Hirdetés
Hirdetés

Az Onyx az Év Étterme 2011 győztese

SZERZŐ: DiningGuide
2012. január 19.
A január 19-én a Sofitelben megrendezett nagyszabású gálán kiderült, hogy a 2011-es Év Étterme az Onyx. A legnépszerűbb fővárosi étterem a Mák, míg a legkedveltebb vidéki a Kistücsök lett. A szlovén Pri Lojzetu kapta a legkiemelkedőbb közép-kelet-európai étteremnek járó CEEfood-díjat.
Hirdetés

A január 19-én a Sofitelben megrendezett nagyszabású gálán kiderült, hogy a 2011-es Év Étterme az Onyx. A legnépszerűbb fővárosi étterem a Mák, míg a legkedveltebb vidéki a Kistücsök lett. A szlovén Pri Lojzetu kapta a legkiemelkedőbb közép-kelet-európai étteremnek járó CEEfood-díjat.Büszkén állíthatom, hogy minden évben, talán éppen a folyamatosan bővülő zsűri körültekintő munkájának is köszönhetően, a nemzetközi kalauzok véleményével megegyezően, vagy azt többször megelőzve, felismerve a tényleges minőséget, ítéltük oda díjunkat. Most sem lesz másképp. Érezzük a felelősségünket, hogy figyelnek a véleményünkre, ezért úgy döntöttünk, hogy idén két jelentős külön díjat is kiosztunk – az UNICEF bemutatkozása és a gálának helyet biztosítól Sofitel Chain Bridge Hotel pár napja munkába állt új igazgatójának, Phillipe Godardnak az üdvözlője után a díjátadó estet ezekkel a szavakkal nyitotta meg Wiszkidenszky András, a Dining Guide kiadója, a zsűri elnöke.
Január 19-én immár hetedik alakommal derült ki, hogy melyik hazai étterem lett az Év Étterme. A tavaszi első forduló során a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő, újságírókból, ínyencekből, gasztrobloggerekből álló zsűri először a 100 legjobbnak ítélt hazai helyet választotta ki, majd a Dining Guide szakmai zsűrije kiemelte közülük a Top 10 illetve a Top 20 éttermet.
[tw-divider][/tw-divider]Magyarország TOP10 étterme

Onyx az Év Étterme

fotó: Nagy Balázs


Magyarország TOP10 étterme közül a Gerbeaud ház ékköve, az Onyx, a Michelin-csillag és a 2 Gault Millau sapka mellé begyűjtötte a Friedrich Wilhelm Raiffeisen díjat, ezzel kiérdemelve az Év Étterme címet. Az oklevelet a tavalyi győztes étterem, a Chateau Visz korábbi séfje (a jelenleg a Hertelendy kastély konyháját irányító dolgozó) Stefan Gebhardt adta át.
Az Onyx mögött álló csapat műhelymunkája és újításai, a korszerűsített magyar és nemzetközi fogások által ihletett ételkreációk, az alapanyagok felkutatása és megismerése érdekében tett erőfeszítéseik, illetve az, hogy a Szulló Szabina és párja Széll Tamás megszállottan gyűjtik és szállítják a különböző versenyeken elért helyezéseket, Magyarország legjobb éttermévé emelik az Onyxot.

Budapest Kedvenc Étterme Díjat a Mák kapta, a vidék kedvence a Kistücsök

fotó: Nagy Balázs


Idén először a zsűri két további díjat is kiosztott. Budapest Kedvenc étterme Díját a Mák nyerte el, míg a vidék kedvence a Kistücsök lett. Előbbi a fesztelen, külsőségektől mentes modern „gourmet bisztró” hazai prototípusa. Huszár Krisztián, egy öntörvényű és ösztönös kulináris tehetség viszi a konyhát, a világ gasztronómiai érverését zsigerből érzi, együtt pulzál vele. Látszatra egyszerű fogásai nagyon bonyolult szellemi és technológiai folyamatok eredményeként kerülnek a tányérokra rendkívül vonzó és közérthető formában. Bárányvese, nyúl és minden, ami nem szokványos, mégis azonnal a barátunknak érezzük.
A nemrég ráncfelvarráson átesett Kistücsök a balatoni nyaralások kulináris öröme. A Jahni László vezette konyhát egyszerűség jellemzi, ételei többnyire helyi alapanyagok felhasználásával készülnek. Éllovas a magyar gasztronómiai megújulás csapatában. Remekül egyensúlyoz a modern magyar konyha remekei és a hagyományosabb ízlés elmaradhatatlan fogásai között. A Csapody Tamás vezette étterem követendő példaként szolgál a vidék meglehetősen sivár felhozatalában.

Közép-Európa legjobbja a szlovén Pri Lojzetu

fotó: Nagy Balázs


Az év legnagyobb vállalkozásaként tavaly elindult a CEEFood-program is, melynek célja, hogy azokat az országokat is bevonja a versengésbe, ahol az elmúlt években a magyarhoz hasonló elmozdulás kezdődött a nemzetközi trendek irányába és, ahol komoly erőfeszítések és eredmények tapasztalhatók.
A két szakaszból álló versenyen tíz ország éttermei vettek részt. Az első körben az egyes országok ínyenc szakértői nevezték hazájuk legjobb éttermeit, majd ezeket az éttermeket hosszú tesztelési folyamat során a CEEFood nemzetközi zsűrije értékelte.
A CEEFood 100%-osan független. A zsűritagok megőrzik anonimitásukat, és minden fogásért fizetnek. Ahhoz, hogy egy adott étterem részt vehessen a versenyben, semmilyen kritériumnak nem szükséges megfelelnie. Nem kell bizonyos terméket értékesíteniük, nincs megszabva, hogy minimum hány éve kell az étteremnek nyitva tartania, és a versenyhez más, korábban elnyert gasztronómiai díj, kitüntetés sem szükséges.
Január 19-én fellibbent a fátyol, hogy Lengyelország (La Rotisserie), Csehország (La Degustation Boheme Bourgeoise), Szlovákia (Camouflage), Szerbia (Zaplet), Horvátország (Valsabbion), Szlovénia (Pri Lojzetu) Románia (Heritage), Bulgária (Enoteca Uno) és Törökország (Müzedechanga) legjobbja közül a szlovének kapták meg a CEEFood-díjat. Az ország tengerpartjához és az olasz határhoz közel, a Vipava festői völgyében, a Zemono-kastélyban találjuk a Pri Lojzetu nevű éttermet. Lojze úr 1897-ben vezette a helyet, ma Tomaž Kavčič viszi a konyhát, amely lokális, és mégis modern, fúziós jeleket is mutat. Tomaž tudja a technikát, de nem él vissza vele, kísérletezik – és ebben néha benne van a kudarc lehetősége is. Borai elsőrangúak, a vendéglátás pedig hibátlan.

Minden, ami szem szájnak ingere - Exkluzív gálavacsora

fotó: Nagy Balázs


A hagyományt követve a díjátadó ünnepségen a részt vevő éttermek a helyszínen is bemutatták különlegességeiket, a konyhafőnökök látványkonyhából kínálták specialitásaikat. A tavasszal a március 15-e téren újranyitó Babel turbolyás tengeri salátával és csukakaviárral készült kacsamájkolbászt és kókuszos sós karamellás tiramisu kávé croquantot kínált, a Bock csülök pörkölttel, a Mák fürjtojás salátával, a székesfehérvári 67 konfitált libazúzával, a Kistücsök zöldfűszeres krémsajttal, kétszersülttel érkezett. A Fausto’s ismét bizonyította, hogy tésztákban és rizottóban verhetetlen, a Nobu ízelítőt nyújtott emblematikus fogásaiból (Perzselt lazac és libamáj nigiri, Szt.Jakab kagyló tiradito, Maki -új stílusú -fehér húsú halból, Jalapeno den misoban marinált alaszkai fekete tőkehal, Tintahal ceviche,bébispenót saláta misoval), a Chateau Visz pedig ’édes álmokat’ kívánt és előtte összehozott csigát, Szent Jakab kagylót és céklát.
Neves hazai cukrászatok (Zazzi, Pataki, Váci Desszertszalon) felvonultak desszertjeikkel, a Baldaszti's kiemelkedő minőségű, gondosan válogatott termékeivel, a Maroni gesztenyés áruival érkezett és kitüntetett figyelem övezte a legmagasabb minőségű, 70%-os kakaótartalommal készülő belga csokoládéba rejtett, Terfézia szarvasgombával készülő trüffelkrémet. A balatonszemesi Kistücsök eddig is híres volt a regionális alapanyagok tiszteletéről és használatáról, de mostantól saját márkás sajtfélékkel is büszkélkedhet.
Az est a kulináris élvezetek mellett az italokról is szólt. A csúcsborokról a szakma által legjobbnak ítélt borászatok gondoskodtak (Pécs-Mecseki Borút), a Törley válogatott pezsgőit hozta és természetesen minőségi pálinkákat is lehetett kóstolni a Gyulai Pálinka Manufaktúra jóvoltából. A Stella Artois a legnépszerűbb belga prémium sör a világon – a miértre a választ a vendégek megkaphatták a gálán.

Előbújt a nyúl a kalapból - Kitüntetett figyelem a nyúlhúsnak

fotó: Nagy Balázs


A január 19-i gálavacsorán fontos szerep jutott a nyúlhúsnak is, melyet a gasztronómia nagy nemzetei mind kitüntetett helyen kezelnek. Nem csupán az egyik legnemesebb alapanyag, mely páratlan adottságaival számos csúcsétterem kínálatában állandó szereplő, de élettani hatásai alapján is jó választás a tudatos fogyasztók számára, akik az ínyenckedésen túl az egészségük megőrzésére is hangsúlyt fektetnek. Már a magyarországi top éttermek étlapján is egyre gyakrabban lehet találkozni ezzel a sokáig méltatlanul háttérbe szorult alapanyaggal.
A Dining Guide tavaly áprilistól decemberig a Tetrabbittel közösen pályázatot hirdetett, amelynek célja volt az olvasók, amatőr és profi szakácsok legjobb nyúlhússal készülő ételeinek és receptjeinek bemutatása. A májusi fordulóban nyulas derelyével tálalt kókuszos thai citromfüves levesével diadalmaskodó Nagy Róbert (a népszerű Kísérleti konyha blog szerzője), a közönségszavazás győztese a színpadon vehette át az elismerést, míg a profi szakácsok közül fogásaival kitűnt Meskó Norbert, az egri Zsálya bisztró konyhafőnöke tőkegomba salátával tálalt pálinkás nyúlsajtot készített az est vendégeinek.

Itt az utánpótlás! - Kiskukták is bemutatkoztak

fotó: Nagy Balázs


A nyulas receptpályázat mellett nagy népszerűségnek örvendett a KukTanodával karöltve szeptemberben, 10-15 év közötti hobbiséfnek indított Floriol KisKukta Főzőverseny. A népszerű gasztrobloggerekből álló, majd a döntőben Bicsár Attilával, az Alabárdos séfjével kiegészült zsűri Erdei Blankának (1. helyezett), Perjési Laurának (2. helyezett) és Szabó Pannának (3. helyezett) adta meg a lehetőséget, hogy megmutassák tudásuk legjavát (Lazacos-édesköményes quiche narancsos madársalátával). A Tesco különdíja a legkreatívabb kiskuktának, Németh Bélának járt, a Kométa különdíjával Horváth Szabolcs térhetett haza.
Friedrich Wilhelm Raiffeisen Dining Guide díj
A 2004–ben alapított Dining Guide díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto’s, 2006–ban a Lou Lou étterem nyerte el a fődíjat, 2007–ben ismét a Fausto’s éttermet érte az elismerés. 2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben a Costes, míg 2010-ben a Chateau Visz nyerte el az Év Étterme címet. A díj névadó szponzora 2011-ben a Raiffeisen Bank Private Banking üzletága, így a díj neve is Friedrich Wilhelm Raiffeisen Dining Guide díjra módosult.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram