Hirdetés

Mosogatóként kezdte, ma étteremtulajdonosként örül Michelin-csillagának Alan Geaam.

Hirdetés

Alan Geaam napjaink ünnepelt séfje, aki közel húsz éve érkezett Párizsba. Első éjszakáját az utcán töltötte. Majd a másodikat is, és még néhányat. Egy szót sem beszélt franciául. Ma Párizs egyik Michelin-csillagos éttermének konyháját vezeti.

1999-ben Alan Geaam gyakorlatilag hajléktalan volt, nyelvtudás, papírok és munka nélkül. Séf szeretett volna lenni, és azért választotta Párizst, hogy ott tanulhassa ki a szakmát. A főzés gyermekkorától fogva érdekelte: először édesanyja konyhájában, majd a főzős tévéműsorokból próbált tanulni. Mosogatóként kezdte konyhai pályafutását, lassan és céltudatosan lépdelve felfelé a konyhai ranglétrán.

A legalapvetőbb nehézségekkel kellett a kezdetekben megküzdenie: egyszerre munkát és lakhatást szerezni, majd megtanulni jól franciául. A nehezen kiküzdött alapok után már csak a szakmára koncentrálhatott.

Hirdetés

1999-ben Alan Geaam gyakorlatilag hajléktalan volt, nyelvtudás, papírok és munka nélkül. Séf szeretett volna lenni, és azért választotta Párizst, hogy ott tanulhassa ki a szakmát. A főzés gyermekkorától fogva érdekelte: először édesanyja konyhájában, majd a főzős tévéműsorokból próbált tanulni. Mosogatóként kezdte konyhai pályafutását, lassan és céltudatosan lépdelve felfelé a konyhai ranglétrán.

A legalapvetőbb nehézségekkel kellett a kezdetekben megküzdenie: egyszerre munkát és lakhatást szerezni, majd megtanulni jól franciául. A nehezen kiküzdött alapok után már csak a szakmára koncentrálhatott.

Fotó: alangeaam.fr

Éttermét 11 éve, 2007-ben nyitotta. Újabb óriási kihívást jelentett, hogy a főzéshez képest új készségeket kellett mozgósítania a menedzseléséhez, míg bekerülhetett a Michelin-kalauzba. Párizsban ugyan kétségtelenül sokkal pezsgőbb az éttermi élet, de ezzel együtt hatalmas a versengés, és ott sem könnyű pálya a vendéglátás.

Fotó: alangeaam.fr

Alan Geaam hiszi, hogy a francia konyhában van spiritusz.

különleges, elegáns, kifinomult és precíz.
Fotó: alangeaam.fr

Alapvetően ez jelenti számára az inspirációt. Libanoni gyökerekkel rendelkezik, ami nagyban befolyásolja a stílusát. Csillagára nagyon büszke, és hálás mindazért, amit elérhetett. Párizsban sok a jó étterem, de az a legvadabb álmaiban sem szerepelt, hogy a Michelin érdeklődését felkeltheti, amit csinál. Egyszerre van valami határozott és szerény a viselkedésében: a csapatmunkának és húsz év tudatos építkezésének tulajdonítja sikerét.

Fotó: alangeaam.fr

És végül Alan Geaam Michelin-sztorija:

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS