Hirdetés
Hirdetés

Az ország egyik legnívósabb gourmet étterme december 31-én bezár

2021. november 26.
Egy valódi veszteség a főváros éttermi életében.
Hirdetés

A 2021-es Dining Guide Étteremkalauzban 87 ponttal a 19. helyen szerepelt az Olimpia Vendéglő, évről évre az ország legjobb éttermeinek élbolyát erősítve. Szomorú, de igaz a hír, miszerint év végén búcsúzik az étterem.

Mindig is külön úton jártak, immár nyolc és féle éve Ádám Csaba séf irányítása alatt. Távol a belvárosi menő helyektől, a Keleti pályaudvar közelében, egy szuterén helyiségben fellelhető az Olimpia – még öt héten át.

Tányér az Olimpiában / Fotó: Olimpia Étterem

Pest nem a legszebb arcát mutatja errefelé, az Olimpia mégis minden téren kellemes meglepetést okozott a betérőknek.

Anno kitűntek az éttermi felhozatalból következetesen képviselt koncepciójukkal: az aznap reggel beszerzett, piaci terményekből és legfrissebb árukból alkottak ínyencfogásokat, az aznapi menüt a krétatábláról lehetett leolvasni. Rendkívül vendégbarát árakkal dolgoztak, az ebédmenüjük legendás volt ár-érték arányban, kiszakadva a napi teendőkből itt kimagaslóan magas színvonalon megalkotott két-három fogást kérhettünk, igazi hétköznapi gourmet kiruccanásként. A vendéglátás, a miliő, a terítés, a kiszolgálás és persze a kínálat – beleértve az értő borválogatást is – az ország legjobb éttermei közé rangsorolta az Olimpiát, miközben a belbecs rendre győzelmeskedett a külcsín felett.

Az Olmpia séfasztala mellett / Fotó: Pintér Árpád

„...minden egyes nap nulláról kezdünk.

Egy kis költségvetésű, halmozottan hátrányos helyzetű lokációban készítünk drága alapanyagból olcsó ételt. Ehhez sok ember kell, aki napi 14-15 órát keményen dolgozik.

Igen, ezek nehézségek, de vannak nagyon pozitív hozadékai is. Kevés olyan hely van, ahol ilyen sokszínű termékskála van, ahol ennyire meghatározó a szezonalitás, egész évben szorosan a gasztronómiai kalendárium mentén tudunk haladni és dolgozni. Nagyon komoly műhelymunkát tudunk végezni, amiből mindenki táplálkozik, kezdve tőlem, a legfrissebben érkezett tanulóig. Kihasználom azt is, hogy nincs felettem egy tulajdonos, akinek az elvárásainak meg kell felelni" – mondta Ádám Csaba a Dining Guide-nak öt évvel ezelőtt adott interjújában.

Ádám Csaba / Fotó: Olimpia Vendéglő

Ádám Csaba megkeresésünkre elmondta, hogy nem csak éttermét zárja be, valószínűleg pályát is módosít. Ahogyan ő fogalmazott: feladta. Az állandó munkaerőhiány és az elmúlt közel két év nyitás-zárásai, bizonytalanságai nyomán elfogyott az ambíció. A tavaly téli étterembezárás időszaka alatt is igyekeztek jelen lenni, akkor a szinte ironikus Olimpia Kifőzdével, majd ismét visszatértek a normál nyitvatartással. Eddig.

Az étterem 2021. december 31-ig tart nyitva. Az új üzemeltető lezárva az Olimpia-korszakot, más néven nyit arab éttermet az Alpár utcai üzlethelyiségben.

Olimpia Vendéglő

Cím: Budapest VII. kerület, Alpár utca 5.
Elérhetőségek: telefonon +36 1 321 06 80 és az étterem Facebook-oldalán
Az étterem weboldala

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram