Hirdetés
Hirdetés

Az étel mint tárgy - interjú Marti Guixé designerrel

SZERZŐ: N.Zs.
2015. október 5.
Marti Guixé a kortárs design kiemelkedő alakja, munkásságának egyik alapját a food design adja. Jelenleg egy olyan szobán dolgozik, ahol minden tárgy nyomtatott lesz - a folyamat két évig tart. A Design Héten, a MOME-n tartott előadása után beszélgettünk a bemutatott alkotások kapcsán. Lehet valamilyen kapcsolat a food design és az eat art vagy food […]
Hirdetés

Marti Guixé a kortárs design kiemelkedő alakja, munkásságának egyik alapját a food design adja. Jelenleg egy olyan szobán dolgozik, ahol minden tárgy nyomtatott lesz - a folyamat két évig tart. A Design Héten, a MOME-n tartott előadása után beszélgettünk a bemutatott alkotások kapcsán.

Lehet valamilyen kapcsolat a food design és az eat art vagy food art között?

Szerintem nincs ilyen. Az olyan művészetek, amelyek étellel dolgoznak, alapanyagként használják fel. Számos olyan  művész van, akik az ételeken keresztül próbálnak valamit közvetíteni, legyen az egy színezett kenyér vagy rizs.
A food design-nál, vagy amit én is próbálok csinálni az az, hogy olyan tárgyakat fejlesszek, amelyek az étkezéssel kapcsolatosak, ugyanakkor ergonomikusak, használhatóak.

Mi a cél ezekkel a tárgyakkal?

Hogy az ételek használhatóbbak, vagy fogalmazzunk úgy, felhasználóbarátok legyenek.  A design egy olyan folyamat, amelynek a végén egy tárgyat kapunk, ami működik, felhasználható. És egy gondolkodásmód is valójában, a valóság egy újfajta értelmezése.
A food design-nál nem az a lényeg, hogy ételeket készítsek, én nem is tudok főzni. Aki designételeket készít, az egy séf. Itt a folyamat és a tervezés a lényeg.

Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

Mennyiben reflektálnak ezek a tárgyak kultúrára, politikára, vallásra?

Lehetséges, persze. Itt egy pohár, az a funkciója, hogy vizet önts bele és megidd azt. De vannak olyan tárgyak, amelyeknél a funkció ad valami plusz tartalmat vagy egy állítást - ami valahol a design célja is.  A befogadást és a gondolkodásmódot is befolyásolhatja ezek különböző olvasata.

Működik ez a food design-nál is?

Az én esetemben, az előadáson bemutatott projektek egy része megmutatja, mi a food design, vagy legalábbis én hogyan értelmezem. Mivel kísérleti projektekről van szó, sokkal inkább egy új gondolkodást mutatnak meg az ételekkel kapcsolatban.
Sokan félreértelmezik a design-t. Rengetegen arra használják, hogy egy csomagolást alkossanak és olyan terméknek, amelyek nem jók. Nagyon rosszat tesz, ha ezzel kötik össze az emberek a design-t. Ha a címke nagyon díszes, akkor a bor valószínűleg nem olyan jó, és így tovább. A design-nak az a feladata, hogy olyan értékes tárgyat hozzon létre, amely korábban értéktelen volt.

Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs


 

Van olyan szintje a design-nak, amikor már mindegy a belső, a külső elég meggyőző tud lenni?

Hát, ha kapsz egy levest, ami szép, jó ránézni, de ehetetlen, akkor nem fog meggyőzni csak a látvány. Mint ahogy vannak olyan székek, amire azt mondjuk, wow, ez valami, de ráülni nem tudsz. Mondjuk ez inkább rossz design.

Miért választotta az ehető alapanyagokat?

Lényegében azért, mert rettentően érdekelt a tömegtermelés. Rájöttem, hogy ennek része az étel is, de nem gondolunk rá tárgyként. Ha úgy gondolok rá, mint egy székre, akkor tervezni is lehet vele.
Például itt ez a tea. Egy folyadék. Nem lehet food design-olni, nincs alakja, meghatározza az edény, amiben tartod. Számomra a legérdekesebbek azok a projektek voltak, amikor az ujjaimmal tapasztaltam, hogy mennyire ergonomikus egy étel. Egy levest elég nehéz kézzel enni.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram