Hirdetés

Az északi országokban értékelt a Michelin 

2025. június 17.
A gasztronómiailag rohamosan fejlődő skandináv országokban is értékelt a Michelin, az idei válogatásban 33 új hely szerepel. Két új kétcsillagos étteremmel, és számos egyéb elismeréssel lett gazdagabb a régió, Dánia pedig különösen jól teljesített az elmúlt évben.
Hirdetés

A MICHELIN Guide Északi Országok 2025-ös kiadása összesen 282 éttermet ajánl, köztük:

  • 6 három Michelin-csillagos éttermet
  • 15 két Michelin-csillagos éttermet
  • 75 egycsillagos éttermet
  • 44 Bib Gourmand minősítésű éttermet, melyek kiváló ár-érték arányt képviselnek
  • 39 Michelin Zöld Csillaggal jutalmazott éttermet, amelyek példamutatóan működnek a tudatos, fenntartható gasztronómia terén.

Újdonságok 2025-ben – számokban:

  • 2 új kétcsillagos étterem
  • 10 új egycsillagos étterem
  • 5 új Zöld Csillag
  • 9 új Bib Gourmand minősítés
  • 3 különdíj átadva
  • 33 új étterem került be a válogatásba

Dánia

Hirdetés

Dánia idén kiemelkedően szerepel: egy új kétcsillagos, hat új egycsillagos, két új Zöld Csillagos és hét új Bib Gourmand étteremmel bővült a kínálat.

A Feröer-szigetek fővárosában, Tórshavnban található PAZ közvetlenül két csillaggal debütál a kalauzban. A híres helyi séf, Poul Andrias Ziska – aki Grönlandról tért vissza – új éttermében a helyi alapanyagokra és hagyományokra épülő, rendkívül személyre szabott és emlékezetes gasztronómiai élményt nyújt. A csapat lenyűgöző technikai tudással és kreativitással formálja újra a régió receptjeit.

A friss egycsillagos texture menüjéről.

Hat étterem kapott újonnan egy csillagot, ezek közül kettő előléptetés a válogatásból, négy pedig teljesen új belépő.

  • Alimentum (Aalborg): Már korábban is Zöld Csillaggal elismert étterem, ahol a természet központú szemlélet jegyében saját farmról származik minden növényi és állati alapanyag. A fogásokat gyakran egy alternatív, kevésbé használt részekből készült mellékfogás kíséri.
  • Sushi Anaba (Koppenhága): Egy 15 férőhelyes, tradicionális Edomae-stílusú sushira specializálódott étterem, amelyet egy Tokióban képzett dán séf vezet.
  • texture: Francia alapokra épülő konyha, amely finoman ötvözi az olasz és marokkói szülői örökség hatásait.
  • Udtryk: Séf Edward Lee életének tapasztalatait tükröző menüje kifinomult módon egyesíti az ázsiai és európai ízeket.
  • Parsley Salon (Hellerup): Elegáns enteriőr, klasszikus alapokon nyugvó, helyi zöldségekre, tengeri alapanyagokra, vadnövényekre épülő menü.
  • Pearl by Paul Proffitt (Kruså): A német határ közelében, vízparti helyszínen működő étterem, ahol a séf brit gyermekkori emlékeit is megidézi modern technikákkal.
A friss egycsillagos Alimentum menüjéről.

Bib Gourmand minősítés

Hét új étterem kapott Bib Gourmand elismerést.

Előléptetés:

  • Koefoed (Koppenhága)
  • Radio (Koppenhága)
  • Rebel (Koppenhága)
  • Restaurant ET (Aarhus)

Új belépők:

  • Calma (Koppenhága)
  • démodé (Koppenhága)
  • Restaurant VIE (Koppenhága)

Zöld Csillag

Két új étterem kapott Zöld Csillagot:

Dragsholm Slot Gourmet (Hørve): Egy kastélyban működő, már korábban is csillaggal elismert étterem, amely a régió és a történelmi helyszín iránti tisztelettel használja fel a környező táj alapanyagait.

Treetop (Vejle): Erdei kabinban működő új belépő, amely nemcsak környezetbarát helyszínen, hanem természetközeli menüvel is dolgozik.

Finnország

Michelin Zöld Csillag

Kaskis (Turku): A már csillaggal rendelkező étterem idén Zöld Csillagot is kapott. Az alapanyagok helyi termelőktől, vadászoktól, halászoktól és magától a séftől származnak – az ételekhez felszolgált kerámiák pedig újrahasznosítottak.

ÓX Reykjavík

Izland

Michelin Zöld Csillag

ÓX (Reykjavík): Már meglévő csillag mellé Zöld Csillagot is kapott. A négyórás gasztroélmény során kizárólag helyi alapanyagokat használnak, az upcycling és a tartósítás kulcsszerepet kap.

Omakase by Sergey Pak Norvégia

Norvégia

Egy Michelin-csillag

Két új étterem kapott csillagot, mindkettő Bergenben:

Gaptrast: Különleges, száraz érlelésű alapanyagokkal dolgozik, meglepetésmenü és látványkonyha jellemzi.

Omakase by Sergey Pak: Japán omakase menüsor kiváló norvég alapanyagokkal és lenyűgöző késekkel végzett munkával.

Svédország

Két Michelin-csillag és Zöld Csillag

Signum (Mölnlycke): A gyönyörű tóparti étterem idén kétcsillagos lett és Zöld Csillagot is kapott. Helyi, saját kertből, erdőből és vizekből származó alapanyagokra épülő, kreatív fogások jellemzik.

Egy Michelin-csillag

ergo. (Stockholm): Francia alapokon nyugvó, modern technikákkal és nemzetközi ízekkel dolgozó kifinomult étterem.

HOZE (Gothenburg): Hatfős, bensőséges sushi étterem, ahol a séf személyesen készíti a napi omakase menüt.

Bib Gourmand minősítés

  • Västergatan (Malmö) – előléptetés
  • ÄRLA (Stockholm) – új belépő

Forrás: guide.michelin.com
Fotók: guide.michelin.com, guide.michelin.com, guide.michelin.com, Unsplash

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram