is a jó öreg turistafosztogató éttermeket, ezúton is üdvözöljük Sárközi Ákos éttermeit, a Textúrát és a Borkonyhát, még mindig izgalommal vegyes félelemmel tekintünk egy újonnan nyílt vendéglátóhelyre a Lipótváros közepén.
Hirdetés

A Sas utcában idén nyáron nyitott a BABA Budapest, amely egyszerre reggelizőhely, üzleti ebédek színtere, éjszakai bár és közösségi tér. Nem egy szokványos vállalás, de úgy tűnik, a tulajdonosoknak sikerült megvalósítani a koncepciót. 

„Az, hogy egy helyen egyszerre tudjon működni a nappali és az éjszakai vendéglátás, újkeletű dolog. Régen egy bárt olyan szín- és anyaghasználattal kellett kialakítani, ami nappal nem volt életképes. A mi dizájnunk a sok növénnyel, a természetes anyagokkal, a látható szerkezetekkel, a nappali és az éjszakai funkciónak is tökéletes díszlete” – mesél a koncepcióról Pálfi Dániel, a BABA Budapest egyik tulajdonosa. 

Az ötlet viszonylag régi. Két, a vendéglátásban és a kommunikcáiós iparágban dolgozó barát, Pálfi Dániel és Devecseri Gergő szeretett volna közösen nyitni egy olyan bárt, amellyel korábban nem találkoztak még Budapesten. Az ötlet egy kicsi, maximum 20 férőhelyes bár volt, ahol együtt koccinthat a belvárosi üzletember a kreatív szakmával. Persze közben rájöttek, hogy a profitszerzés sem elhanyagolható szempont, így mind a méretet, mind pedig a koncepciót is alakítani kell. Ehhez az közös gondolkodáshoz csatlakozott Szikszai Johanna, aki Párizsban modellkedve szeretett bele a gasztronómiába és hozta haza a BABA signature ételének is számító Eggs Benedict ötletét, valamint Horváth Gergő, aki befektetőként csatlakozott a csapathoz.

BABA Budapest

Már csak egy szerethető helyszínt kellett találni, így leltek rá a Sas utcai üzlethelyiségre, amely korábban utazási irodaként üzemelt. A belső tér kialakítása Fónagy Dóra belsőépítész munkája, az arculat pedig a Studio NUR nevéhez fűződik. A Covid-világjárvány ugyan másfél évre leállította a megvalósítást, de tavaly ősszel elindulhatott az építkezés és idén nyáron megnyithatott a BABA. 

„Olyan egyszerre igényes és bohém hely kialakítása volt a cél, ahol feszengés nélkül lehet őszinte, innovatív, de mégis komfort ételeket enni. Egyelőre azt mondom, hogy minden úgy van, ahogy megálmodtuk” – értékel Pálfi Dániel. 

A sok méteres belmagasság, az óriási ablakok, a világos színű bútorok és a rengeteg növény valóban hívogató, és bár ottjártunkkor még alig voltak rajtunk kívül – igaz, hétköznap késő délelőtt volt –, a felszolgálók szerint ez egy egészen kivételes alkalom, mert általában alig lehet asztalt kapni. 

BABA Budapest

Daylight to moonlight

Akár pacsirták – jó, nem annyira, mert reggel 9-kor nyitnak –, akár baglyok vagyunk, a BABÁban akkor is megtaláljuk a számításainkat. A reggeli kínálat a szó jó értelmében vett progresszív: ha luxusra vágyunk, akkor a klasszikus brunch fogást ehetjük, a hely húzónevét, az Eggs Benedictet, ha az egészséges életmódot preferáljuk, akkor tápiókapudingot, de ha avokádórajongók vagyunk, akkor egy avokádó toastot friss, ropogós héjú kovászos kenyéren, amelyet az Aran Pékségből szállítanak. Az Eggs Benedictből is többfélét találhatunk az étlapon. A BABA signature tányérjai újraértelmezik ennek a klasszikus brunch fogásnak a fogalmát. Bár az alapanyagok ugyanazok, az összetevőket kockákra vágják, és a buggyantott tojás mellett helyezik el. Aki pedig szeretne egy kicsit játszani a hozzávalókkal, annak a DIY változatot ajánlják, ahol mindenki a saját ízlése szerint állíthatja össze az Eggs Benedictjét. Az estékre először klasszikus bar foodokkal indultak, de időközben ezen a koncepción változtattak, mert a közönség igényelte a tartalmasabb fogásokat is a falatkák mellé.

Nina Benedict

Látványkonyha és signature koktélok 

Az étel elkészülését az elejétől a végéig nyomon is követhetjük a bejárat melletti látványkonyhában. Az ételek koncepciójáért Lendvai Levente kreatív séf, az Arany Kaviár sous chefje felel, az executive séf pedig Rippert Máté. A délutáni és esti kínálatban már a laktatóbb ételek kerülnek fókuszba, ahogy Pálfi Dániel fogalmazott, az étlapon fentről lefele haladva egyre komolyabb fogásokat kínálnak. A bár koncepcióját Kardos Bence jegyzi, így a bibliaként hivatkozott itallapon a nagy klasszikusok mellett bátor és izgalmas signature italok is megtalálhatók.

Steak szendvics

Óriási terek, szellős asztalok

Aki nem bírja a zsúfoltságot étkezés közben, annak mindenképpen jó hír, hogy a BABÁban lesz helye, nem kell úgy beszélgetnie, hogy közben a szomszéd asztalnál is hallják. Ha még több intimitásra vágyunk, akkor választhatunk boxokat, de rengeteg hely van a bárpult mellett, annak, aki esetleg egyedül érkezne, vagy ismerkedősebb hangulatban van. 

A szőnyegek és a növények miatt akár egy lakás nappalijában is érezhetjük magunkat, ahol reggeltől estig lehet reggelizni vagy akár koktélozni. A BABA azt a fajta szokást, kávéházi életérzést szeretné visszahozni, amikor egy vendéglátóhelyen a nap minden szakában történik valami, sosem lehet unatkozni. 

BABA Budapest

Cím: Budapest, V. kerület, Sas utca 2.

A BABA Facebook-oldala és weboldala 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram