Hirdetés
Hirdetés

Az étlap az új cigisdoboz? Etikus-e a vendég befolyásolása a választásban?

2022. január 28.
Lehet-e és szabad-e direkt módon befolyásolni a vendégeket az étlapokon elhelyezett, célzott üzenetekkel? A cigarettás dobozokon jó ideje szereplő elrettentő képek és feliratok erősen megosztóak, de mi a helyzet, ha az étkezésünkben akarnak jobb útra téríteni?
Hirdetés

Mindannyian láttunk már étlapokat a fogásokat kísérő hosszasabb leírásokkal vagy vicces üzenetekkel. Szórakoztató lehet elolvasni egy-egy tájegység hagyományos ételének legendáját vagy egy óbudai vendéglőben egy Krúdy-anekdotát, ahogyan a válogatós gyerekeknek kikacsintó ételleírásokat is. De van-e helye a népnevelésnek az étlapokon?

Étkezés és manipuláció

A propaganda, azaz a felülről jövő befolyásolás, népnevelés az egész 20. században jelen volt az élelmiszerek polcain is. „Erő, izom, tejet iszom!" hirdették a tejfogyasztás élénkítésére, de terjesztették a „Minden pohár halálos méreg" üzenetét is az alkoholizálás visszaszorítására, az „Alkohol méreg – Öl, butít, nyomorba dönt" pedig beépült a szókincsünkbe is.

Hirdetés

Korszakonként egymásnak ellent is mondanak egyes egészségügyi meggyőződések, ma már igencsak megosztó épp a tejfogyasztás kérdése is. A szocializmus előtti, más diktátumuk alapján készült az a plakát is, amelyen a csíkospizsamás, házipapucsos úr borosüveggel a kezében gargalizál, mellette a felirat:

„Fél az influenzától? Fáj a torka? Öblögesse naponta borral!"

Ma, a „mentességek" korában nincsen egyetértés. Mára nincs jóformán család vagy asztaltársaság, ahol ne bukkanna fel ételintolerancia, súlyosabb esetben ételallergia, vagy önként vállalt diéta, netán vegán életmód. A tudatos vásárló a boltban ma már címkét silabizál, ellenőrizve, hogy tartalmaz-e szépen dizájnolt élelmiszer nem kívánatos összetevőket is, és annyira sokszínű lett az egészséges étkezés piaca, hogy míg egyesek a zsírcsökkentett termékeket keresik, mások meggyőződésből alapozzák az étkezésüket húsok, belsőségek és zsírok fogyasztására.

Napjainkban tehát érkezhet-e felülről befolyásolás, amikor ennyi egyéni preferencia és személyes meggyőződés szerint étkezünk?

A válasz egészen röviden: igen.

A klímakérdés az asztalon hever

A klímakutatók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az élelmiszer előállításának, szállításának és fogyasztásának: egy tavaly szeptemberi tanulmány szerint az üvegházhatású gázok évente a világon kibocsátott mennyiségének több mint harmada az élelmiszeripar számlájára írható – foglalkozott a témával tegnap az MTI.

A szennyezés nagy része a hús miatt termelődik: a marha, a csirke és a sertés tenyésztése - ami miatt gyakran vágnak ki nagy erdőterületeket - nagyjából kétszer akkora károsanyag-kibocsátással jár, mint a növénytermesztés - írta a The Guardian online kiadása szerdán.

Sokan segítenék a környezetvédelmet azzal, hogy növényi fogásokat választanak: az új kutatás azt találta, hogy az éttermi étlapokra írt rövid üzenetek nagyban befolyásolhatják a viselkedést.

A World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet kutatásában mintegy hatezren vettek részt az Egyesült Államokban. A kutatók tíz különböző, a fenntarthatóságról szóló üzenetre adott reakcióikat vizsgálták, azt kérték bennük, hogy válasszanak két lehetőség, például babos vagy marhahúsos burrito között.

A budapesti Vegan Love étteremben

Racionális érvek az étlapon

Az üzenetek közül több is drámai hatást keltett – áll szintén az MTI anyagában. "Mindegyikünk tehet a bolygónk érdekében. Ha csak egy húsos fogást növényire cserélsz, az üvegházhatású gázok kibocsátásából annyit takarítasz meg, amennyi a telefonod feltöltéséhez két év alatt elhasznált energiával egyenlő" - akik ezt olvasták az étlapon, 25 százalékban vegetáriánus fogást választottak, ami több mint kétszerese azon vendégeknek, akik nem olvasták az üzenetet. Egy másik üzenet hatására 22 százalékkal több fogyasztó döntött növényi alapú étel mellett, ami szintén sokkal nagyobb arány az üzenetet nem olvasókhoz képest.

Más üzenetek, amelyek az étel ízéről szóltak, vagy arról, hogy meg kell védeni a Földet a következő nemzedékek számára, szintén pozitívan befolyásolták a vendégek döntését, ami arra utal, hogy szignifikánsan alakítható a választás az étlapok szövegeinek megfogalmazásával.

Vegetariánus és vegán mezze party

A bolygó ökoszisztémáját védeni igyekvő törekvések nem egyéni preferenciák és a különböző életmódbeli meggyőződések kérdése, attól függően, hogy az adott évtizedben éppen javasolt vagy nem ajánlott a tej, a tojás vagy a húsok fogyasztása. A klímaválság nem egyéni kérdés.

Az egyéni döntéseink által azonban mi is befolyásoljuk a környezeti tartalékainkkal való gazdálkodás és a gazdaság egészét.

Források: Magyar Digitális Könyvtár, MTI, The Guardian

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram