Míg egyes séfek valósággal kiütést kapnak a vélt vagy valós ételallergiás vendégektől, mások sokkal barátságosabban állnak az ételallergiák és -intoleranciák egyre nagyobb tömeget érintő problémájához. A spanyolországi Bilbao melletti háromcsillagos Azurmendi étteremben úgy gondolják: mindenkinek kijár a teljes értékű vacsoraélmény.
Olvasta már korábbi hírünket a témában? A dühös szakács nem kér a hamis ételallergiásokból
Bár a fine dining világában nem szokatlan, hogy a konyha figyelembe veszi az ételallergiával élő vendégek igényeit, Eneko Atxa szimpla odafigyelésnél jóval tovább megy. A zseniális baszk séf csapatával 18 különböző menüsort (!) rakott össze, hogy minden szóba jöhető allergia és intolerancia esetén is a maximumot nyújthassa vendégeinek.
A tucatnyi fogásból álló degusztációs menük esetén joggal merülhet fel a kérdés: vajon a „mentes” változatban is ugyanazt a minőséget kapjuk a pénzünkért?
Gondoljunk csak bele: milyen szervezési és kommunikációs nehézségekkel nézhet szembe a konyha minden nap! Atxa is tisztában van vele, hogy nagy felelősség nehezedik a vállára, ezért a menük összeállításakor egészségügyi szakemberek véleményét is kikérte. Bár a kezdeményezés kétségkívül óriási energiaráfordítást igényel, úgy vélekednek, hogy hosszú távon megtérülhet a befektetés. A konyha így minden eshetőségre fel van készülve: a séfnek nem kell az utolsó pillanatban „mentesítenie” a fogásokat.
A baszk séf másik étterme, az egycsillagos Eneko már szintén átvette ezt az alapelvet, londoni és tokiói étterme pedig hamarosan szintén csatlakozni fog.
Vajon több hasonló kezdeményezéssel találkozunk a jövőben?
Forrás.