Hirdetés
Hirdetés

Az év utolsó vacsorája egy hazai topétteremben? 8 szilveszteri vacsorát ajánlunk!

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. december 16.
Azt mondják, olyan lesz az új év, mint amilyen az óév utolsó napja. Ha biztosra akarunk menni, és a vendéglátást a profikra bízzuk, épp olyan jól tud elsülni az újévköszöntés a helyi kockásabroszosban, mint a legmagasabbra taksált éttermekben. Mi ez utóbbiak közül válogattunk: nyolc étterem szilveszteri ajánlata a Michelin-csillagostól a luxusszállóig.
Hirdetés

A nyitóképen a Textura Étterem étele, Fekete Antonio / Designfood fotója szerepel.

Kevés étterem hagyja ki, hogy éljen az ünnep nyújtotta felfokozott hangulat lehetőségeivel: van, akik a klasszikus fogásoknál maradnak, mások kísérletező irányba kalandoznak, és találtunk olyat is, akik ezt az alkalmat választották ki, hogy bemutassák legújabb ételsorukat, amelyet már a 2022-es évre szántak.

Salt Budapest: 15 fogás, 7 tételes pezsgősor, 1 ott töltött éjszaka

A friss Michelin-csillagos éttermet már 2019-es nyitását követően a 2020-as TOP100 Étteremkalauz top10-es mezőnyébe sorolta a Dining Guide. A gasztronómiai koncepció a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő skandináv vonalat követi Tóth Szilárd séf iránymutatásával. Az innovatív éttermi stílus jellemzője, hogy képviselői újító módon nyúlnak a nemzeti és régiós konyhák klasszikus alapanyagaihoz, ételeihez. Az étterem egy épületben található a Hotel Rummal, ezt a lehetőséget aknázzák ki szilveszteri ajánlatukkal: a vendégek egy éjszakát tölthetnek a szállodában, a pezsgős vacsorát pedig a Salt szolgáltatja a programhoz. Az ajánlat egy duplaágyas szobát foglal magában 1 éjszakára 2 fő részére, illetve a Salt 15 fogásos Michelin-csillagos menüjét, egy 7 tételből álló pezsgősorral 2 fő részére. Az a la carte reggeliről pedig a tetőteraszon gondoskodnak.

Ár: 270.500 Ft / 2 fő / 1 éjszaka (az ára tartalmazza a szervízdíjat)

Feketeribizli ágfagylalt, csörögefánk / Fotó: Fekete Antonio Designfood / So Good Magazine

Foglalás

A sült galamb a szánkba repül: Textura Étterem

Sárközi Ákos 2018-ban nyitott étterme a Textúra, amely eredetileg főleg a Borkonyha tehermentesítésére született, hiszen a 11 éves étterem töretlenül teltházakkal üzemelt. Az „új” helyszín koncepciójával reagált arra a közvetlenségre, amit a Borkonyhától is megszokhattunk, de emellett a folyamatos kísérletezésre és fejlesztésre helyezte a hangsúlyt. Az alapanyagok zöme a magyaros konyhában is rendszeresen megjelenő tétel, de az innováció jegyében a fogásokat emellett sokszor különleges, tengerentúli vagy éppen ritkaságnak számító hozzávalókkal tarkítják.

Így a szilveszteri menüjükben is hasonló ízlésvilágot fedezhetünk fel: a kacsamáj gránátalmával és cikóriával jelenik meg, míg a klasszikus újévi lencse beluga lencselevesként sült paprikával és kecskesajttal köszön vissza a menüsorról.

Ár: 69.000 Ft + 12 % szervízdíj/fő.

Fotó: Fekete Antonio @Facebook Textúra

Foglalás

Óévbúcsúztatás a szecessziós palotában: Spago

A séflegenda, osztrák születésű Wolfgang Puck éttermei világszerte elismertek, ezért mérföldkőnek számított, amikor Európában elsőként a hazai gasztroszcénában is helyet kapott egy Spago étterem, nem máshol, mint a teljes felújításon átesett Matild Palotában. A fáradhatatlan séf amellett, hogy megannyi éttermet irányít a világban, 25 éve az Oscar-gálák vendéglátását is kézben tartja. Új étterem étlapján épp úgy helyet kaptak ikonikus fogásai, mint a füstölt lazacos-kaviáros pizza, mint a magyaros, vagy éppen a kozmopolitább ételek.

Ennek szellemiségében három- és négyfogásos ünnepi gourmet vacsoramenüjükről – melyet executive séfjük, Szántó István és csapata készít el – épp úgy választhatunk előételnek tacoválogatást, mint tatár beefsteaket vagy homárt. A főételek sem a megszokott újévi vacsorát idézik, itt inkább a húsoké és a halkülönlegességeké a főszerep.

Ár: Három fogásos vacsora: 45 000 HUF / fő + 12% szervizdíj, Négy fogásos vacsora és party: 59 000 HUF / fő + 12% szervizdíj

Foglalás

Spago by Wolfgang Puck / Fotó: Matilde Palace

Osetra-kaviár és mangalicacsászár: Stand Étterem

A Michelin-csillagos étterem-amely három éve töretlenül nyeri el a Dinind Guide Év Éttereme díját is-2018 óta működik a Szulló Szabina és Széll Tamás séf páros vezetésével. A csúcséttermet kifinomult precizitással vezetik, egészen nyitása óta. Fontos, hogy magyar alapanyagokkal dolgoznak: a szélesebb körökben mellőzött hozzávalók itt reflektorfénybe kerülnek, sőt tálalásuk eleganciával társul. Az étterem nem csak az itthoni gasztronómiát ismerő vendégeket fogja meg, a külföldiek épp oly szívesen térnek vissza ízeihez.

A különleges alkalomra egy 8 fogásos menüsorral készülnek, amelyhez egy különleges borpárosítást (10 pohár bor) is prezentálnak. Az ételsoron szerepel olyan kihagyhatatlan szilveszteri klasszikus, mint a sült malac, azaz sült mangalicacsászár, konfitált burgonya, lencse, Osetra kaviár, de olyan különlegesség is, mint a langusztinóval töltött derelye.

Ár: 100.000 Ft / fő + 15% szervizdíj (összesen 115.000 Ft / fő), mely tartalmazza a Szilveszteri menüsort a borsorral, a víz- és kávéfogyasztást.

Petit fours / Stand (archív)

Foglalás

"Élet Season" a természet változásának jegyében: Arany Kaviár

Az Arany Kaviár immár három évtizede hivatkozási pont a fővárosi topéttermi világában. Nyíri Szása és Molnár Attila vezetése mellett 2009 óta Kanász László séf felel a konyháért. Az előző évtől azonban teljesen új, tőlük talán kissé szokatlan távlatok felé kezdtek kacsingatni: az újonnan csatlakozó José Guerrero R&D (kutató-fejlesztő séf) Golden Season fantázianéven futó 2,5 órás vacsorájukkal debütált, aminek több, mint 10 fogását az elmúlt 30 év frissített tradícióira alapozták.

December 31-én, szilveszter este vendégeiket az Élet Season menüsorukkal, amely egy három és egy öt kaviárválogatásból álló élménykóstolást ajánlj fel, illetve az a la carte kínálatukkal várják. Az utóbbin az olyan klasszikus tengeri fogások mellett, mint a polip vagy a homár, feltűnik a hússzerelmeseinek örömére olyan különlegesség is, mint a dámszarvas és a tomahawk steak.

Ár: Élet Season: Élménykóstoló 3 féle kaviárból + italpárosítás 48.000 Ft, DeLuxe élménykóstoló 5 féle kaviárból + italpárosítás 78.000 Ft

Foglalás

Egy tányér az Arany Kaviár 30 éves múltja előtt tisztelegve

Csillagos éj: Essência Restaurant Tiago & Éva

Az idei év friss Michelin-csillagosainak sorát gyarapítja Essência étterem, Tiago Sabarigo feleségével, Jenei Évával 2020-ban nyitotta meg portugál-magyar tradíciókra támaszkodó éttermét. Ebből is kiderül, hogy itt a mediterrán ízek mellett a magyar jellegzetességek is komoly szerephez jutnak, de voltaképpen kiaknázzák a két gasztronómia közötti hasonlóságokat is. Konyhájuk erősségét a tengeri fogások jelentik, de a magyar levesekben, előételekben, vagy épp desszertekben sem fogunk csalódni.

A szilveszteri menüjükről sem hiányozhat a szinte az étterem attribútumává vált polip, chorizóval és a szezonális zöldségek jegyében sütőtökkel. Nem hazudtolják meg sokszínű tengeri konyhájukat: homár consommé, feketegyökér, gesztenye és tőkehal, kaviár is szerepel a menün.

Ár: 7 fogásos menü  –  68.900 Ft/fő, borpárosítással  – 88.900 Ft/fő + 13%-os szervizdíj

Foglalás

Fotó: Essência Restaurant

Szállással és újévi villásreggelivel együtt: Bistro42

Az esztergomi Bistro42 egy boutique hotel, a Rudolf-ház alsó szintjén található. 2020-as debütálását még ki sem heverte, amikor a járvány helyzet miatt be is kellett zárnia.

Ez azonban nem rettentette meg Barna Ádám társtulajdonos-séfet. Koncepcióját mindenen keresztül vitte: konyháját, mely a magyar gasztronómia alapjaira épül, sajátos, néhol progresszív szemléletén keresztül mutatta be. A modern bisztró/étterem jól igazodik a vidéki kisvároshoz, így bár az ételválaszték és annak prezentálása a gourmet, fine dining kategóriába sorolják az egységet, de ezt egy nagyon hétköznapi stílusban képesek közvetíteni.

Amennyiben úgy döntünk, szeretnénk a szilveszter Esztergomban tölteni, úgy akár az alkalmat összeköthetjük egy hosszú hétvégével is: 3 éjszakás kikapcsolódásra invitál a boutique hotel szilveszteri csomagja.

Amennyiben azonban csak egy napra maradnánk, hogy a különleges alkalomra összeállított menüsort megkóstoljuk, arra is van lehetőségünk a Bistro42 gálavacsorájának keretében. Ahol 5 izgalmas fogás, lendületes italok és a szórakoztatásról gondoskodó DJ várják a vendégeket. A kacsamáj és a kaviár emelik az est hangulatát, de emellett éjfélkor a klasszikusuké a főszerep, a koccintás után korhelyleves és lencsesaláta szerepel a fogások között.

Ár: gálavacsora 2 fő részére 169.000Ft (italokkal, a szállás és az újévi brunch árával)

Foglalás

A Pajta új arca: debütál az Ösvény

A családi vállalkozásként működtetett Pajtáról és a konyhát jegyző Farkas Richárd séfről elmondható, hogy valóban a közkedvelt farm-to-table koncepcióját követik. Elhivatottságuk révén országos népszerűségre tett szertek az elmúlt években. A fenntarthatóság fontos alapkövük, így az Őrség emblematikus alapanyagaira építenek, ám a koncepció a nordic, északi gasztronómiai stílust idézi.

A jó hangulatú, és már hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő szilveszteri vacsorájukon most egy új, még nem látott koncepcióval jelentkeznek. Az étterem történetében forradalmi újítás veszi kezdetét az év utolsó napján: ekkor debütál az Ösvény névre keresztelt vacsoraprogramjuk. A tizenkét megállót magában foglaló vacsora során a vendégek maguk döntheti el, hogy milyen irányba vezessen kirándulás. Ez nem egy hagyományos fogásokkal operáló menüsor, épp ezért szárnyast és halat is tartalmaz és fellelhetőek benne azon fogások, melyek képviselik a Pajta filozófiáját.

Ár: 35.000 Ft/fő (+13.000 Ft/fő borpárosítás, amely tartalmaz egy pohár Champagne-t és 5 pohár bort) +10% szervizdíj

Foglalás

A Pajta dödölléje medvehagymával, piros csészegombával, őrségi tejföllel / Fotó: Pajta (2020)

Tovább olvasok:

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram