Hirdetés
Hirdetés

A lasagne titkai: Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2019. október 20.
Ahonnan származom, ott a lasagne színei a piros, fehér, zöld. És hogy a vöröslő bolognai ragu és a fehér besamel mártás mellett mi adja a lasagne verdi alla bolognesének a zöld színt? Sok más mellett elmesélem ezt is, tartsatok velem!
Hirdetés

Lehet egyáltalán nem szeretni a lasagnét? Sok olasz étellel ellentétben ez valójában nem egy könnyed fogás. A tojással készült tésztarétegek közé kétféle, önmagában is tartalmas mártást teszünk, a marhahúson kívül pedig sertésszalonnát is, a tetejére pedig parmezánt, de ennek az ételnek még a húsmentes változatai is igen kiadósak. Egy igazi, jó szaftos-krémes lasagne márpedig megéri mind a fáradozást, mind pedig esetleg még egy kör futást... Rengeteg recept kering az interneten és a szakácskönyvekben, úgyhogy én a lasagnekészítés trükkjeit hoztam el most nektek.

Instant megoldások kizárva

Ha az imádott olasz klasszikusról, a lasagnéről van szó, kényelmi megoldások hada sorakozik a szupermarketek polcain. Elsőként tehát hadd kérjem tőletek azt, hogy gyúrjátok-keverjétek ki a különböző hozzávalókat, hogy se az üveges szószokra jellemző ugyanolyan íz, se a nátrium-glutamát jellegzetes erős, sós íze ne "lógjon ki" a lasagnétekből. A besamel mártást és a bolognai ragut is meg lehet venni por formában és üveges, kész szószként egyaránt.

Igenis megéri a macerát!

Nem csak a bolognai ragùra és a besamel mártásra értettem, hogy készítsétek el házilag. Amit manapság már csak kevesen tesznek meg: gyúrjátok ki házilag a tésztát! Kóstoljátok meg így – ezt egy igazi olasz étteremben is megtehetitek, ahol nem dolgoznak előregyártott tésztalapokkal –, és higgyétek el, többé nem is akarjátok majd máshogy enni! A friss tésztának más, puhább a textúrája, és a rétegek közé halmozott szószokkal és hússal olyan fantasztikusan szaftos lesz a lasagnétek, hogy vissza fogja tapsolni a család vagy a vendégeitek.

Készül a besamel mártás

Hasznos trükk a tésztalapokhoz

Alapszabály az olasz tészták főzésénél, hogy (bár sokan csinálják) nem teszünk a főzővízbe olívaolajat. Kivételt képez ez alól a lasagne. A legnagyobb lábasotokat vegyétek elő ehhez a művelethez, és hogy ne ragadjanak össze a frissen főzött, 10x15 centiméteresre vágott tésztalapok, csepegtessetek olajat a vízbe. Előttem van a nosztalgikus kép, ahogyan konyharuhákra vannak kiterítve hűlni a tésztalapok, mielőtt belekerül a töltelék. A lasagne tésztáját hagyni kell kihűlni, kicsit megdermedni, és csak azután rétegeljük, különben a túl friss és puha tészta össze fog folyni a mártással és raguval.

Egy kis eredetiség

Az észak-olaszországi Lombardiában, ahonnan származom, a lasagne verdi alla bolognese készült, Emilia-Romagna régióbeli recept szerint. Azért verdi, azaz zöld, hagyományosan, házilag készített lasagne tésztájába egy kis spenót is került mindig. Az egészen apróra vágott, főtt spenótból ki kell nyomkodni a nedvességet, és így a 00-s liszthez és a tojáshoz adni. Az így természetes módon zöldre festett tésztát aztán olyan vékonyságúra nyújtották, míg egészen halványzöld lett a színe.

Íme, spenótos lasagne tésztalapok

Nem szentségtörés más töltelékkel készíteni!

Sok-sok receptnél beszéltem már arról, hogyan az igazi. Legyen az a ragú di carne alla Bolognese, avagy a bolognai húsos ragu (alul a cikkajánlóban olvashatjátok a részletes leírását!), vagy éppen a világhírű nápolyi pizza. A lasagne receptje ugyanakkor bátran variálható, Olaszországban is ezerféle módon készítik, nagyon elterjedtek a vegetariánus és a halas variációk is.

Fagyasztani ér, sőt nagyon praktikus is

Bár nem kell hozzá mesterszakácsnak lenni, a lasagne készítése jó pár lépésből és összetevőből áll, úgyhogy érdemes minél többet kisütni belőle. Remekül lehet ugyanis adagonként felszeletelni és lefagyasztani. Fagyasztás után sütőben újra kisütve is remekül fogyasztható. Ha éppen nincs időnk ebédet vagy vacsorát főzni, mennyivel jobb megoldás elővenni a jól sikerült lasagnénkből egy adagot, mint bedobni egy mirelit pizzát a sütőbe, nem igaz?

Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem, hogy meghoztam a kedveteket ehhez a sonkához,

és ne feledjétek, hogy „olaszul l’enni jó!”

Legyetek jók!
Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram