Hirdetés
Hirdetés

Az összes érzékszervet igénybe kell venni: a Konyhakör

SZERZŐ: DiningGuide
2016. január 26.
A Konyhakör két éve kezdett el tematikus vacsorákat szervezni a város különleges helyszínein, amelyek nem csak egyszerű étkezések, hanem közösségépítő, kulturális események is egyben. A multiszenzualitásról, a projektekről és a Konyhakör alapjairól Tenner Benjamin ötletgazdával beszélgettünk.
Hirdetés

A Konyhakör két éve kezdett vacsorákat szervezni: különleges, gyakran meghökkentő tereket konstruálnak, ahol az adott tematikához illő séf fogásait szolgálják fel egy nagy, közösségi asztalnál. Hasonló vacsorákat szervez Magyarországon a Globalista Konyha, a különbség az, hogy ők külföldről hívnak meg séfeket, hogy hazai éttermekben főzzenek egy-egy estén.

ivy vacsora, chef: Kiss O'shea Daniel. Fotó: Horváth Ádám

ivy vacsora, chef: Kiss O'shea Daniel. Fotó: Horváth Ádám


“Jól látszik, hogy megszületett egy igény arra, hogy jobban beleássuk magunkat az étkezések módjaiba. Alapvetően nem a gasztronómia felől érkeztem, hanem a dizájn és a művészet oldaláról: mindkettő fontos a Konyhakörnél, azt hiszem, ez látszódik is.
Az étkezés módját, a tereket, a találkozáshoz kapcsolódó különböző ételeket kutatom. A Konyhakör sok zseniális séf receptjeit is magában foglalja, egyszeri és megismételhetetlen menüsorokkal együtt, de legalább ekkora hangsúly van egy-egy esemény eszközein és terein: nem csupán egy virtuóz konyhai laboratórium, hanem egy térépítészeti forma is."
Fotó: Zsoldos Alexandra

Fotó: Zsoldos Alexandra


Mit jelent ez gyakorlatban? Az étkezésnek úgy kell élménynek lennie, hogy az összes érzékszervünket stimulálja, hogy minél nagyobb hatással legyen a fogyasztóra. Fontos, hogy milyen környezetben vagyunk, mit hallunk, milyen illatokat érzünk és ezeket hogyan tudjuk befogadni. Benjamin szerint egy falat sokkal izgalmasabb, ha párosulnak hozzá színek, anyagok, textúrák, fények és terek is.
“Három fontos alappillérünk volt az elején: egy extravagáns tér - abban az értelemben, hogy nem ennél ott alapvetően. Egy hosszú közösségi asztal, ami összehozza a vendégeket, hiszen mindenki egy asztalnál ül. Végül egy olyan gasztronómiai tematika, amit egy adott séfhez kötünk, így mindig van egy arca a menünek.
Azt szeretném fejleszteni, hogy az étkezéshez köthető érzékelések, amik a bennünk történnek, azok ne csak altesti ingerek legyenek, hanem egyre inkább elinduljanak felfelé a szíved, a lelked és a szellemed felé.”

Utazás a Bárányok körülNagyon sok szép pillanatot és szuper beszélgetéseket kívánunk a körön inenn és túl. Engedjétek meg, hogy átnyújtsuk Nektek képzeletbeli kezeinkből a nyári "Utazás a bárányok körül" című szentimentális kisfilmünket, mint karácsonyi ajándék és mint egy illatminta a nyárból, Csórompusztáról. Filmünkben Dávid útját látjátok, ahogy elindul és egy ősi receptet valósít meg a természetben, és vele egy vacsit is. A filmünket a pilot készítés mellett az motiválta, hogy beleugorjunk Dévvel egy új, eddig itthon ismeretlen filmezési vllágba a kulinária körül. Kemény munka és gyönyörő pillanatok kisérték Csórompusztai utazásunkat, amiben cinkostárasaink voltak sokan, köszönetünk Nekik szó!! Huge thanks to: Pei, Dév, Milán, Dani, Pali, Davi, Zizz és many more. Special thanks to: Hello Wood Bortársaság Fran Palermo
Posted by Konyhakör on Friday, 25 December 2015

Hirdetés

Első alkalommal a Super Bowl inspirálta őket, ahol 18 főre készítettek (főként gasztronómiára nyitott barátoknak) egy amerikai vacsorát vaníliás kólával, csirkeszárnnyal, coleslow-val és az itthon iszonyú furának számító coke floattal (kóla vaníliafagyival). Ezt egy nagyobb, már 31 fős vacsora követte Merfelsz Gábor szekszárdi borásszal, amit egy galériában rendeztek meg. Azóta több neves séffel is dolgoztak, a tavalyi utolsó vacsorát például Galgóczi Gábor főzte. Ennek a témája egy erdei-titkos kert volt, ahol Szöllősi Géza képzőművész által preparált állatokat is kiállítottak a kertben, hogy teljes legyen a vizualitás és az élmény: egy erdei kert, erdei állatokkal, erdei ételekkel. Nyáron pedig úgy alakult, hogy a Konyhakör szervezte Huszár Krisztián búcsúvacsoráját a Zonából.
“Kifejezetten egy étterembe menni vagy egy étteremnek szervezni egy vacsorát nem szoktunk, mert az kevésbé izgalmas. Krisztián távozása viszont egy olyan alkalom volt, hogy a rakparton, a fák alatt tudtunk egy hangulatos vacsorát rendezni, ami baromi jól sikerült.”

Innen jönnek a nagyobb projektek

Évi tíz publikus és számos privát (és céges) esemény után jött az ötlet, hogy kicsit komolyabban kezdjenek foglalkozni vacsoraszervezéssel. A publikus eseményekből kevesebb lesz, emellett Benjamin létrehozta a Konyhakör Stúdiót, ami tulajdonképpen cateringgel fog foglalkozni, hasonló stílusban.
“Ez most az energiáink csoportosításáról szól. Mindenképp szeretnénk installálni olyan helyeket városban vagy vidéken, amilyeneket megálmodunk, ezek lesznek a publikus események, amiket szeretnénk nagyon kimunkálni és kitalálni. A konyhakör publikus eseményei nem vállalkozások, sokkal inkább egy kulturális misszió megvalósulásai.
A legszebb vacsorákat megcsinálni az országban egy misszió, de nem egy vállalkozás. Arra koncentrálunk most, hogy az üzleti oldal, a stúdió elindulhasson, hogy minél több eseménybe adaptálhassuk a szándékainkat a modern catering világában.

Hirdetés

A KELTETŐVarázslat és Lassítás. A KELTETŐ egy holisztikus vízíó ami teljesen visszavezet az ételek és állatok születéséhez, és megtanít egy vacsora társaságot lelassúlni. A koncepció szerint egy tetszőleges menü minden elemét, alapanyagát a maga valós idejében éljük át, például végignézzük a marhapörköltben lévő Boci születését és életét és mi magunk vetjünk el a répát ami belekerül. A menü öszetettségétől függően akár évekbe is telhet a KELTETŐ koncepció, de addig nagyon sok találkozás és beszélgetés vezet ahhoz, hogy a célt, magát a vacsorát átéljük. A jövőből érkező szuper-abszrakt koncepiciót Bódi Gergely Gergő, Kőműves Márton és Ránki Soma tervezte és találta ki.
Posted by Konyhakör on Monday, 14 December 2015

Tavaly ősszel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyik oktatója megkereste a Konyhakört egy projekttel: mi lenne, ha a mesterszakos építész hallgatóknak az egyik tantárgyuk keretében az lenne a feladatuk, hogy csoportokba rendezőve egy Konyhakör-eseményt tervezzenek?
“Ez volt a kedvenc projektem. Elmentünk a MOME-ra, elmondtuk, hogy miről szól az egész és rá három hétre 7 darab koncepciót csináltak. Kitaláltuk, hogy ami a városban legkönnyebben adaptálható és a legnagyobb hatást válthatja ki a legkisebb rizikóval párosítva, azt megvalósítjuk. Ennek a végeredménye lesz az, amivel február-március környékén készülünk a belvárosban.”

LEVITATIONLebegés és Szél. A LEVITATION egy éterien magas ebéd és üzleti koncepció. Az alkotók darukon és alpin eszközökön látnak vendégül mindenkit, sok tucat méterre a föld felett. A koncepció fontos része a környezettudatos menü, amely leginkább vegetáriánus és bio. A lebegés egy próba arra, hogy megéljük az étert egy alkalmi vacsorára. Nagy köszönet ezért Györgyi Hangának, Joao Taveira-nak, Lente Mártonnak és Zsilinszky Beának.
Posted by Konyhakör on Monday, 4 January 2016

A Konyhakör catering és a MOME-projekt mellett az idei év nagy álma, hogy létrehozzanak egy alkotótábort is. A születő tábort egy olyan helynek álmodták meg ahol főleg a természettel foglalkoznak, és ahol a nap folyamán csapatokban vannak olyan alkotó, a gasztronómiáról holisztikusan gondolkodó fiatalok, akiknek legalább 1 reggeli, 1 ebéd és 1 vacsora témát kell körbejárniuk a workshop-ok vezetőivel, akik vezető séfek, de a tábor idején a slow food, és a környezettudatosság profétái.
Tehát a Konyhakör igyekszik a kreativitást, a művészetet, a konceptualitást és a gasztronómiát úgy csoportosítani, hogy ne egy izzadságszagú, lelketlen, patika mérlegen kimért eseményt hozzon létre, hanem interaktív, szabad étkezéseket, amiben könnyen feloldódhat bárki, ahol nem csak jóllakunk, de valóban az összes érzékszervünket megdolgoztatják.
Hogy lehet ezt megvalósítani?
“Sok munka és sok álom.”

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram