Hirdetés
Hirdetés

„Az éttermet nem áldozom fel a hotel miatt” - Az egri Macok Bisztró és Imola Udvarház az új 13-szorosra nőtt rezsiszámláját próbálja kigazdálkodni...

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. szeptember 15.
Eger azon kevés vidéki városok közé tartozik, amelyeknek igazán nagy a turisztikai vonzereje. Nemcsak a történelmi értelemben ikonikus megyeszékhelyet érdemes meglátogatni, hanem az egri borvidék és a térség adottságai miatt is érdemes akár egy hosszú hétvégét az egri régióban eltölteni.
Hirdetés

Sajnos mára ez már a sokadik ilyen hír, (és ez még csak a kezdet) hogy az egri Macok Bisztró és Imola Udvarház eddigi havonkénti 700 ezres gázszámláját a tizenháromszorosára növelték. Az új energetikai költségekre vonatkozó szerződések megérkeztével Macsinka János séf-tulajdonos első gondolata az Imola Udvarház bezárása volt, de az első sokkból felocsúdva mára már azon dolgoznak, hogy megkeressék azokat a megoldásokat, amelyekkel egy ilyen nagy energiaigényű épület működtetése rentábilissá tehető. 

Macsinka János, a Macok Bisztró séfje

Macsinka János elmondta, hogy egyelőre nem írták alá az energia szolgáltatókkal az új szerződéseket, még mindig abban reménykednek, hogy kicsit lejjebb tudják tornászni az árakat. Addig is folyamatosan energiatakarékos megoldásokban gondolkozik, például különválasztja az egység működésétől a 15 szobás butikhotel melegvízellátását egy új víztartállyal. A szobák foglaltságának függvényében, a kisebb forgalmat hozó hétköznapokon szobákat zárnának le, vagy az is egy megoldásnak látszik, hogy ezekre az időszakokra nem tartanak nyitva. Az új, kényszerűségből kialakított koncepciók „próbaüzeme” a november-decemberi hónapokban tartana, és az ott megszerzett tapasztalatok alapján döntenének arról, hogy a szálláshely nyitva maradjon-e, vagy teljesen bezárjanak a tavaszi szezon érkezéséig.

„Az éttermet nem áldozom fel a hotel miatt” - magyarázza Macsinka János, aki úgy látja, hogy a Macok jelenlegi forgalma biztosítja, hogy a bisztróból dolgozókat sem kell elküldeni, az étterem bezárásán nem gondolkodik. 

„Az étteremnek pedig működnie kell, de ehhez is változtatásokra van szükség. Változtatni kell az étlapon, átstruktúrálni, a nyersanyagok felhasználásában - nem a minőség rovására - kompromisszumokat kötni. Eddig angus rib-eye steaket használtunk, ezentúl angus flank steak kerül az étlapra, de feltettük a borjúlábat, a borjúpacalt is. Felkutatunk olyan beszállítókat a környéken, akiktől jó minőséget viszonylag tudunk jó áron venni. Olyan nyersanyagok is bekerülnek a Macok konyhájára, amelyre nem kell nagy árrést rátenni,  vendégnek is jó lesz, és nekünk is megéri, mert jól tudunk vele gazdálkodni.

"De az biztos, hogy én nem akarok silány minőséget adni azért, hogy spóroljunk a konyha költségein.” 

A hotelben dolgozók munkahelyeinek megtartása nagyobb veszélyben van, hiszen eddig az egységben a hotel termelte a nagyobb bevételt, de mára az elszabadult energiaárak miatt teljesen megfordult a tendencia, az új, már horrorisztikus működési költségeket, egy ilyen kisméretű butikszálló egyszerűen nem tudja a forgalmából kifizetni.

Tovább olvasok:

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram