Hirdetés
Hirdetés

Az Onyx a legjobb!

SZERZŐ: DiningGuide
2014. március 3.
Idén 10. alkalommal adtuk át az Év Étterme díjat. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a díjhoz csatlakozott a patinás Hennessy konyak gyártója is, így a díj neve: Hennessy – Dining Guide Év Étterme Díj lett. Mint az utóbbi években gyakorlattá vált, idén is átadtunk két különdíjat: az egyiket az Év Legprogresszívebb Konyhájának, ezzel elismerjük egy olyan konyhai csapat teljesítményét, amely az elmúlt években a leglátványosabb fejlődést produkálta. A másik különdíj: Az Év Ifjú Séftehetségének szól, hiszen harminc éves kor alatt csúcsminőségű konyhát vezetni nagy felelősség és kihívás, elismerésre érdemes teljesítmény.
Hirdetés

Idén 10. alkalommal adtuk át az Év Étterme díjat. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a díjhoz csatlakozott a patinás Hennessy konyak gyártója is, így a díj neve: Hennessy – Dining Guide Év Étterme Díj lett. Mint az utóbbi években gyakorlattá vált, idén is átadtunk két különdíjat: az egyiket az Év Legprogresszívebb Konyhájának, ezzel elismerjük egy olyan konyhai csapat teljesítményét, amely az elmúlt években a leglátványosabb fejlődést produkálta. A másik különdíj: Az Év Ifjú Séftehetségének szól, hiszen harminc éves kor alatt csúcsminőségű konyhát vezetni nagy felelősség és kihívás, elismerésre érdemes teljesítmény.
Március 3-án este a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjátadó gáláján összegyűlt a magyar gasztronómiai élet legjava. Az Év Étterme címet az Onyx érdemelte ki, de a Sofitel Paris Budapest éttermében tartott gálán több elismerés is gazdára talált. A Dining Guide kiadója, Vajda Péter a díjak kapcsán kiemelte, egy-egy külföldi látogatás legerősebb emlékei minden bizonnyal az adott országban tapasztalt ízek, ételek: „Ételeinken keresztül azonosítanak bennünket, magyarokat is. Tehát őriznünk és rendületlenül fejlesztenünk kell a magyar gasztronómiai kultúrát. Ezzel a szándékkal osztottuk ki ismét a tíz legjobb magyar étteremnek járó díjat.”
A díjhoz idén csatlakozott a világ vezető cognac-háza, a Hennessy, így a díj neve Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj lett. Az elismerést L. Simon László, József Attila díjas író, az NKA bizottságának alelnöke adta át, aki kiemelte: „A patinás Gerbeaud házban működő Onyx nemzetközi hírnevét, elismertségét a Michelin-csillaga is jelzi. Konyháját Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros vezeti. Ételeik par excellence műalkotások, nemzetközi összehasonlításban is helytállnak.”
_Images/hirek/000016164_scs_8160.jpeg.jpgA TOP 10 étterem és közülük is a legjobb díjazása szerény ellentételezés azért az örömért, amit nekünk, hazai vendégeknek és a Magyarországra, Budapestre látogató ínyenceknek okoztak. Lehet valami igazság abban, amikor azt mondják, hogy egy-egy külföldi látogatás talán legerősebb emlékei az ott tapasztalt ízek, ételek. Ételeinken keresztül azonosítanak bennünket, magyarokat is. Tehát őriznünk és rendületlenül fejlesztenünk kell a magyar gasztronómiai kultúrát!

[tw-divider][/tw-divider]Az értékelés szempontjai
Úgy tartjuk, hogy minden étteremnek van személyisége, arculata, hangulata és ezzel párhuzamosan határozott kulináris stílusa, jó, ha ezek a tulajdonságok együttese rajzolja ki az étterem profilját és emellett fontos szempont, hogy teljesíti- e azt, amit az étlapon ígér. Lényeges az alapanyagok, nyersanyagok minősége, fontos, hogy az étterem alkalmazza a szezonális váltásokat az ételeiben, és nagy előny, ha lokális és eredeti, friss nyersanyagokat használ. Az elkészítés szakszerűsége szintén vizsgálatunk tárgya. Tradíciók és a modern konyhatechnológiák adekvát találkozása a tányéron. Frissesség, textúrák, innováció, tálalás, fúziók, ez mind számításba jön, akár csak az ízek harmóniája és a kreativitás. Értékeljük a szervizt, és az ár/érték arányt szintén. Ezek együtteséből kell megállapítanunk, hogy milyen az adott étterem. Szóval egy tökéletesen elkészített étel csorba tányérban, mogorva kiszolgálással, billegő asztalon lehet, hogy dicséri a séf rátermettségét, de étteremként, komplex élményként mégsem kívánatos.[tw-divider][/tw-divider]

Az Év Ifjú Séftehetsége különdíj nyertese Mizsei János lett, a Mák bisztró séfje. A díjat a Nespresso Professional ajánlotta fel a győztesnek.

Mizsei János átveszi a díjat - fotók: Schumy Csaba


A Mák bisztró, a fúziós magyar bisztró egyik népszerű formációja. Jelenleg a 22 éves séf, Mizsei János irányításával készülnek a műfaj jellegzetes fogásai. Érett ízlésű, egyedi utat járó konyha, ami megfelel a nagy elődöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem.

Wolf András (kékben) és Fekete Antonió (pirosban) - fotók: Schumy Csaba


Az Év Legprogresszívebb Konyhája különdíjat a Salon étterem két séfje Wolf András és Fekete Antonió és teljes konyhai csapatuk érdemelte ki azzal, hogy az utóbbi másfél – két évben Magyarország egyik legizgalmasabb kulináris műhelyét hozták létre. Éttermük a csúcsminőséget célozza - sikerrel.
[tw-divider][/tw-divider]TOP10 étterem (abc sorrendben):
67
A székesfehérvári étterem a felső kategóriás bisztró stílust képviseli. A magyar konyha hagyományait vegyítik könnyed mediterrán egyszerűséggel. Tivadar György séf és Herczeg Zoltán tulajdonos elkötelezett hívei a vidék őszinte ízeinek.
Arany Kaviár
Diszkrét, bársonyos hangulat jellemzi. Hazai tenyésztésű kaviár kínálata mellett határozott orosz bisztró vonalat visz. Hangsúlyosan jelen van a korszerű magyar konyha is Nyíri Szása és Győrffy Árpád séfek jóvoltából.
Borkonyha
A magyar bisztró vonal eddigi eredményeit hasznosítva, de mindig saját kreációikkal alakították ki város és világszerte népszerű stílusukat. A magyar bisztró Bock utáni újabb diadala ez a formáció. Sárközi Ákos séf fontolva újító stílusa még sok örömet szerezhet nekünk.
Costes
A Costes Budapest első Michelin-csillagos csúcsétterme. Miguel Vieira portugál séf mindent tud, amit érdemes tudni a gasztronómiáról. Saját ihletésű, egyedi feldolgozású fogásai jól illeszkednek az aktuálisan uralkodó műtárgy igényű konyhaművészethez.
Csalogány 26
Manírok nélküli vendéglátás, erre épül a design, a konyha, a szerviz. Kitartó reform szemlélet, kitárulkozó magyar gasztronómiai világ korszerű szellemben. Iskolateremtő magyar fogások.
Fausto's
A könnyed családias közvetlenség találkozik a makulátlan eleganciával. Erényük az állandóság, de az újító szellem se hiányzik.
Nobu
A Nobu lánc egyik méltó képviselője. A japán konyhára jellemző természetesség és tökéletességre törekvés találkozik itt a perui konyha erőteljes ízeivel. Néhány fogásukban a magyar ízek is megjelennek.
Salon
Wolf András és Fekete Antonió séfek ételeit a szárnyaló fantázia és tűpontos kivitelezés jellemzi. Az étterem a New York palota eklektikus, olasz reneszánszt idéző két kisebb termében foglal helyet. Színek, ízek, formák kivételes harmóniában kerülnek a tányérokra.
Zona
Huszár Krisztián séf a biztonsági ízektől feltűnően eltérő ízvilágot produkál. Ételeit a maximumra törekvő tisztaságú ízlés és a műremekekre jellemző harmónia jellemzi. Ételei élvezetes, intelligens fúziók, mintha a kompozíció magától a természettől eredne.[tw-divider][/tw-divider]
Harmath Csaba és Gianni Annoni  - fotó: Schumy Csaba

Harmath Csaba és Gianni Annoni - fotó: Schumy Csaba


Szerencsés körülmény az is, hogy a Magyar Konyha magazin ezt az alkalmat ragadta meg arra, hogy frissen alapított elismerését, Az Év Termelője díjat átadja az arra érdemesnek. Sehol sem tartanánk, ha nem lennének azok a termelői és éttermi vállalkozások, amelyeknek alapvető jellemzője a kifogástalan minőség és az arra való törekvés. Szóval nem magunkat akartuk ünnepelni, hanem azokat az éttermeket, szakácsokat, séfeket, éttermi alkalmazottakat, akik több éves kitartó teljesítményükkel elkápráztattak bennünket, akik gasztronómiai teljesítményükkel hozzájárultak kultúránk mélyebb, árnyaltabb megértéséhez is.

Balról jobbra: Vinkó József, Molnár János, Sáfrány László, Kövér Zoltán és Lévai Anikó - fotó: Schumy Csaba


A díjakat Dr. Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottsága elnöke, valamint Vinkó József, a lap főszerkesztője adta. A Magyar Konyha Termelői Díj 2013 birtokosa lett Sáfrány László, a Szilvásváradon található Első Hazai Halfüstölde képviseletében, sebes pisztráng
állományuknak köszönhetően, díjazták a Kozmadombjáról érkező Molnár Jánost faszenes kecskesajtja miatt, valamint a Tetétlenben található Kövér-tanya gazdáját, a mangalicatenyésztő Kövér Zoltánt.
Jeremy Cayron főzött - fotó: Schumy Csaba

Jeremy Cayron főzött - fotó: Schumy Csaba


A Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díjátadó gálát a Paris Budapest étterem séfje, Jeremy Cayron fogásai tették teljessé. A francia séf egy igazi francia piac hangulatát idézte fel ételeivel, ahogy teszi ezt a Sofitel Budapest szállodában minden vasárnap a French Market Sunday Brunch keretében is. A menüsor lezárásaként a séf egy Hennessy konyak felhasználásával készült desszertkülönlegességet kreált. A Dining Guide számára külön öröm, hogy az est főtámogatója egy limitált macaron-kollekcióhoz is alapanyagaként szolgált. A konyakkal ízesített macaronokból származó bevétel a Média a Családért Alapítvány munkáját támogatta.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram