Hirdetés
Hirdetés

Bock Bisztró az Év étterme

SZERZŐ: DiningGuide
2009. január 16.
Kihirdették az éttermek versenyének győztesét a Dining Guide étteremkalauz gáláján. A győztes a Bock Bisztró, mely újraértelmezett magyaros fogásaival, bátor kísérletező kedvével nyerte el a zsűri tetszését. A díjat Jesús Almagro spanyol sztárséf adta át, aki a róla szóló, A Csirke, a hal és a királyrák című film díszbemutatójára érkezett Budapestre.
Hirdetés

Kihirdették az éttermek versenyének győztesét a Dining Guide étteremkalauz gáláján. A győztes a Bock Bisztró, mely újraértelmezett magyaros fogásaival, bátor kísérletező kedvével nyerte el a zsűri tetszését. A díjat Jesús Almagro spanyol sztárséf adta át, aki a róla szóló, A Csirke, a hal és a királyrák című film díszbemutatójára érkezett Budapestre.A Dining Guide 2008-ban már negyedik éve hirdette meg a Magyarország Legjobb Étterme címért zajló versenyt. A zsűri először tízre szűkítette le a díjra esélyes éttermek listáját, majd az alábbi tíz étterem többszöri tesztelésével hozta meg végső döntését.

A díjátadóról készült film nagyobb felbontásban a Filmklik oldalán tekinthető meg

A lista:

  • Arany Kaviár
  • Bock Bisztró
  • Chateau Visz
  • Csalogány 26
  • Fausto’s
  • Enoteca Corso
  • Lou Lou
  • Onyx
  • Páva
  • Segal

A győztes: Bock

A hazai éttermi mezőnyből a Bock nem divatos belsőépítészetével vagy túlcizellált fogásaival tűnik ki, hanem valódi tehetséggel, ízléssel és konyhai technológiával. Bock József villányi bortermelő nevét és borait, a Múzeum étteremből is ismert Bíró Lajos pedig konyhai tehetségét és kreativitását adta egy hazai viszonylatban szinte egyedi étterem létrehozásához. A hely valójában egy franciás bisztróra hajaz belső tereiben, óriási, krétával teleírt táblákkal a szezonális és napi javakkal, bisztró székekkel és asztalokkal, nagy bortartó rekeszekkel, de az étlap olasz és magyar hangzású és hatású fogásokat is tartalmaz.
Ami minden fogásban fellelhető, az a bisztrókra jellemző egyszerűség és az alapanyagok iránti maximális tisztelet. A sok malacság az étlapon értetlenséget válthat ki a koleszterintudatosak táborában, ám külföldön a trend egyre inkább a belsőségek, a sertés és a marha méltatlanul elfeledett részeinek újrafelfedezését mutatja. A Bock Bisztró semmiképpen sem akar lemaradni erről a trendről, hanem inkább elébe megy és felvállalja – úgy tűnik, sikeresen. Persze gondoskodnak a gyengébb gyomrú vendégekről is és frissen sült rákokkal és marinált tengergyümölcsökkel is tudnak szolgálni, de nem ez jellemzi igazán a helyet, hanem a „disznóságok” tárháza.
A Bock képviseletében megjelent Bíró Lajos konyhafőnöknek a díjat a gálaest díszvendége Jesús Almagro adta át, aki kollégájával és Pedro Larumbével a róluk szóló film magyarországi premierjére érkezett. Almagro Spanyolország küldötte volt a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d'Oron, míg kollégája a felkészítésében segédkezett. A szereplésükkel készült film a világ első gasztronómiai thrillereként hódította meg az amerikai és nyugat-európai közönséget.

Jesús Almagro és Pedro Larumbe fotó: Nagy Balázs

A csirke, a hal és a királyrák

2009. január 15-én került a hazai mozikba az első gasztronómiai thrillerként aposztrofált spanyol dokumentumfilm, A csirke, a hal és a királyrák. A legendás Paul Bocuse által alapított Bocuse d'Or olyan eseménye a nemzetközi gasztronómiának, mint a sportnak az olimpia. A két nap alatt 24 szakács, számos nemzet küldötte méri össze a tudását. Öt és fél órája van minden versenyzőnek arra, hogy elkészítsen az előre megadott fő alapanyagokból egy ételsort.
2007-ben ez a halibut nevű halfajta, a csirke – a híres bresse-i csirke – és a királyrák volt. 2006 hispán bajnoka, Jesús Almagro volt a nyilvánvaló választás a spanyolok részéről. Csak a napi fárasztó tréningek adhatják azt a reményt, hogy képes lesz helytállni a versenyen és dicsőséget hozni hazája gasztronómiájának. Almagro nem egy arrogáns, önhitt alak, aki félistennek képzeli magát, hanem kemény munkása, robotosa a konyhának. Óriási türelemmel és alázattal tűri spanyol kollégáitól és a korábbi Bocuse d’Or-versenyzőktől a kíméletlen kritikát, de nem bírja a feszültséget, a közönség biztatása sem kíméli meg attól, hogy a nagy versenyen könnybe lábadjon a szeme a frusztráció és reménység vegyes érzésétől… A dokumentumfilm új műfajt teremtett: a gasztronómiai thrillert.

Bárándy Péter partnerével az Arany Kaviár látványkonyhájánál fotó: Nagy Balázs

Dining Guide díjkiosztó gála

A hagyományt követve a díjátadó ünnepségen a részt vevő éttermek a helyszínen is bemutatták különlegességeiket, a konyhafőnökök látványkonyhából kínálták specialitásaikat. Az ünnepélyes esemény vendégei a különleges fogásokat állófogadás keretében kóstolhatták meg.
A Gerbeaud-házban rendezett eseményen végül kihirdették, mely étterem áll az élen a közel 30 tagú zsűri által felállított rangsorban, melyik Magyarország legjobb étterme.
A 2004-ben alapított Dining Guide-díj jelenleg a legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. A díjat egy változó létszámú, társadalmi notabilitásokból álló, „ínyenc” zsűri adományozza Magyarország legjobb éttermének. 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte el a fődíjat, 2007-ben ismét a Fausto’s éttermet érte a megtisztelő elismerés.
Az „ínyenc bizottság” a következő módon dönt az éttermek rangsorolásáról: első körben minden tag megnevez öt-tíz olyan éttermet, amelyet érdemesnek talál a jelölésre. Az így kialakult listán szereplő éttermeket a második körben a bizottság tagjai egytől tízig terjedő skálán értékelik. Az értékelés egyik legfontosabb eleme, hogy a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek nemcsak szigorúan kulináris kritériumok alapján döntenek, hanem általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint is vizsgálódnak.
2008-ban a „Top 10-be” francia és olasz, sőt egy orosz étterem is bekerült. Az előző évek eredményeihez képest igazi nagy változást jelenthet, hogy belépett egy eddig „ismeretlen” szereplő, Erik Schröter, korábbi 1 Michelin-csillagos séf, aki a Somogy megyei Chateau Visz konyháját vezeti. A bírálóbizottság az idei első tíz közé a tavalyi „Top 10” közül a klasszikus orosz fogásokat kínáló Arany Kaviár, a francia bisztróra hajazó, de magyar konyhát (is) vivő Bock és Lou Lou, a leginkább modern nemzetközi, illetve fúziósként leírható konyhát vezető Páva, az olasz konyha hazai zászlóshajóját, a kétszer nyertes Fausto’s éttermet juttatta be. További új szereplők a „Top 10”-ben: a Gerbeaud-ház új étterme, az Onyx, a magyar ételeket kínáló Csalogány 26 és a pécsi Enoteca Corso (ex-Susogó) éttermek jutottak be a legjobbak közé. A Gresham palota Páva étterme, illetve a Segal étterem az év végén átmenetileg bezárt.
A versenyben nem vettek részt azok az éttermek, amelyek a tavaszi jelölési időszak után nyitottak vagy újultak meg. Így 2008-ban még nem került a tízes listára több olyan étterem sem, amely egyébként akár a fődíjra is esélyes lehetne. A portugál Miguel Rocha Vieira által irányított Costes étterem konyhája és az Új Lanzhouval hírnevet szerzett Wang Qiang új, szecsuáni különlegességeket kínáló étterme, a Wang mester konyhája vagy az Ausztriából hazatért fiatal séf, Litauszki Zsolt által megújított Maligán étterem a 2009-es évben mérettetik meg először.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram