Hirdetés

Az ikonikus sütemény, amely nem hiányozhat az ünnepi asztalról | A zserbó története

2024. december 18.
A karácsonyi asztalról nem csupán a bejgli, hanem a zserbó sem hiányozhat, de vajon mi a története ennek a már-már ikonikus süteménynek? Természetesen, mint a legtöbb desszert esetében, itt is akad több eredettörténet, azonban az kétségtelen, hogy ez a sütemény a magyar cukrászat egyik gyöngyszeme, amely generációk óta örvendezteti meg az édesszájúakat.
Hirdetés

A névadó mester: Gerbeaud Emil

A zserbó elnevezése Gerbeaud Émile svájci származású cukrászmester nevéhez fűződik. Gerbeaud 1854-ben született a svájci Carouge városában, ahol édesapja, Simon Jean François Gerbeaud, szintén cukrászként tevékenykedett. A családi hagyományokat követve Émile is a cukrász mesterséget választotta hivatásául, majd több európai országban, többek között Angliában, Németországban és Franciaországban szerzett tapasztalatokat. 1884-ben érkezett Budapestre Kugler Henrik meghívására, hogy átvegye annak neves cukrászdáját a mai Vörösmarty téren. Gerbeaud vezetése alatt az üzlet a főváros egyik legelőkelőbb találkozóhelyévé vált, ahol számos újítást vezetett be, mint például a különféle krémesek, bonbonok, teasütemények, fagylaltok. Az ő nevéhez fűződik Magyarországon az első macskanyelv csokoládé, illetve a konyakos meggy bevezetése is. 

A zserbó eredetének vitatott kérdései

Bár a sütemény neve Gerbeaud Emilhez köthető, annak pontos eredete - mint a sütemények esetében lenni szokott - vitatott. A hagyomány szerint maga Gerbeaud alkotta meg a zserbó receptjét, azonban erre nincs egyértelmű bizonyíték. A korabeli cégárjegyzékekben és szakácskönyvekben nem található nyoma ennek a süteménynek, és egyes források szerint csak az 1950-es évektől kezdve említik a zserbót. Egyes vélemények szerint a zserbó valójában az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából készült el először. 

A zserbó népszerűsége és variációi

Függetlenül attól, hogy pontosan mikor és ki alkotta meg a zserbót, a sütemény gyorsan a magyar konyha egyik kedvencévé vált. A klasszikus recept szerint a tésztalapok közé sárgabaracklekvárt és cukrozott darált diót töltenek, majd a tetejét olvasztott csokoládéval vonják be. Az idők során számos variációja született: egyesek narancshéjjal, fahéjjal vagy gyömbérrel gazdagítják a tölteléket, míg mások baracklekvár helyett szilva- vagy almalekvárt használnak. Léteznek mézes zserbó változatok is, ahol a tésztába mézet kevernek, a töltelék pedig vaníliás krémmel készül. 

Érdekességek a zserbó történetében

Érdekes adalék, hogy 1948-ban a Gerbeaud cukrászdát Vörösmarty cukrászdának nevezték át, amihez egy korabeli tréfás mondás is kapcsolódik: "Tudod, mi a Zserbó? A Vörösmarty lánykori neve." Ez a humoros megjegyzés is mutatja, milyen mélyen beágyazódott a zserbó, illetve a Gerbeaud is a magyar kultúrába. Így egyértelmű volt, hogy a legendás kávéházat kérdezzük meg, náluk hogyan készül a sütemény. 

Zserbó, ahogy a Gerbeaud-ban készül 

„A névadónk után elnevezett Gerbeaud szelet, kínálatunk állandó ékköve és legkeresettebb süteményeinek egyike, melyet máig az eredeti recept szerint készítünk. Minden süteményünket – így a Gerbeaud szeletet is – a tradíció és az innováció jegyében alkotjuk meg: magas minőségű alapanyagokból és a legmodernebb cukrász technológiákat alkalmazva, folytatva legendás elődeink, Kugler Henrik és Gerbeaud Émile hagyományait.

A magas minőséget olyannyira komolyan vesszük, hogy a Gerbeaud szelet elkészítéséhez szükséges lekvárt is saját magunk főzzük meg, akárcsak nagyanyáink tették. A töltelék összetevőit előre összekeverjük, a titok pedig, hogy egy kis alkoholt teszünk bele, mely sütés közben elillan ugyan, de az ízélményhez sokat hozzátesz, mivel a barack savasságát és az étcsokoládé kesernyésségét finoman ellensúlyozza. Kávéházunkban a Gerbeaud szelet tetejére magas kakaótartalmú, prémium belga étcsokoládéból készült csokoládé-ganache kerül.

Hirdetés

A hazai és külföldi vendégeink számára megálmodtunk olyan Gerbeaud szelet inspirálta desszerteket is – például a fadobozos Zserbó mini tortát, Zserbó desszertet vagy Zserbó bonbont –, amelyeket csomagolt formában haza is vihetnek, vagy ajándékba adhatnak. Kevesen tudják, de a Zserbó bonbon megalkotásának egyik fő motivációja – fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve –, az volt, hogy hasznosítsuk a zserbó szeletként fel nem használt részeit. A Zserbó desszertet pedig meggyes-mákos verzióban is elkészítettük” – osztotta meg velünk a Gerbeaud.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram