Hirdetés
Hirdetés

Az éttermi helyzetet is érintette az elnöki vita: Trump sötét víziója ellen felhördültek a New Yorkban élők

2020. október 27.
Lezajlott a harmadik elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Adott némi bukét a csörtének, hogy immár lenémított mikrofonokkal zajlik, miközben a másik fél beszél. Ennek oka, hogy az érthetőség határát súrolta a parázs hangulatban zajlott első vita, amely a közmegegyezés szerint nagyjából az internetes kommentháborúk szintjén zajlott.
Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök érvelését tárgyalja most a nemzetközi gasztrosajtó. A regnáló államfő ugyanis azzal támadta Joe Biden demokrata elnökjelölt további óvintézkedésekre vonatkozó javaslatait, hogy a jelenlegi járványügyi korlátozások miatt már így is teljesen el vannak lehetetlenítve az éttermek. Az elnök arra világított rá (némileg vitatható módon), hogy vetélytársának a Covid visszaszorítását támogató javaslataival még kevesebb embernek volna kedve kimozdulni otthonról.

New Yorkot szellemvárosnak nevezte, a 8 és félmillió fős világváros vendéglátását pedig haldoklónak – a koronavírus miatti korlátozások következményeként.

New York éttermeiben jelenleg korlátozott a beltérben fogadható vendégek száma, emiatt a teljes kapacitásuk kb. 25 százalékát tudják csak kihasználni. Biden pénzügyi források rendelkezésre bocsátását javasolta az éttermek számára, hogy további biztonsági intézkedések bevezetésével képesek legyenek alkalmazkodni a továbbra sem gyengülő járvány okozta helyzethez.

Joe Biden az éttermi asztalok közötti elválasztó plexik felállítását nevezte meg ezek közül, amire Donald Trump a tőle megszokott lehengerlő beszédstílusban reagált.

Riposztjában arra mutatott rá, hogy éppen nem efféle intézkedésekre volna szükség, és támadta New York állam demokrata párti kormányzója, Andrew Cuomo szigorú fellépését a járványhelyzetben:

"Ha elmegy, és körbenéz, láthatja, mi történt New Yorkkal. Egy szellemváros lett belőle. Vessen egy pillantást arra, hogy mi történik New Yorkkal. Haldoklik."

Mint kiderült, Trump teljes tévútnak tartja a plexivédők kihelyezését a vendéglátóhelyeken, ami szerinte egyrészről hihetetlenül drága beruházás egy pénzt jelenleg nem termelő szektorban, másrészről azt kérdezte vitapartnerétől, hogy ő szívesen menne-e el egy étterembe, ahol műanyagkabinokban kell ülnie.

„Ezek a vállalkozások haldokolnak, Joe, ezt nem teheted az emberekkel".

Itt még nem volt elég a populista szólamokból a témában:

„Vessen egy pillantást New Yorkra, hogy mi történt az én csodálatos városommal. Oly sok éven át imádtam a pezsgését. Most haldoklik, és mindenki elmegy New Yorkból.”

Az Amerikában rendkívül névszerű Twitteren azonnal reagálni kezdtek a New Yorkban élők. A rengeteg bejegyzés között becsekkolt Andy Cohen műsorvezető a helyszínről, és jelentette, hogy ő nem lát szellemvárost.

Maggie Haberman, a New York Times újságírója úgyszintén, aki szerint „Brooklynban és Manhattanben a közlekedési forgalom mást mutat".

Az általános vélekedés az volt a közösségi platformokon, hogy az utóbbi időszakban felpezsdült a város a kiülős helyeknek köszönhetően New York valóban cudar éttermi helyzetében (erről korábban mi magunk is beszámoltunk). Hozzászólások özöne lepte el a közösségi médiafelületeket személyes képekkel és beszámolókkal, amelyek megmutatták, hogy a város nagyon is él, a rendelkezések betartásával, a jelenleg lehetséges keretek között.

Hirdetés

Volt, aki egyórás várakozási időről számolt be a múlt heti étteremlátogatásuk során. Mike Tommasiello közösségi média influenszer pedig egyenesen azt írta, hogy „szó szerint lehetetlen New Yorkban asztalt foglalni bármelyik este, ezért kérem, ne mondja, hogy meghalt!"

A városlakók szenvedélyes reakciói és beszámolói ugyanakkor szintén nem komplexitásában láttatják az elnökjelöltek által vitatott problémát.

A nehézkes asztalfoglalás ugyanis a korlátozottan fogadható vendégszámnak is lehet köszönhető, illetve tény, hogy tömegével mentek és mennek tönkre a vendéglátóhelyek a nagyvárosban. A teraszos-kiülős vendégeskedés utóbbi időkben zajlott fellendülése is szép példa az újjáéledésre, de közeleg a tél, ami újabb komoly csapást mérhet a vendéglátásra.

A vita után mindenesetre rengeteg amerikai polgár világított rá, hogy Trump elnök érzelmi húrokat pengető, hatásvadász és valódi alternatívát nem kínáló szavai még csak nem is igazak abban a formában, ahogyan lefestette napjaink New Yorkját.

Az első Trump-Biden vitáról magyar szinkronnal is elérhető videó a YouTube-on.

Forrásaink: 1, 2, 3, 4

Kapcsolódó írásunk:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram