Mosogatóként kezdte, ma étteremtulajdonosként örül Michelin-csillagának Alan Geaam.
Hirdetés
Alan Geaam napjaink ünnepelt séfje, aki közel húsz éve érkezett Párizsba. Első éjszakáját az utcán töltötte. Majd a másodikat is, és még néhányat. Egy szót sem beszélt franciául. Ma Párizs egyik Michelin-csillagos éttermének konyháját vezeti.
1999-ben Alan Geaam gyakorlatilag hajléktalan volt, nyelvtudás, papírok és munka nélkül. Séf szeretett volna lenni, és azért választotta Párizst, hogy ott tanulhassa ki a szakmát. A főzés gyermekkorától fogva érdekelte: először édesanyja konyhájában, majd a főzős tévéműsorokból próbált tanulni. Mosogatóként kezdte konyhai pályafutását, lassan és céltudatosan lépdelve felfelé a konyhai ranglétrán.
A legalapvetőbb nehézségekkel kellett a kezdetekben megküzdenie: egyszerre munkát és lakhatást szerezni, majd megtanulni jól franciául. A nehezen kiküzdött alapok után már csak a szakmára koncentrálhatott.
Hirdetés
1999-ben Alan Geaam gyakorlatilag hajléktalan volt, nyelvtudás, papírok és munka nélkül. Séf szeretett volna lenni, és azért választotta Párizst, hogy ott tanulhassa ki a szakmát. A főzés gyermekkorától fogva érdekelte: először édesanyja konyhájában, majd a főzős tévéműsorokból próbált tanulni. Mosogatóként kezdte konyhai pályafutását, lassan és céltudatosan lépdelve felfelé a konyhai ranglétrán.
A legalapvetőbb nehézségekkel kellett a kezdetekben megküzdenie: egyszerre munkát és lakhatást szerezni, majd megtanulni jól franciául. A nehezen kiküzdött alapok után már csak a szakmára koncentrálhatott.
Fotó: alangeaam.fr
Éttermét 11 éve, 2007-ben nyitotta. Újabb óriási kihívást jelentett, hogy a főzéshez képest új készségeket kellett mozgósítania a menedzseléséhez, míg bekerülhetett a Michelin-kalauzba. Párizsban ugyan kétségtelenül sokkal pezsgőbb az éttermi élet, de ezzel együtt hatalmas a versengés, és ott sem könnyű pálya a vendéglátás.
Fotó: alangeaam.fr
Alan Geaam hiszi, hogy a francia konyhában van spiritusz.
különleges, elegáns, kifinomult és precíz.
Fotó: alangeaam.fr
Alapvetően ez jelenti számára az inspirációt. Libanoni gyökerekkel rendelkezik, ami nagyban befolyásolja a stílusát. Csillagára nagyon büszke, és hálás mindazért, amit elérhetett. Párizsban sok a jó étterem, de az a legvadabb álmaiban sem szerepelt, hogy a Michelin érdeklődését felkeltheti, amit csinál. Egyszerre van valami határozott és szerény a viselkedésében: a csapatmunkának és húsz év tudatos építkezésének tulajdonítja sikerét.